ADV Romania a precizat in mesajul catre ministrul Banicioiu ca a solicitat explicatii managerului Spitalului de Boli Infectioase Iasi, in repetate randuri, fara a primi insa raspuns scris in termenul legal.

Urmare a acestui mesaj, ieri, conducerea Spitalului de Boli Infectioase a facut publica situatia subfinantarii Programului  National HIV/SIDA la Iasi si demersurile facute pentru reluarea distributiei tratamentului catre pacientii cu HIV.

“Am fost contactati de conducerea Spitalului de Boli Infectioase cu precizari asupra motivelor crizei de medicamente si am primit, tot ieri, raspunsul scris la ambele adrese – si cea trimisa in urma cu o luna si ceva, si la cea din data de 16 iunie. Am fost anuntati astazi ca au fost lansate comenzile pentru tratament si ne bucura aceasta veste. Se va rezolva situatia de moment dar nu si cea legata de functionarea programului. Nu se poate vorbi de management eficient al programului la Iasi, daca intotdeauna trebuie sa se ajunga la intreruperea medicatiei si abia apoi sa se inceapa demersurile. Chiar nu se intelege faptul ca fiecare zi de intrerupere a medicatiei are costuri imense pentru pacienti? De ce nu se intervine din timp, ca sa nu fie afectati pacientii? Ni se creaza sau sentimentul nepasarii sau al lipsei evidentei  clare a stocurilor de medicamente, si toate acestea pe banii nostri si pe zile din viata unor oameni. ” – a declarat Mihaela Munteanu, director de Dezvoltare si Comunicare ADV Romania. 

Din disperare, mai multi beneficiari, familiile si prietenii lor, au postat mesaje pe retele de socializare prin care solicita celor care nu au luat terapia sau au primit terapia pe o durata mai mare de timp, sa le imprumute sau sa le doneze medicamente.

Deoarece la Forumul pacientilor cu HIV dl. ministru Nicolae Banicioiu a declarat ca sprijina pacientii, in cursul zilei de marti, 17 iunie, reprezentantul beneficiarilor ADV Romania a trimis si un sms domnului ministru, solicitand din nou interventia pentru gasirea unei solutii la criza medicamentelor din Programul National HIV/SIDA de la Iasi. Tanarul a fost contactat de dl. Banicioiu care a promis ca va face tot ce este posibil pentru a se asigura ca medicamentele vor reaparea in farmacia spitalului, in cel mai scurt timp. 

Reactia ministrului este salutara, dar ne intrebam daca, pentru a functiona un program national de sanatate, trebuie ca fiecare pacient sa trimita mesaj ministrului sanatatii?  

ADV Romania ca organizatie nationala care are intre beneficiarii ei si persoane infectate cu HIV va solicita in continuare gasirea de solutii pentru ca intreruperile de tratament sa nu mai afecteze pacientii cu acest virus si anchetarea modului in care este manageriat Programul National HIV/SIDA la Iasi.

Pentru detalii poate fi contactata Mihaela Munteanu, director de Dezvoltare si Comunicare ADV Romania, tel.0740513864, email: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro