Jurnalistii din Romania au sansa de a castiga o bursa jurnalistica in valoare de 2.000 de euro, alaturi de indemnizatii de calatorie si cercetare, precum si de a participa la seminarii de dezvoltare profesionala in strainatate. La editia de anul trecut a Bursei pentru Excelenta in Jurnalism, Sorana Stanescu, jurnalist TVR, a primit marele premiu de 4.000 de euro pentru articolul despre restrictiile de pe piata muncii din Marea Britanie care i-au facut pe muncitorii romani si bulgari tot mai usor de exploatat.

Jurnalisti cu experienta din Romania, Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia sunt invitati sa se inscrie la cea de-a saptea editie a programului “Bursa pentru Excelenta in Jurnalism”.

In fiecare an, zece jurnalisti sunt selectati prin intermediul unei competitii deschise, pentru a primi finantare si sprijin profesional in vederea cercetarii si a redactarii unui material pe un subiect de importanta regionala si europeana.

Tema editiei din acest an este Integritate.
Jurnalistii selectati in cadrul editiilor anterioare ale Bursei au declarat ca aceasta i-a ajutat sa-si imbunatateasca aptitudinile in domeniu si sa-si extinda aria de expertiza in afara tarii din care fac parte.

“Bursa pentru Excelenta in Jurnalism mi-a dat sansa de a duce la bun sfarsit o investigatie pe un subiect pe care incepusem cercetarea cu mult timp in urma. In cadrul programului am avut oportunitatea de a lucra cu un editor foarte exigent - o experienta rar intalnita in media din Romania – ceea ce m–a ajutat sa imi dezvolt aptitudinile de storytelling”
a declarat Sorana Stanescu, castigatoare a Bursei din 2012.

Aplicantii selectati de catre un comitet independent  vor primi o bursa in valoare de 2.000 de euro, precum si indemnizatii de calatorie si cercetare de pana la 2.000 de euro. De asemenea, jurnalistii selectati vor participa la seminarii de dezvoltare profesionala si vor primi indrumare pe tot parcursul realizarii materialelor.

In plus, primele trei articole castigatoare vor fi premiate cu burse in valoare de 4.000, 3.000 si respectiv 1.000 de euro. Articolele vor fi publicate atat in engleza, cat si in limbile locale in media regionala si internationala.

Odata cu finalizarea programului, jurnalistii vor deveni membri ai retelei de absolventi si astfel vor avea ocazia de a interactiona cu jurnalisti de prestigiu, regionali sau internationali. De asemenea, membrii retelei vor avea oportunitatea sa isi promoveze materialele, dar si sa apeleze la sprijin profesional sau financiar pentru cercetare.

Programul Bursa pentru Excelenta in Jurnalism a fost lansat in 2007 de Robert Bosch Stiftung si Fundatia ERSTE in colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) si isi propune sa promoveze jurnalismul de calitate, dar si sa contribuie la crearea de retele de colaborare profesionala intre tari.

Data limita pentru trimiterea aplicatiilor este 5 martie 2013.
Pentru mai multe detalii referitoarea la bursa, formularul de aplicare si criteriile de eligibilitate, va rugam accesati site-ul programului: fellowship.birn.eu.com


***
Organizatii partenere:
Robert Bosch Stiftung
Fondata in 1964, Robert Bosch Stiftung GmbH este una dintre cele mai mari fundatii germane asociate cu o companie privata. Fundatia intruneste aspiratiile filantropice si sociale ale fondatorului Robert Bosch (1861 - 1942) si implineste conditiile lasate de mostenirea lui intr-o maniera contemporana. Fundatia Robert Bosch Stiftung opereaza in special in domenii legate de relatii internationale, sanatate si educatie.
www.bosch-stiftung.de


ERSTE Foundation

In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Banca de Economii din Austria. Fundatia ERSTE este actionarul principal al Grupului Erste si investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea societatii civile din Europa Centrala si de Sud-Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa.
www.erstestiftung.org

Balkan Investigative Reporting Network
BIRN este o retea de organizatii non-guvernamentale care lucreaza cu jurnalisti din zona Balcanica pentru a genera reportaje exclusive pe probleme regionale. ONG-urile membre din regiune organizeaza sesiuni de pregatire si de dezbatere publica prin care se urmareste dezvoltarea capacitatilor necesare jurnalismului analitic si de investigatie impreuna, acestea formeaza Balkan Insight www.balkaninsight.com – publicatia online de top care acopera regiunea balcanica a Europei.
www.birn.eu.com


Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Marian Chiriac - BIRN Romania
Tel: 0747 010 291; E-mail: marian@birn.eu.com