• Pe fondul unei pandemii globale, a unor nevoi fără precedent și a unei nesiguranțe în creștere, cadrele medicale rămân cele mai vulnerabile persoane din lume.
• 2019 a fost cel mai violent an în care s-au înregistrat asupra umanitarilor 483 de atacuri, cu 125 de uciși, 234 de răniți și 124 de răpiți. ONU condamnă toate atacurile asupra umanitarilor.
• OCHA, în colaborare cu IAA și SWIFT, prezintă poveștile inspiratoare ale umanității #RealLifeHeroes care continuă să facă față provocărilor.
 
În contextul în care lucrătorii umanitari sunt mai încercați ca niciodată, luptând cu restricții de circulație fără precedent și lovindu-se de discrepanța între nevoia și lipsa de resurse, IAA și Națiunile Unite, prezintă poveștile personale ale unora dintre #RealLifeHeroes care continuă să facă față provocărilor, în special lucrătorii umanitari locali.
 
Dedicarea, perseverența și uneori sacrificiul acestor eroi reprezintă cel mai bun aspect al umanității, deoarece răspund activ la criza COVID-19 și creșterea masivă a nevoilor umanitare pe care le-a declanșat.
 
Primii respondenți la criza în care ne aflăm sunt adesea oameni precum refugiații înșiși, membrii organizațiilor societății civile și lucrătorii din domeniul sănătății locale. Aceștia oferă hrană, adăpost, îngrijire medicală, protecție și speranță altora în mijlocul conflictelor, deplasărilor, dezastrelor și bolilor. Și prea des, își riscă propriile vieți pentru a salva viața altora.
 
„A fost un privilegiu pentru IAA să se asocieze cu echipa OCHA și să-și angajeze membrii în dezvoltarea și activarea campaniei #RealLifeHeros. Mai mult ca oricând, industria trebuie să colaboreze mai strâns pentru a demonstra cum publicitatea poate fi o forță pozitivă la nivel global ”, a spus Dagmara Szulce, directorul general al IAA Global.

Conform bazei de date privind securitatea ajutorului pentru lucrători umanitari, rezultatele atacurilor majore înregistrate împotriva umanitarilor în cursul anului trecut au depășit toți anii precedenți. Un total de 483 de lucrători de ajutor au fost atacați, 125 uciși, 234 răniți și 124 răpiți în 277 de incidente separate. Aceasta reprezintă o creștere de 18% a numărului victimelor față de 2018.
 
Cea de a unsprezecea Zi Mondială a Umanității, desemnată de Adunarea Generală a ONU, cade chiar în ziua în care comemorăm atacul asupra ansamblului ONU de la Bagdad din 19 august 2003, care a luat viața a 22 de persoane, inclusiv reprezentantul special al secretarului general pentru Irak, Sergio Vieira de Mello. De atunci, aproape 5.000 de umanitari au fost uciși, răniți sau răpiți, iar în perioada 2010-2019 s-a înregistrat o creștere de 117% a atacurilor față de 2000-2009.
 
În 2019 a fost înregistrată o creștere a atacurilor împotriva lucrătorilor din domeniul sănătății, inclusiv greve împotriva medicilor din Siria și împușcarea lucrătorilor Ebola în Republica Democrată Congo.
 
Majoritatea atacurilor au avut loc în Siria, urmată de Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo, Afganistan și Republica Centrafricană. Mali și Yemen au înregistrat o dublare a atacurilor majore din anul precedent. ONU condamnă aceste atacuri și solicită responsabilizarea făptuitorilor și justiția pentru supraviețuitori. Umanitarii nu pot fi o țintă.
 
Mark Lowcock, subsecretar general pentru afaceri umanitare și coordonator de asistență pentru situații de urgență, a declarat: „Pentru umanitarii de pretutindeni care fac o muncă importantă și curajoasă în primele linii, vă spunem mulțumesc. Salvați vieți în fiecare zi și pe măsură ce noi provocări și crize se acumulează la cele existente, perseverența voastră este o inspirație. Protecția voastră este de asemenea extrem de importantă pentru a ne asigura că putem livra celor mai nevoiași. Cel mai bun mod de a aduce un omagiu umanitarilor este să finanțăm munca lor și să ne îngrijim de siguranța acestora.”
 
Respectând sentimentele, Srinivasan Swamy, președinte și președinte mondial al Asociației Internaționale de Publicitate (IAA), a declarat: „Nu poate exista niciun alt sacrificiu suprem decât munca depusă de cadrele medicale. Ei cunosc riscul extrem la care se supun, dar și-au asumat să ajute omenirea în perioadele de criză de sănătate precum cea actuală. IAA este alături de ei și dorește să ofere respect și să salute aceste #RealLifeHeros extraordinare.”