In 2014, proiectul doreste extinderea catre alte 250 de persoane cu diabet si realizarea unei caravane nationale care sa sprijine peste 5.000 de pacienti cu risc de a dezvolta aceasta afectiune
 
Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania anunta rezultatele proiectului de monitorizare a diabetului - Controlin, lansat in noiembrie 2012. Controlin  utilizeaza tehnologiile mobile pentru a imbunatati  starea de sanatate a persoanelor cu diabet. Proiectul a avut trei etape: achizitionarea si testarea tehnologiilor, selectia pacientilor si monitorizarea starii de sanatate a acestora.
 
Kit-ul Controlin contine un glucometru de ultima generatie cu Bluetooth incorporat, consumabile, un telefon mobil de tip smartphone si acces la aplicatia proiectului. Principiul de functionare este simplu: pacientul foloseste zilnic glucometrul care transmite prin Bluetooth catre telefonul mobil valoarea glicemiei masurate. Din telefon, datele sunt transmise automat catre server si prelucrate in vederea furnizarii de informatii relevante pentru pacientul diabetic, precum si catre medicul acestuia.
 
„Monitorizarea glicemiei si mentinerea ei in limite normale este vitala pentru persoana cu diabet, astfel, iproiectul Controlin aduce un beneficiu major pacientilor care doresc sa-si imbunatateasca starea de sanatate si sa-si controleze mai bine afectiunea” a declarat Dr. Anca Stefan, presedinte Asociatia React.
 
In cinci luni de la inceperea etapei de monitorizare a starii de sanatate, 512 pacienti cu diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent) si diabet de tip 2 (insulino-independent) din intreaga tara au folosit zilnic kitul Controlin pentru a-si monitoriza glicemia. Cei mai multi pacienti inscrisi in proiect sunt adulti care sufera de diabet zaharat de tip 1 si sunt insulino-dependenti. In ultimele 3 luni, au fost inregistrate in sistem 185.300 de glicemii si alte 1.235 de persoane au fost testate in cadrul unor evenimente publice de screening* pentru diabet.
 
In 2014, Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania vor extinde proiectul Controlin prin  includerea a inca 250 de pacienti si realizarea unei caravane mobile de screening pentru diabet si complicatiile acestuia. Astfel, 5.000 de persoane din comunitati izolate si din orase mici, de la nivelul intregii tari, vor beneficia de analize medicale gratuite (masurarea glicemiei, a presiunii arteriale, examen EKG etc.) in vederea identificarii si sprijinirii pacientilor care prezinta factori de risc pentru a dezvolta diabet sau complicatii ale acestei boli. Caravana mobila va fi dotata cu aparatura de ultima generatie care va transmite datele medicale, printr-un sistem de telemedicina, specialistilor diabetologi si cardiologi din Bucuresti. Acestia vor acorda asistenta medicala live tuturor pacientilor din caravana si ii vor indruma in vederea imbunatatirii starii de sanatate. Caravana va incepe in luna aprilie a anului viitor si se va desfasura pe durata a sase luni. Cele 50 de comunitati in care va merge caravana vor fi selectate in functie de accesul la servicii medicale de specialitate (distanta fata de cel mai apropiat spital, existenta unui medic de familie in comunitate) si incidenta diabetului la nivel judetean. In perioada 4 decembrie 2013 – 15 februarie 2014, membrii comunitatilor pot sa-si inscrie comunitatea pe www.controlin.ro, pentru a fi inclusa in circuitul caravanei.
 
„Prin proiectul Controlin, Fundatia Vodafone sprijina bolnavii cu diabet folosindu-se de puterea comunicatiilor mobile pentru a le imbunatati viata. Tehnologia pusa la dispozitie pacientilor din intreaga tara presupune un sistem de telemedicina pentru monitorizarea sanatatii prin care pacientul invata sa isi gestioneze starea de sanatate si sa isi adapteze stilul de viata la provocarile afectiunii”, a spus Angela Galeta, director Fundatia Vodafone Romania. 
 
Mai multe date despre cum functioneaza Controlin:
Pacientul foloseste zilnic glucometrul pentru a-si masura glicemia. Datele inregistrate se transmit automat catre serverul unde sunt stocate in contul sau de pe www.controlin.ro. Pacientul, pe baza de user si parola poate accesa informatiile si vizualizeaza, intr-un mod grafic, fluctuatiile glicemiei. Proiectul ii permite totodata sa genereze rapoarte saptamanale sau lunare, pe care ulterior le poate transmite direct catre medicul diabetolog pentru a stabili medicatia corespunzatoare. In acelasi timp, proiectul permite ca, in cazul in care sistemul inregistreaza valori ale glicemiei care depasesc cu mult media individuala, sa fie generate notificari catre call center-ul Controlin. Pacientul este sunat imediat, pentru a i se verifica starea de sanatate si pentru a preintampina riscul de hipo sau hiperglicemie.
 
***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in trei domenii: sanatate publica, educatie si integrare sociala, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 30 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 9 premii de excelenta - nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 150.000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro.
 
Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 15 ani de activitate, Fundatia Vodafone a finantat peste 700 de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate si tinerilor cu dizabilitati intelectuale sau locomotorii. Pana in prezent, Fundatia Vodafone a investit 15 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro si pe www.facebook.com/fundatiavodafone. 
 
Pentru informatii suplimentare, sunteti rugati sa o contactati pe Andreea Rotaru, manager de comunicare, telefon 0723.212.249, e-mail andreea.rotaru@asociatiareact.ro . 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*Prin testare de tip screening intelegem testarea unui numar mare de persoane aparent sanatoase pentru a le depista pe acelea care pot avea o anumita afectiune