75% dintre cei care sunt diagnosticati cu BPOC renunta la tratament si aleg sa ignore simptomele acesteia; specialistii pneumologi atrag atentia ca, netratata, boala poate fi fatala.
Jurnalul Pacientului cu BPOC este un raspuns practic la statisticile negative si urmareste sprijinirea relatiei medic - pacient si informarea corecta, astfel incat pacientul sa gestioneze corect primele reactii la acutizarea bolii.
Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul GSK Romania, a lansat ieri Jurnalul Pacientului cu BPOC – ghid de informare si monitorizare care ajuta pacientii si medicii sa tina sub control aceasta boala cronica.
Ghidul informativ Jurnalul Pacientului cu BPOC va fi distribuit gratuit prin intermediul medicilor, ca prim pas in educarea celor peste 1 milion de romani care se confrunta cu aceasta afectiune, cu scopul de a-i ajuta sa-si inteleaga boala si sa invete sa o controleze. Totodata, Jurnalul reprezinta si un instrument de monitorizare, util pentru medici in gestionarea evolutiei bolii.
Jurnalul a fost creat ca raspuns la realitatile si statisticile negative din jurul BPOC, care avertizeaza ca numai 25% dintre persoanele diagnosticate urmeaza un tratament regulat(2), in ciuda faptului ca in lipsa acestuia, boala se agraveaza, modifica dramatic viata pacientului, (care ajunge sa nu mai poata respira la cel mai mic efort) si poate fi fatala. Jurnalul isi propune sa favorizeze acceptarea tratamentului de catre pacient si sa il asiste in lupta impotriva bolii cu sfaturi auxiliare.
“Jurnalul Pacientului cu BPOC familiarizeaza pacientul cu efectele bolii si consecintele renuntarii la tratament. Ghidul este util fiindca sprijina investigatiile medicului si invata pacientul sa-si controleze boala, explicandu-i inclusiv cum sa gestioneze o criza atunci cand este singur”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, organizatorul acestui proiect.
In fiecare an, BPOC este responsabila pentru moartea a 3 milioane de oameni - de doua ori mai multe decese decat cele cauzate de accidentele de masina, sau de HIV/SIDA, din intreaga lume(3). Totodata, in Romania prevalenta acestei boli scade sub pragul varstei de 35-40 de ani, iar peste 50% din populatia de peste 40 de ani din Romania a fost identificata ca fiind la risc de BPOC(4).
Pe langa aderenta scazuta la tratament, mortalitatea ridicata a acestei afectiuni este pusa si pe seama lipsei de informare: in timp ce BPOC este o boala pulmonara incurabila cauzata in 90% din cazuri de fumat(5), majoritatea fumatorilor sufera de BPOC fara sa stie¬. Astfel, jumatate din cazuri nici nu ajung sa fie diagnosticate, din cauza simptomelor ascunse, usor de ignorat si de confundat cu un dat al varstei. In acest context, specialistii pneumologi atrag atentia asupra necesitatii de a derula initiative de informare a populatiei asupra importantei tratarii si diagnosticarii timpurii a acestei boli.
“Jurnalul Pacientului cu BPOC este, in primul rand, un excelent instrument de monitorizare a bolii, atat din perspectiva medicului, cat mai ales a pacientului – el poate acum sa compare stadiile de boala in diferite momente de timp, corelate cu diverse decizii de viata pe care le ia pentru controlul afectiunii de care sufera. De asemenea, si familia, un vector extrem de important de influentare a pacientului, are vizibilitate asupra evolutiei starii acestuia de sanatate” a declarat Prof. As. Ruxandra Ulmeanu, Medic primar pneumolog-bronholog, Institutul de Pneumologie “Marius Nasta” Bucuresti si unul dintre realizatorii ghidului.
“Aceasta este a doua initiativa de acest fel pe care GSK Romania o sustine in ultimul an in sensul facilitarii accesului la informatie pentru pacientii cu boli respiratorii, dupa ce anul trecut am sustinut crearea, de catre partenerii nostri din SRP, a Jurnalului Pacientului cu Astm. Avem 40 de ani experienta in aria bolilor respiratorii si ne-am asumat in totalitate angajamentul de a fi un real sprijin pentru echipa medic-pacient, atat prin portofoliul nostru de produse inovatoare, cat si prin sustinerea crearii instrumentelor moderne de management al bolilor, precum Jurnalul Pacientului cu BPOC”, a declarat dr. Dana Constantinescu, directorul medical al GSK Romania.
***
Despre Jurnalul Pacientului cu BPOC
Despre Jurnalul Pacientului cu BPOC
Construit ca un ghid al pacientului cu BPOC, care sa fie util si medicului in monitorizarea pacientilor, Jurnalul cuprinde 64 de pagini cu informatii despre simptome, analize, semnele de exacerbare a bolii, sfaturi practice -despre dieta potrivita sau renuntarea la fumat, cu scopul de a arata cum boala poate fi tinuta sub control, oferind totodata si un instrument de evaluare si monitorizare al acesteia, dedicat medicilor. Jurnalul tiparit va fi pus la dispozitie gratuit pacientilor care sufera de BPOC, prin intermediul medicilor pneumologi.
Societatea Romana de Pneumologie
Societatea Romana de Pneumologie (SRP) este o organizatie profesionala si stiintifica, cu personalitate juridica, formata in vederea luptei impotriva tuberculozei si a altor afectiuni respiratorii. SRP are 700 de membri cotizanti, consta in 6 sectiuni si 4 grupuri de lucru si este partenera in activitatile pe care le desfasoara cu mai multe asociatii profesionale si ONG-uri. In 2013, SRP si-a concentrat activitatea pe cultivarea screeningurilor de spirometrie pentru astm si BPOC, cursuri de educatie in programe de e-learning si cursuri de familiarizare cu noul GOLD, initiative in domeniul strategiilor antifumat.
GSK – una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare si dezvoltare. GSK se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult. In Romania, obiectivul nostru este sa contribuim la cresterea sperantei de viata a romanilor (a doua cea mai scazuta din Uniunea Europeana), precum si la cresterea calitatii vietii acestora. Pentru mai multe informatii, accesati www.gsk.ro
_____________________________________
_____________________________________
(1) http://www.lung.org/lung-disease/copd/resources/facts-figures/COPD-Fact-Sheet.html, ultima accesare: 13.01.2014
(2) Ghid local de management al BPOC, 2009, disponibil aici, ultima accesare: 13.01.2014
(3) Organizatia Mondiala a Sanatatii, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/index.html, ultima accesare: 13.01.2014
(4) „Studiul de Prelevanţa BPOC în România”, prof. dr. Florin Mihălțan, din cadrul BPOC Audit, 2013
(5) http://www.lung.org/lung-disease/copd/resources/facts-figures/COPD-Fact-Sheet.html, ultima accesare: 13.01.2014
***
Pentru mai multe informatii:
Daniela Spiridonescu, GMP PR 40 740 038 544 daniela.spiridonescu@pr.gmp.ro