Începând cu 3 aprilie 2017, timp de o săptămână, la hotelul Kolping din Brașov (str. Petofi Sandor nr. 27), 39 de profesioniști în îngrijire paliativă (medici, asistenți medicali, asistenți sociali, psihologi), din Albania, Cehia, Grecia și România participă la Masterclass de Îngrijiri Paliative.
Sesiunile acoperă cele mai interesante și actuale tematici din paliație, pornind de la: tratamentul simptomelor neurologice, paraneoplazice, respiratorii, digestive; comunicare; nutriție; îngrijire spirituală și consiliere în perioada de doliu, precum și autoîngrijirea profesionistului din paliație. Agenda cursului include trei sesiuni- journal club, în care participanții au ocazia să prezinte și să supună dezbaterii în grup articole din domeniu, recent publicate, de interes pentru activitatea lor clinică de zi cu zi. Medicii participanți vor beneficia de 21 credite EMC, cursul fiind creditat de Colegiul Medicilor din România.
Este primul Masterclass internațional de îngrijire paliativă, organizat la noi în țară, de HOSPICE Casa Speranței cu sprijin financiar din partea Angelini Pharmaceuticals România și cu participarea unor traineri americani, cunoscuți și apreciați la nivel internațional:
• Prof. Dr. Daniel Hinshaw, medic primar chirurg, profesor emerit la Facultatea de Medicină și consultant în medicină paliativă la Centrul de Geriatrie din cadrul Universității din Michigan, SUA. Director fondator al serviciului de îngrijiri paliative al Veterans Affairs Medical Center (VAMC) din Ann Arbor, Michigan. Își oferă voluntar sprijinul profesionist unor servicii hospice din Uganda, Etiopia și România și este profesor invitat în cadrul masterului de îngrijiri paliative al Universității Transilvania din Brașov, la Universitatea din Belgrad, Serbia și la Universitatea Balamand, Liban. Predă îngrijiri paliative și la Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Vladimir din New York, SUA.
• Prof. Dr. Dr. Frank Ferris, medic internist si radioterapeut oncolog cu specializare în medicină paliativă, este profesor asociat la Universitățile din Athens și Columbus, Ohio precum și la cele din din San Diego, California și Toronto, Canada. Este membru în consiliul director al OhioHealth Research and Innovation Institute, Columbus, Ohio și al European Palliative Care Academy (EUPCA). Este deosebit de interesat de strategii pentru integrarea îngrijirilor paliative în sistemele existente de asistență medicală la nivel mondial și dezvoltarea educației în paliație.
• Dr. Jane Carnahan Hinshaw, este medic psihiatru cu o experiență de treizeci de ani în tratarea veteranilor militari, la Veterans Affairs Medical Center (VAMC) din Ann Arbor, Michigan, SUA. De peste 20 de ani se implică în abordarea nevoilor psihiatrice și psiho-sociale ale pacienților cu boli incurabile în stadiu avansat și terminal, inclusiv ale pacienților cu HIV/SIDA. Ca profesor asociat al Universității din Michigan și al Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Vladimir din New York și ca profesionist voluntar predă studenților la medicină și teologie, rezidenților și profesioniștilor din paliație din SUA, România și Etiopia.
Echipa trainerilor este completată de profesioniști ai HOSPICE Casa Speranței, cu îndelungată experiență clinică: medic Dan Malciolu din București și psiholog Doina Găman din Brașov.
„Fiindcă HOSPICE Casa Speranței și partenerii săi urmăresc în permanență creșterea nivelului de calitate al serviciilor de paliație prin educație, toate sesiunile masterclass-ului sunt filmate iar materialele video rezultate vor putea fi accesate online, gratuit, exlusiv pentru scopuri educaționale, non-profit, de pe www.studiipaliative.ro”, declară Conf. Dr. Daniela Moșoiu, director de educație și dezvoltare HOSPICE Casa Speranței și profesor asociat al Universității Transilvania Brașov, coordonatorul echipei care organizează acest masterclass.
***
Despre HOSPICE Casa Speranţei
HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 25 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 20.000 de copii și adulți cu boli incurabile.
HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie. Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro, www.studiipaliative.ro l www.infopaliatie.ro
Despre Angelini Pharmaceuticals România
Angelini Pharmaceuticals Romania este parte a Grupului Internaţional Angelini, o companie cu capital integral privat, înfiinţată în Italia la începutul secolului XX. Angelini s-a dezvoltat și a devenit un grup internaţional de marime medie, fiind prezent prin filiale locale în 20 de tari și având, în prezent, peste 5000 angajati. Produsele sale sunt disponibile în peste 60 de ţări prin intermediul unei reţele extinse de licenţe și parteneriate strategice cu companiile farmaceutice locale.
Sectorul farmaceutic reprezintă activitatea principală a grupului, realizând peste 50% din cifra de afaceri, cu un venit de peste €1.4 miliarde în 2014.
La nivel local, principalele arii terapeutice de interes sunt: onco-hematologie, neuropsihiatrie, reumatologie și pediatrie.