Unul dintre cei mai cunoscuti experti britanici in etica medicala, dr. Nick Brougton, le-a prezentat medicilor romani principiile de etica medicala care functioneaza deja in Marea Britanie, dar si provocarile la care profesionistii din sistemul medical trebuie sa raspunda, indiferent de tara in care isi exercita meseria.
Vineri, 21 martie 2014 Campania “De profesie: medic in Romania”, lansata de Consiliul Investitorilor Straini (Foreign Investors Council, FIC), prin Grupul de Lucru pe Sanatate, a marcat, in aceasta saptamana, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate profesionistilor din domeniul sanatatii. Cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, Colegiul Medicilor a organizat conferinta “Probleme etice in sectorul medical: Romania si Marea Britanie”, avand ca punct central prezentarea sustinuta de dr. Nick Broughton, unul dintre cei mai cunoscuti experti britanici in etica medicala.
Peste 50 de medici si experti in domeniul sanatatii au participat la aceasta dezbatere, in cadrul careia s-au pus in discutie provocarile la care personalul medical trebuie sa raspunda in activitatea de zi cu zi, atat in raport cu pacientii, cat si cu companiile din domeniu.
“Medicilor din Marea Britanie li se cere in mod permanent aplicarea principiul responsabilitatii personale in tot ceea fac pe plan profesional, iar acestia trebuie sa fie mereu pregatiti sa raspunda si sa-si justifice deciziile si actiunile”, a spus dr. Nick Broughton, care este, in prezent, Director Medical al Havas Lynx Medical, agentie din Marea Britanie care ofera educatie medicala, si fondator al unei companii care ofera servicii de educatie si de consultanta in etica si de conformitate pentru companiile din intreaga Europa. “Etica reprezinta un permanent studiu al comportamentului uman, care pune in balanta ce este bine pentru tine ca individ, in raport cu ce e bine pentru comunitate. Un doctor bun este cel care pune pacientul mai presus de profesia sa”, a mai spus dr. Nick Broughton.
La randul sau, Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor a sustinut ca Romania si Marea Britanie au multe similitudini in ceea ce priveste sistemul de sanatate, mai ales in privinta ratei de acoperire a personalului medical, aflata cu mult sub media Uniunii Europene in cazul ambelor state.
“Un sistem medical trebuie construit pentru a apara un drept natural al persoanei, cel al sanatatii, trebuie sa asigure dreptatea sociala si egalitatea de sanse si sa exprime responsabilitatea sociala in sanatate. Romania este o tara care e divizata insa de inegalitati majore in sanatate, ceea ce ridica probleme etice. Avem un sistem sanitar fragmentat, avem resurse distribuite inegal, de la paturile de spital, pana la aparatura medicala si repartitia personalului calificat pe regiuni”, a spus Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
“Suntem extrem de bucurosi ca am reusit sa organizam aceasta dezbatere la Bucuresti, Ambasada Marii Britanii fiind unul dintre principalii sustinatori ai campaniei «De profesie: medic in Romania». Sistemul de sanatate este extrem de important pentru Marea Britanie si asa trebuie sa fie si pentru Romania. La ora actuala, dupa cum stiti, Marea Britanie se bucura de expertiza foarte multor medici romani care lucreaza in sistemul britanic si credem ca si Romania ar trebui sa beneficieze, la randu-i, de stiinta noastra. De aceea, incurajam dialogul permanent dintre profesionistii britanici in sanatate si cei romani, in special asupra unor chestiuni sensibile precum sunt cele etice, de care toti se lovesc in activitatea lor curenta”, a declarat Esther Blythe, Insarcinatul cu afaceri la Ambasada Marii Britanii.
Campania “De profesie: medic in Romania”, initiata de FIC, a fost lansata in aprilie 2013 si a fost sustinuta inca de la inceput de GSK Romania, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Educatiei si Ambasada Marii Britanii la Bucuresti. Initiativa isi propune sa contribuie la solutionarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sanatate din Romania - exodul personalului medical din tara - care afecteaza starea de sanatate a romanilor pe termen lung si are consecinte severe asupra economiei nationale. Sub umbrela campaniei
”De profesie: medic in Romania” sunt derulate proiecte care raspund nevoilor medicilor din Romania si contribuie la atingerea obiectivului de stopare a exodului medical si, totodata, de atragere a medicilor in Romania.
Primul proiect lansat in cadrul campaniei apartine GSK Romania si are ca obiectiv cresterea reputatiei medicilor, pornind de la nevoia acestora de a fi recunoscuti si respectati ca profesionisti. FIC planuieste pentru 2014 o serie de cursuri si workshop-uri dedicate medicilor (pe teme precum: comunicare medic-pacient, leadership etc.) si scheme de finantare a proiectelor demarate de medici.
Campania “De profesie: medic in Romania” a reusit sa obtina recunoasterea, la nivel european, in cadrul galei European Excellence Awards, desfasurata in decembrie 2013, la Munchen, castigand Premiul European Pentru Excelenta.
Campania „De profesie: medic in Romania” (www.deprofesiemedic.ro) este o initiativa a Consiliului Investitotilor Straini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sanatate, sustinuta de Ministerul Sanatatii. Lansata sub sloganul ”Medici pentru toti! Toti pentru medici.”, campania are ca obiectiv cresterea numarului de medici la 1.000 de locuitori de la 2,4 la 2,6 pana in 2015, prin stoparea exodului si atragerea doctorilor in Romania. Parteneri ai initiativei sunt Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Educatiei Nationale, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, Colegiul Medicilor din Romania, Coalitia Asociatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice si Societatea Studentilor la Medicina in Bucuresti.
Consiliul Investitorilor Straini - FIC este asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania. FIC a fost infiintat in 1997, cand si-a inceput activitatea cu 25 de companii membre. In prezent numara 119 de companii multinationale membre ale caror investitii cumulate reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate pana in prezent in Romania din 1990. Obiectivul principal al FIC este promovarea cresterii economice sustenabile prin imbunatatirea climatului investitional in Romania. Companiile membre FIC considera ca la baza cresterii economice sta dialogul intre factorii de decizie si investitori care poate sa asigure transparenta si predictibilitatea, dezvoltarea mecanismelor pietei libere si facilitarea integrarii economiei romanesti in piata europeana.