În perioada februarie-august 2021 la Centrul de Recuperare al Inimă de Copil, alături de 25 de copii (2-14 ani) cu dizabilități din Galați și județe învecinate, am descoperit împreună cum relațiile cu cei din jur se pot construi pe sentimente pozitive, de acceptare.
 
Prin proiectul "Universul emoțiilor mele - o viziune de 360° a nevoilor copilului cu dizabilități" derulat prin programul MOL pentru sănătatea copiilor, finanțat de MOL România si Fundația Pentru Comunitate Cluj am urmărit să îmbunătățim calitatea vieții și creșterea gradului de integrare socială pentru cei 25 copii implicați în proiect. 
 
Obiectivul principal a fost ca prin terapie de integrare senzorială, socializare, povești terapeutice/aplicații logopedice, să îmbogățim modul în care acești copii și părinții lor percep lumea, dezvoltând relații pozitive pline de acceptare.
 
Interacțiunile dintre copiii cu dizabilități reprezină o sursă de bucurie nemărginită pentru ei. Toate activitățile desfășurate în proiect au avut loc la Centrul de Recuperare Inimă de Copil, iar în măsura posibilităților unele dintre activități au fost organizate și în aer liber, în curtea centrulu, oferindu-le copiilor o recuperare multidimensională, 360 grade.
 
Săptămânal au fost organizate sesiuni de terapie individuală de integrare multisenzorială unde specialiștii au urmărit să le asigure copiilor o stare emoțională bună, pentru obținerea unor rezultate maxime în terapie. Au fost organizate și sesiuni de terapie de grup (2-3 copii) în care copiii au fost încurajați să interacționeze prin joc și diverse activități. În cadrul ședințelor de terapie, fiecare copil a fost stimulat pe parte de limbaj, atât receptiv, cât și expresiv prin includerea de povești terapeutice și folosirea de softuri terapeutice pentru stimularea limbajului. 
 
De asemenea, părinții au participat la întâlniri individuale cu terapeuții, pentru a li se povesti mai multe despre importanța integrării senzoriale. Iar cu acest scop au fost organizate și întâlniri părinte-copil, în sala de integrare senzorială, prin care părinții au fost expuși la experiențe de stimulare senzorială pentru crearea unei stări emoționale bune dar și pentru o înțelegere profundă a situației, părintele învățând cum să abordeze propriul copil.
Progresele și evoluția copiilor implicați în proiect a fost monitorizată și evaluată o dată la 3 luni iar părinții au fost consultați pentru feedback. De asemenea, specialiștii de la Centrul de Recuperare au realizat un plan de intervenție, personalizat pentru fiecare copil, pentru a putea să îi sprijine în procesul lor de recuperare.
 
***
Despre Centrul de Recuperare Inimă de Copil
Înființat acum 10 ani, centrul oferă terapie unui număr de 70/80 de copii, cu vârste între 0 și 18 ani, cu o patologie diversă, atat din municipiul Galati cât și din alte localități ale județului, dar și din județe învecinate. Activitățile Centrului cuprind: asistență socială; evaluare a nivelului de dezvoltare neuropsihomotorie și a gradului de independență funcțională; recuperare psihopedagogică; terapie ocupațională și stimulare senzorială; terapie cognitiv-comportamentală; logopedie; kinetoterapie și gimnastică medicală; evaluare psihologică; consiliere psihologică; terapie de grup pentru copii; organizare grupuri de suport pentru părinți; activități de socializare pentru copii: aniversări lunare și tabără de vară. De asemenea, echipa de profesioniști, din cadrul centrului, oferă sprijin și părinților/persoanelor care-i îngrijesc pe copii, prin grupuri de suport, informare și consiliere.
 
Despre Fundația Inimă de Copil
Este cea mai mare organizatie din regiune care administreaza si implementeaza acum in regiune servicii sociale pentru copii si familii in nevoie, copii si tineri cu dizabilitati si este recunoscuta ca una dintre cele mai bune si eficiente organizatii care furnizeaza serviciilor sociale. Inimă de Copil luptă de 24 de ani să ofere, prin educaţie, o șansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili și visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflați în dificultate. În anul 2020, 285 de copii au beneficiat de programele de educație și sănătate ale Fundației Inimă de Copil, iar alți 310 au primit sprijinul de care aveau nevoie. Au fost investite mii de ore pentru a oferi ajutor la teme, consiliere și dezvoltare pentru copiii din centrele fundației.
 
Despre Programul MOL pentru sănătatea copiilor
Programul MOL Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România. În cei 12 ani de existență, prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor au fost finanțate cu peste 4 milioane de lei un număr de 227 de proiecte de care au beneficiat aproape 13.000 de copii și adolescenți. „Această ediție, mai mult decât cele precedente, ne-a arătat cât de necesar este ajutorul nostru. Pandemia a acutizat problemele copiilor cu dizabilități sau boli cronice, adăugând suferințelor lor și stări de anxietate și stres. MOL România va rămâne un susținător al eforturilor acestora și suntem convinși că, împreună, putem schimba în bine viețile acestor copii ”, a declarat Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România.

Despre Fundația Pentru Comunitate
Fundația Pentru Comunitate este o organizație non-profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină de asemenea copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea și de reabilitarea lor.