Fundaţia Baylor Marea Neagră a demarat, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa, o acţiune prilejuită de „Săptămâna Europeană a Testării”.
Timp de trei zile, echipele Baylor testează aparatul administrativ pentru HIV, hepatita virală B şi hepatita virală C.
 
„Sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa este extrem de important pentru Fundaţia Baylor Marea Neagră. Dorim ca locuitorii Constanţei să înţeleagă faptul că primul pas pentru o viaţă îndelungată este cunoașterea stării de sănătate. Testarea reprezintă acest prim pas. Baylor oferă consiliere pre-testare, testare gratuită, dar şi sprijin în eventualitatea unui rezultat nedorit. Ne bucurăm că administrația publică locală ni s-a alăturat în această acţiune”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al Fundaţiei Baylor Marea Neagră.
 
Printre primii testaţi la acţiunea organizată împreună cu Primăria Constanţa a fost chiar viceprimarul Costin Răsăuţeanu. „Acţiunea organizată de Fundaţia Baylor Marea Neagră este binevenită şi ne bucură faptul că angajaţii Primăriei au fost receptivi şi au venit la testare. Am fost printre primii testaţi, dorinţa mea fiind să îmi încurajez colegii să răspundă apelului Baylor”, a mai spus viceprimarul Răsăuţeanu.
 
„Sloganul Săptămânii Europene a Testării este: testare, tratament, prevenire. În acest an organizăm sesiuni speciale de testare cu scopul de a ajuta comunitatea să fie conştientă de starea de sănătate, pentru că doar aşa pot lua decizii corecte în privinţa tratamentului si a prevenirii transmiterii”, a declarat Mihaela Bogdan, coordonator al Programului de Consiliere şi Testare Gratuită. 

Despre Programul Baylor de Consiliere şi Testare Gratuită
Aproape 5.500 de constănţeni s-au testat în 2016 prin Programul de Consiliere şi Testare Gratuită în cele trei centre Baylor (Centrul Clinic de Excelenţă Baylor, centrul de testare din Policlinica 1 Constanţa şi centrul de testare din Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea). Dintre aceştia, 0,23% au avut rezultate reactive la HIV, 3% la hepatita virală B şi 2,2% la hepatita virală C. 

Statisticile Baylor din perioada 2010-2015 arată că cele mai multe rezultate reactive la HIV au fost la tineri cu vârste între 20 şi 29 de ani. În cazul hepatitelor virale, rezultatele sunt la polul opus. Astfel, infecţiile cu virusurile hepatitice B şi C sunt mai des întâlnite la persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani.

Cel mai des vin la testare, pentru HIV, persoanele cu vârste între 30 şi 39 de ani, iar în cazul hepatitelor B şi C, cele peste 60 de ani. 
„Săptămâna Europeană a Testării” este un demers al mai multor organizaţii europene menit să crească gradul de conştientizare asupra importanţei testării în depistarea hepatitelor virale şi a infecţiei cu HIV.