Un eveniment organizat de Asociatia ARA (Arhitectura, Restaurare, Arheologie) si Asociatia Alburnus Maior, gazduit de Fundatia Casa Stork. 
 
Vernisajul expozitiei va avea loc marti, 19 noiembrie, ora 19.30, la atelierele lui Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck din strada Vasile Alecsandri, nr. 16, sector 1, Bucuresti. Expozitia va putea fi vizitata pana in data de 30 noiembrie.
 
 
EXPOZITIA
Desfasurata pe doua niveluri (parter si etajul 1), la care se adauga spatiul exterior, expozitia va prezenta in premiera versiunea Beta a proiectului Rosia Montana 360, expozitia de fotografie Rosia Montana in imagini, proiectul Documentarea patrimoniului de la Rosia Montana, programul Adopta o casa la Rosia Montana. 
 
Rosia Montana 360 este o platforma de internet pentru monitorizarea patrimoniului. Aceasta presupune introducerea pe un suport anume – fotografie  satelitara (ortofotoplan) – a tututor informatiilor existente legate de patrimoniu: fise pentru fiecare constructie, descrierea zonelor de patrimoniu – arheologice, tehnice miniere istorice, arhitecturale etc, precum si prezentari grafice ale unor elemente de patrimoniu. Rosia Montana 360 se va dezvolta constant si in timp real sub ochii vizitatorilor pe toata durata evenimentului.
 
Rosia Montana in imagini este un proiect de documentare foto-video al carui scop il constituie realizarea unui repertoriu al elementelor semnificative ale peisajului cultural minier din zona. La scopul documentar al proiectului se adauga acela al cresterii vizibilitatii patrimoniului cultural de la Rosia Montana pentru publicul larg, in sprijinul unei mai bune constientizari a valorii exceptionale a acestuia. 
 
Proiectul are la baza realizarea unui repertoriu fotografic al patrimoniului de catre artisti fotografi si prezentarea acestuia in cadrul unor expozitii organizate in tara si strainatate. 
Incepand din 2012, rezultatele proiectului  au fost expuse in cadrul festivalului cultural FanFest (Rosia Montana), la Bastionul Croitorilor (Cluj) si la Casa Ion Mincu (Bucuresti). Cei opt autori ai proiectului sunt: Stefan Angelescu, Catalin Chiriloi, Edmond Kreibik, Johannes Kruse, Manfred Mehrer, Radu Salcudean, Calin Suteu si Daniel Vrabioiu. 
 
Documentarea patrimoniului de la Rosia Montana este un program al Asociatiei ARA prin care a fost documentata deja o parte importanta a patrimoniului arhitectural si tehnic in cursul a sapte Scoli de vara, care au loc anual, la Rosia Montana. Rezultatele acestora sunt publicate in seria Rosia Montana. Documente de arhitectura, din care au aparut pana acum doua volume. 
 
Adopta o Casa la Rosia Montana este un program de salvare a patrimoniului cultural si a comunitatii traditionale de la Rosia Montana si din satele invecinate. Programul este initiat de Alburnus Maior, asociatia locala dedicata protejarii drepturilor membrilor comunitatii de la Rosia Montana, in parteneriat cu ARA, asociatie activa in domeniul cercetarii, conservarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural in beneficiul comunitatilor si al societatii.
 
Programul stabileste o conexiune intre proprietarii locali ai cladirilor istorice care doresc sa traiasca in continuare in zona Rosiei Montane si persoane sau organizatii care doresc sa contribuie prin donatii sau voluntariat la protejarea, cunoastera si recunoasterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuintele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Rosia Montana si imprejurimi.


ATELIERE
Pe durata desfasurarii expozitiei se vor derula doua ateliere dedicate sitului Rosia Montana, care implica studenti ai facultatilor de arhitectura (UAUIM Bucuresti) si electronica si tehnologia informatiei (Politehnica Bucuresti) si continua doua directii de studiu si de actiune care au ca obiect patrimoniul cultural al sitului – studiul peisajului cultural, abordat de studentii arhitecti si studiul aplicat pentru generarea unui instrument de gestiune informatica a acestui peisaj, preocupare a studentilor politehnisti. Ambele grupe de studenti vor lucra in spatiile oferite de Casa Stork, iar publicul va putea afla de la ei care sunt instrumentele si obiectivele activitatii lor.
 
EVENIMENTE
 
Pe parcursul derularii expozitiei - atelier vor putea fi vizionate proiectii de filme documentare despre Rosia Montana, proiectii de filme artistice turnate la Rosia Montana, va avea loc o lansare de carte si prezentari ale patrimoniului si proiectelor de salvare a sitului aflate in curs de desfasurare.
 
19.11 – 19.30 – Vernisajul expozitiei-atelier si lansarea programului Rosia Montana 360

22.11 – Proiectii de film documentar
13.00 – Vizionare de presa a scurt-metrajului documentar Zidurile. Making of de Mihai Gotiu
16.00 – Noul El Dorado de Tibor Kocsis
Rosia Montana un loc la marginea prapastiei de Fabian Daub
Valva Neagra de Yorgos Avgeropoulos
Marturii din Rosia Montana de Nicolae Margineanu
Masivul Cetate de Adrian Steclaci
Patrimoniul Rosiei Montane

23.11 – 16.00 – Proiectii de film artistic
Nunta de piatra de Mircea Veroiu si Dan Pita
Duhul aurului de Mircea Veroiu si Dan Pita
Flacari pe comori de Nicolae Margineanu

27.11 – 18.00 – Rosia Montana in patrimoniul UNESCO. Prezinta Stefan Balici si Virgil Apostol 

30.11 – 18.00 – Programul Adopta o Casa la Rosia Montana – realizari, perspective si modalitati de finantare. Prezinta Stefan Balici si Cristian Neagoe
 
 
Date de contact:
Stefan Balici 
Telefon: 0731393333
Email: asociatie@simpara.ro