Fundația Vodafone oferă finanțare în valoarea totală de 1.750.000 de lei în a treia etapă a programului Fondul Viață pentru Nou-Născuți, pentru dotarea cu aparatură medicală și echipamente conexe, inclusiv sisteme de telemedicină, pentru secții și compartimente de neonatologie și terapie intensivă neonatală de nivel I și II. Spitalele publice din România pot înscrie un proiect până pe 26 august, prin care pot accesa o finanțare de până la 375.000 de lei.

 

„Misiunea Fondului Viață pentru Nou-Născuți este să asigure acces la servicii medicale de calitate pentru cât mai mulți copii, indiferent de locul în care se nasc. În prima etapă a programului, derulată în perioada 2021 - 2022, au fost incluse șase secții de neonatologie din Slatina, Craiova, Mediaș, Caransebeș, Târgu Mureș și Botoșani, pentru care au fost achiziționate echipamente medicale și s-au făcut lucrări de renovare și reamenajare. În cea de-a doua ediție a programului, derulată pe parcursul anului 2023, au fost alocate fonduri pentru dotarea cu echipamente și aparatură medicală a secțiilor de nivel I și II din Câmpulung Muscel, Luduș, Moldova Nouă și Cluj. Separat de această componentă de dotare, anul trecut, Fundația Vodafone a finanțat montarea unor soluții de telemedicină în 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III din țară, care au fost înglobate în rețeaua națională. În urma acestei etape a proiectului, toate cele 25 de secții de terapie intensivă neonatală din Româna sunt conectate la rețeaua națională de telemedicină”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone din România.

 

Pentru accesarea finanțării, pot aplica secții sau compartimente de neonatologie și terapie intensivă neonatală de nivel I și II din spitalele publice de specialitate obstetrică, ginecologie și neonatologie din întreaga țară, care nu au mai primit până acum echipamente prin programul Fondul Viață pentru Nou-Născuți. Alături de Fundația Vodafone, partenerii în implementarea proiectelor vor fi entitățile medicale publice de specialitate care aplică împreună cu instituția publică în subordinea căreia se află unitatea spitalicească (primărie sau consiliu județean).

 

Aplicanții trebuie să  ompleteze: Formularul de solicitare pentru dotarea cu echipamente medicale și aparatură conexă și să îl trimită pe adresa fundatia.vodafone_ro@vodafone.com, pană la data de 26 august 2024, ora 20:00. Valoarea integrală a programului este de 1.750.000 lei, iar limita maximă pentru bugetul alocat unui proiect este de 375.000 de lei. Câștigătorii vor fi anunțați pe 11 octombrie 2024, iar proiectele vor fi implementate de Fundația Vodafone în perioada octombrie 2024 - iunie 2025.

 

Proiectele înscrise vor fi evaluate de membrii consiliului de administrație al fundației și echipa ONG-ului, precum și experți externi cu experiență în astfel de inițiative. În procesul de evaluare se va ține cont de criterii precum relevanță, impact și sustenabilitate. Validarea proiectele selectate în urma aplicării se va face într-o a doua etapă, prin vizite în secțiile sau compartimentele calificate.

 

Mai multe detalii despre calendarul rundei, criterii de eligibilitate, condițiile de finanțare și implementare se pot găsi în regulamentul disponibil pe site-ul Fundației Vodafone.

 

Fundația Vodafone a început investiția în neonatologie în urmă cu 10 ani, când în România rata mortalității infantile era de aproape 10‰. În prezent, datorită eforturilor depuse alături de alte organizații, mortalitatea infantilă a scăzut la 5,8* la 1.000 de nașteri vii (*sursa). Aceste cifre ne situează la o valoare a ratei mortalității infantile aproape duble față de media din Europa. Una dintre cauze este aceea că doar 9% dintre secțiile și compartimentele de neonatologie din țara noastră au în dotare toate echipamentele necesare pentru a îngriji nou-născutul prematur sau cu probleme grave de sănătate. Este vorba despre 25 de secții, toate situate în 14 mari orașe din România. Restul de secții au nevoie acută de noi echipamente medicale.

 

***

 

Despre Fundația Vodafone România

De peste 25 de ani punem la un loc resursele noastre și ale partenerilor noștri pentru ca împreună să construim proiecte incluzive și durabile. Apelăm la tehnologie și la inovație socială și investim anual în jur de 2 milioane de euro în dezvoltarea comunităților defavorizate din România. Modernizăm secții de terapie intensivă neonatală și susținem programe de educație digitală care pregătesc copii și tineri pentru meseriile viitorului. Alături de celelalte fundații Vodafone din întreaga lume, scopul nostru este să îmbunătățim viața a 400 de milioane de persoane până în 2025.

Suntem o organizație neguvernamentală românească înființată în 1998, cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei Vodafone România. Mai multe detalii despre programele noastre se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.