S-a lansat Observatorul Roman de Sanatate (ORS), organizatie non-guvernamentala ce are misiunea de a contribui la imbunatatirea serviciilor de sanatate din Romania prin efectuarea de studii de cercetare privind activitatea si performanta acestora. ORS este fondat de trei tineri care cred ca activitatea lor poate duce la elaborarea unor politici de sanatate mai eficiente, urmarind sinteza si interpretarea rationala a evidentelor in sensul integrarii acestora in procesul de elaborare a politicilor publice.

Totodata, Observatorul Roman de Sanatate a lansat un raport relevant pentru dezbaterea privind proiectul noii legi a sanatatii.

Raportul „Reforma spitalelor publiceevidente din spatiul european”  prezinta o privire detaliata asupra reformelor care au vizat statutul juridic al spitalelor publice in statele europene si ofera recomandari pentru reforma din Romania pe baza experientei acestor tari

„Am urmarit cu atentie elaborarea primului proiect de lege din decembrie 2011, dezbaterea publica din ianuarie 2012 si consultarile publice care au condus la proiectul aflat inca in lucru. Prin materialele pe care le lansam acum, aducem doua prime argumente in favoarea unei reforme reale si coerente”,a declarat Adrian Gheorghe, Presedinte ORS, doctorand in economia sanatatii la University of Birmingham, Marea Britanie.

Un al doilea raport de cercetare al ORS, „Privatizarea asigurarilor de sanatateevidente din experienta internationala”, va fi disponibil in cursul acestei saptamani.

Lucrarea aduce in dezbatere asigurarile sociale, respectiv asigurarile private de sanatate, si formuleaza concluzii privind trecerea de la un tip de sistem la altul pe baza experientelor recente ale unor state precum Olanda.

„Rezultatele noastre indica doua puncte cheie. In primul rand, transformarea spitalelor in societati non-profit poate fi benefica, dar numai daca este implementata cu grija si acompaniata de un plan national de organizare a capacitatii spitalelor si de standarde clare si ferme de calitate a serviciilor spitalicesti. Pe de alta parte, privatizarea asigurarilor sociale de sanatate ar fi o politica gresita, care ar duce cel mai probabil la escalarea continua a costurilor din sistem si a inechitatilor existente, fara sa rezolve principalele probleme ale actualului sistem”a completat Nicolae Done, Vicepresedinte ORS, doctorand in economia sanatatii si politici de sanatate la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, SUA.

Domeniile de activitate ale Observatorului Roman de Sanatate sunt Sanatatea publica si Analiza economica. Analizele echipei vor urmari atat evolutia profilelor de morbiditate din Romania, cat si studiul pietelor fundamentale asociate serviciilor de sanatate, precum piata serviciilor institutionalizate si piata farmaceutica.

„Folosind metodologii clare si transparente, compatibile cu mediul academic de varf, dorim sa aducem in discursul public dovezile privind eficienta tehnologiilor medicale si a diferitelor masuri de politica publica, directionand astfel dezbaterea dinspre speculatie catre evidente", spune  Adrian Gheorghe.

Activitatea Observatorului Roman de Sanatate se axeaza pe trei directii: Cercetare, Comunicare si Educatie.„Dorim sa facem mai mult decat sa producem date de calitate. Vrem sa fim un actor cu relevanta in peisajul politicilor publice, astfel ca ne vom comunica rezultatele, recomandarile si concluziile de asa natura incat publicul interesat sa le poata accesa cu usurinta”sustine Claudia Spridon, Secretar ORS si jurnalist in presa medicala.

Mai multe informatii privind publicatiile si activitatea Observatorului Roman de Sanatate pot fi accesate pe site-ul organizatiei: www.ors.org.ro

Contact:
Claudia Spridon: 0769.477.999, claudia.spridon@gmail.com