Astazi, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Tulcea, Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” a lansat proiectul „Conservarea biodiversitatii prin cultivarea ecoturismului si a traditiilor locale ca alternative pentru dezvoltarea durabila a  comunitatilor locale de pescari din Delta Dunarii”.  

In conditiile in care resursa piscicola din Rezervatie este in scadere, iar viitorul Deltei Dunarii nu se poate baza pe o exploatare extensiva a resurselor, „Salvati Delta” a considerat ca este necesar sa se initieze un proiect de reconversie profesionala a locuitorilor Deltei spre activitati economice alternative aducatoare de venit, cum ar fi eco si agro-turismul, mici afaceri de realizare a unor produse specifice Deltei, reinvierea unor traditii locale (prelucrarea stufului si papurei).
 
Comunitatea aleasa este Mahmudia, iar partenerii proiectului sunt Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”, Fundatia Principesa Margareta a României, Asociatia Pescarilor Profesionisti „Fiii Deltei”, Comunitatea rusilor-lipoven, Asociatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in Mediul Rural din Mahmudia, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Primaria Mahmudia. Proiectul este cofinantat din fonduri Global Environmental Fund (GEF SGP), bugetul total fiind de aproximativ 100.000 dolari.
 
In cadrul proiectului vor fi instruiti partenerii locali si se va face lobby la nivel central si local pentru utilizarea durabila a resurselor de peste din Delta Dunarii. Si pentru ca faptele conteaza mai mult decât vorbele, „Salvati Delta” isi propune prin acest proiect sa ii ajute pe localnici sa construiasca un atelier pentru procesarea papurei si stufului, sa realizeze un mic muzeu al localitatii, sa amenajeze facilitati pentru practicarea eco-turismului (panouri turistice, amenajarea unui centru de informare turistica, construirea unui foisor pentru observarea pasarilor), sa organizeze o tabara pentru elevii din localitate, sa scrie proiecte pentru accesarea fondurilor europene si sa dezvolte planuri de afaceri.
 
Toate aceste activitati au un scop foarte ambitios: schimbarea mentalitatii unei comunitati rurale de pescari prin incurajarea ecoturismului si a traditiilor locale pentru dezvoltare durabila .
 
Mihai Proca, coordonatorul proiectului din partea Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta” a declarat:

„Prin acest proiect ne-am propus sa atingem unul dintre obiectivele principale ale organizatiei noastre, si anume sprijinirea dezvoltarii durabile a comunitatilor locale din Delta Dunarii. Vom incerca astfel sa dovedim ca adevaratii locuitori ai Deltei sunt oameni muncitori, cu initiativa si nu «braconieri barbosi», asa cum ii numesc unii. In Mahmudia am intâlnit oameni sufletisti si talentati si am incredere ca impreuna vom realiza un proiect de succes, un posibil model pentru celelalte localitati din Delta Dunarii“.
 
Ionel Dima Filipschi, directorul Asociatiei Pescarilor Profesionisti „Fiii Deltei” din Mahmudia a declarat:

„Datorita acestui proiect comun, organizatia noastra a reusit sa se implice in activitati legate de Delta Dunarii,sa se faca auzita la nivel local si central si sa se dezvolte din punct de vedere organizational. Pentru comunitate, acest proiect inseamna noi locuri de munca, reconversie profesionala si posibilitatea de a instrui o serie de pescari pentru accesarea de fonduri europene si scrierea de proiecte.”
 
Persoana de contact: Anamaria Bogdan, Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”
Tel. 0729 882 904, anamaria.bogdan@salvatidelta.ro
 
Note pentru jurnalisti

Descrierea proiectului „Conservarea biodiversitatii prin cultivarea ecoturismului si a traditiilor locale ca  alternative pentru dezvoltarea durabila a  comunitatilor locale de pescari din Delta Dunarii” poate fi gasita pe http://www.salvatidelta.ro/.

Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” este o organizatie nonguvernamentala care are drept scop protejarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In nici patru ani de activitate, Asociatia s-a impus ca unul dintre cele mai influente grupuri de lobby pe probleme ecologice la nivelul autoritatilor nationale si a demonstrat prin rezultate concrete (interzicerea pescuitului la sturion pe 10 ani, desfiintarea concesiunilor ca forma de exploatare monopolista si industriala a resursei piscicole, scoaterea setcii din arsenalul pescuitului industrial, alocarea de catre Guvern a fondurilor necesare implementarii unui sistem de management integrat al gunoiului din Delta Dunarii, lobby puternic pentru renaturarea celor 80.000 ha concesiuni agricole si piscicole etc.) ca poate oferi solutii problemelor majore cu care se confrunta Delta Dunarii.