Salvați Copiii dotează Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani cu o masă radiantă în valoare de 12.200 de Euro. Maternitatea deservește întreg județul Botoșani, unde mortalitatea infantilă rămâne critică, cu o rată de 12,9 la mia de născuți vii, față de 6,5 media pe țară, potrivit celor mai recente date INS pentru anul 2018. 
 
În anul 2018, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani s-au născut 2.586 de copii, dintre care 268 au fost prematuri. Asta înseamnă că unul din 10 nou-născuți a avut nevoie de îngrijiri speciale. 
 
În anul 2019, aici s-au născut 1.759 de copii, dintre care 165 au fost prematuri. 
De-a lungul anilor, Salvați Copiii a donat aparatură medicală în cuantum total de 79.200 de Euro, în județul Botoșani. Numai în 2019, organizația a investit 159.000 de Euro pentru dotarea maternităților din Regiunea Nord-Est: județele Suceava, Neamț, Iași Vaslui și Botoșani.
 
Dr. Carmen Zaboloteanu, șef secție neonatologie Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, a vorbit despre importanța aparaturii medicale performante: ”Fie că au avut nevoie de suport respirator deoarece plămânii lor firavi nu erau pregătiți sau pur și simplu au avut nevoie de căldura unui incubator, pentru că încă mai aveau nevoie de caldura din burtica mamei, ei sunt prematurii noștri și sunt cei mai de preț copii, pentru care merită să luptăm și să investim în aparatură, pentru că investim în viața unor luptători. Mulțumim Organizației Salvați Copiii că ne este alături în munca noastră de a asigura un start bun în viața acestor copii.” 

„Investiția în maternități este o investiție directă în supraviețuirea nou-născuților, de aceea Salvați Copiii a decis să accelereze programul de dotare și să identifice soluții pe termen lung, pentru ca fiecare nou-născut să aibă șansă la viață. Supravieţuirea copiilor care se nasc înainte de termen şi reducerea mortalităţii infantile rămân printre prioritățile Salvaţi Copiii. Ne bucurăm să aflăm că fiecare echipament donat de noi ajută la salvarea a mii de bebeluşi care primesc astfel o şansă în plus la viaţă. Ei nu pot vorbi pentru ei înșiși, dar au o forță extraordinară de a lupta. 

Doar împreună putem să îi ajutăm pentru a putea câștiga toate bătăliile pentru viață și să echipăm cât mai multe maternităţi din ţară”,
a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România. 

Până la sfârșitul anului, numărul maternităților dotate în cadrul programului de combatere a mortalității infantile, derulat de Salvați Copiii, se va ridica la 96, cu un total de 630 de echipamente și 5 milioane de Euro investiți. 
 
Amalia Năstase, Ambasador al campaniei de reducere a mortalității infantile Salvați Copiii, subliniază importanța responsabilității sociale și a implicării companiilor în reducerea mortalității infantile în România: „Sprijinirea programului de reducere a mortalității infantile pe care Salvați Copiii îl implementează de opt ani înseamnă o investiție în sistemul de sănătate, o investiție în viitorul copiilor născuți prematur. Putem ajuta la sprijinirea cauzelor sociale utilizând diferite mecanisme, unul dintre acestea fiind mecanismul de direcționare a 20% din impozitul pe profit în cazul companiilor. Acesta reprezintă un real ajutor pentru continuarea campaniei de dotare a maternităților cu aparatură medicală, reprezintă viață”.

Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 20% din impozitul pe profit
Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență. 
 
Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități, Salvați Copiii România lansează un apel către companiile din Romania de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România. Persoanele juridice care doresc să sprijine acest demers pot descărca contractul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei aici. 
 
Trebuie menționat faptul că această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero. Suma direcționată nu poate fi mai mare de cinci la mie din cifra de afaceri și nu poate depăși 20% din impozitul pe profitul datorat statului, iar plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2019.
 
***
Salvați Copiii
este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. Salvați Copiii România și-a asumat din 2010 o contribuție importantă pentru reducerea mortalității infantile în România printr-un program amplu, național, desfășurat prin mai multe componente care vizează, deopotrivă, dotarea maternităților cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuți prematur, dezvoltarea rețelelor specializate de suport pentru mame și copii la nivelul comunităților rurale, pregătirea cadrelor medicale și implicarea specialiștilor în îmbunătățirea politicilor publice și a serviciilor privind sănătatea mamei și copilului.