Astazi, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a organizat un protest cu tema Bracoratura 2005-2007 in fata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a atrage atentia asupra ineficientei luptei impotriva braconajului.
Din aproximativ 7,500 de actiuni de control efectuate in ultimii 3 ani in judetul Tulcea, au fost intocmite doar 855 de dosare penale. Doar 25 de rechizitorii au fost trimise in instanta si o singura persoana a fost condamnata la un an de puscarie. Asta inseamna un procent de (in)eficienta in lupta cu braconajul de 3,7% la nivelul Procuraturii si de 0,01% la nivelul intregului sistem autoritati de control-procurori-judecatori.
Protestul pasnic al celor 15 membri ai Asociatiei Salvati Dunarea si Delta a durat o ora, acestia purtand pancarte cu mesajele Salvati legea, nu braconierii!, Nici un braconier fara cazier, Braconajul va umple portbagajul, Braconierii intinde plase, politistii tin de sase si invartindu-se in jurul unui panou urias cu un desen al unui peste pe scaunul electric.
Liviu Mihaiu, Presedintele Asociatiei, si Costel Popa, directorul Asociatiei, i-au inmanat Procurorului General concluziile anchetei si un cadou simbolic, un peste mort intr-un acvariu.
Asociatia Salvati Dunarea si Delta i-a inmanat o solicitare Procurorului General, Laura Codruta Kövesi, pentru demararea unei investigatii referitoare la procentul foarte mic de rechizitorii intocmite de procurori si cercetarea situatiei celor 182 de dosare nesolutionate. O solicitare a fost facuta si catre Consiliul Superior al Magistraturii pentru realizarea unei inspectii la nivelul Parchetului Tulcea cu privire la nerespectarea de catre judecatorii care au instrumentat cazurile de braconaj a dispozitiilor legale privind amenda penala.
Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta a declarat:
Dincolo de abuzurile contra legii si delasarea complice a intregului lant trofic al actului administrativ judiciar Politie-Procuratura-Judecatorie, justitia tulceana considera prin modul sau de operare si sentintele sale ca devalizarea ecosistemului Rezervatiei Delta Dunarii nu prezinta pericol social! Desigur, sa lasi o rezervatie a patrimoniului universal cu aproximativ 15 000 de locuitori pe teritoriul sau fara principala sursa de hrana, pestele, nu reprezinta un pericol social, ci de-a dreptul o realitate cataclismica.
Costel Popa, directorul executiv al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta a declarat:
Noi respectam independenta justitiei, dar vrem ca si ea sa ne respecte pe noi. De aceea, solicitam Procurorului General si Consiliului Superior al Magistraturii sa rezolve cat mai repede problemele legate de instrumentarea cazurilor de braconaj.
Persoana de contact: Anamaria Bogdan, Asociatia Salvati Dunarea si Delta
Tel. 0729 882 904, anamaria.bogdan@salvatidelta.ro
Note pentru jurnalisti
1. Asociatia Salvati Dunarea si Delta a analizat activitatea din anii 2005-2007 a autoritatilor de control si a institutiilor judiciare cu atributii in prevenirea, controlul si instrumentarea cazurilor de braconaj din judetul Tulcea. Datele care au stat la baza acestei analize au fost furnizate la cererea Asociatiei in baza Legii accesului la informatiile de interes public.
Jandarmeria Tulcea, Politia Deltei, Politia de Frontiera, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Garda de Mediu a Rezervatiei si Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura sunt cele 6 institutii care au intocmit in ultimii 3 ani 855 de dosare de braconaj piscicol.
Dintre acestea, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Tulcea au solutionat 673 de dosare, dar numai pentru 25 de dosare s-au intocmit rechizitorii ce au fost trimise la Tribunalul Tulcea, rezultand un procent de (in)eficienta de 3,7%.
Restul de 182 de dosare penale nu au fost solutionate deloc, cercetarile trenand de mai bine de doi ani. La nivelul instantei, cele 25 de rechizitorii au avut ca rezultat, in cele mai multe cazuri, amenzi penale sub limita impusa de lege si un singur condamnat la un an de inchisoare fara suspendare.
2. Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizatie nonguvernamentala care are drept scop protejarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In nici patru ani de activitate, Asociatia s-a impus ca unul dintre cele mai influente grupuri de lobby pe probleme ecologice la nivelul autoritatilor nationale si a demonstrat prin rezultate concrete (interzicerea pescuitului la sturion pe 10 ani, desfiintarea concesiunilor ca forma de exploatare monopolista si industriala a resursei piscicole, scoaterea setcii din arsenalul pescuitului industrial, alocarea de catre Guvern a fondurilor necesare implementarii unui sistem de management integrat al gunoiului din Delta Dunarii, lobby puternic pentru renaturarea celor 80.000 ha concesiuni agricole si piscicole etc.) ca poate oferi solutii problemelor majore cu care se confrunta Delta Dunarii, una dintre ele fiind braconajul.