Secțiile de terapie intensivă neonatală ale maternităților mari sunt supra-aglomerate, iar medicii sunt puși în fața unor situații dramatice, de a refuza transferul unor nou-născuți. Este motivul pentru care Salvați Copiii România va dota prioritar secțiile de Neonatologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, care deservesc întreaga regiune, cu aparatură medicală ce constă în 2 ventilatoare neonatale, un pulsoximetru, o masă radiantă și 2 monitoare de funcții vitale în valoare totală de 66.000 de Euro. 
 
Salvarea prematurilor este posibilă prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către Salvați Copiii
În 2018, în Secția de Neonatologie I a spitalului s-au născut 2.400 de copii, dintre care 382 prematuri, iar 90 de nou-născuți au fost transferați din alte spitale și maternități, care nu aveau aparatura medicală necesară îngrijirii acestora. Maternitatea clujeană are gradul III, ceea ce înseamnă că deservește o arie largă, patru județe: Cluj, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Maramureș.
 
În ceea ce privește Secția de Neonatologie II, ea este catalogată oficial drept maternitate de gradul II, deşi aici sunt îngrijiţi şi prematuri mai mici, care ar trebui îngrijiţi în unităţi de nivel III. În 2018, 2.571 de copii au venit pe lume aici, 10% dintre aceştia fiind prematuri. Au fost 18 cazuri cu patologii severe, ajunse în îngrijirea secției în urma transferurilor din maternități de nivel inferior. 

„Prima zi de viață este unică pentru fiecare dintre noi. Important este faptul că de calitatea asistenței medicale din primul minut, din prima zi, depinde calitatea vieții viitorului adult. Primul zâmbet ni-l acordă medicul care asistă nașterea dar mai este nevoie și de altceva... Acest ceva este experiența corpului medical, condițiile nașterii și nivelul tehnologic al aparaturii medicale. Salvați Copiii a înțeles foarte bine această necesitate și a dorit să fie alături de nou-născuți și medici. Secția Neonatologie I a beneficiat anterior de generozitatea acestora. Astăzi, organizația este alături de noi și de copiii născuți în Clinica Ginecologie I din nou, cu o masă de reanimare, un ventilator neonatal și 2 monitoare”, spune Prof. Dr. Gabriela Zaharie, Șef Secție Neonatologie I, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
 
„Numai în ultimele 15 luni am îngrijit 30 de nou-născuţi sub 32 de săptămâni, deşi suntem încadraţi ca unitate de nivel II. Este a patra oară când Salvaţi Copiii vine în sprijinul nostru cu echipamente de ultimă generaţie, care ne permit să desfăşurăm o activitate performantă şi astfel să ajutăm micii luptători să parcurgă o perioadă extrem de dificilă la început de drum. Având în vedere că primele zile după naştere sunt definitorii pentru evoluţia lor de mai târziu, cu ajutorul ventilatorului neonatal donat de Salvaţi Copiii facem ca îngrijirile acordate acestor copii să se deruleze la standarde actuale, pentru mai mulţi nou-născuţi”, a spus Șef lucrări Dr. Ligia Blaga, Șef Secție Neonatologie II, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
 
Este cea de-a patra dotare pe care Organizația Salvați Copiii o face în județul Cluj, în cadrul programului complex de combatere a mortalității infantile.
În ultimii opt ani, Salvați Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternități și secții de nou-născuți din toate județele țării, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 72.000 de copii.

„Medicii sunt puși de multe ori în situații imposibile, pentru că au cinci prematuri cu patologii severe și patru incubatoare viabile. Nimeni nu ar trebui să fie pus în fața unei asemenea alegeri. Am văzut multe drame în maternitățile din țară în opt ani de când Salvați Copiii lucrează pe teren alături de doctori pentru a duce aparatură medicală exact acolo unde e nevoie urgentă”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România. 

Ultimul proiect național guvernamental de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate s-au defectat și nu mai pot fi folosite.
 
Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a vorbit despre virtuțile sociale ale implicării: „Eu sunt extrem de recunoscătoare Organizației Salvați Copiii România, pentru că m-a învățat să ajut, să mă implic în cauza copiilor născuți prematur. Fiecare dintre noi este parte a schimbării în bine, iar atunci când gesturile bune vin împreună, rezultatul e o societate mai bună pentru toți. Asta face mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână.”
 
Viața prematurilor depinde de investiția în maternități: 3,5% din impozitul pe venit
Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor opt ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență. 
 
Până pe 31 iulie, fiecare contribuabil poate depune Formularul 230 sau Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației la administrația financiară de care aparține cu domiciliul. Totodată, companiile care plătesc impozit pe profit pot sponsoriza cu maxim 20% din impozitul pe profit datorat anual, dar nu mai mult de 0,5% din cifra de afaceri, iar microîntreprinderile cu maxim 20% din impozitul pe venit datorat trimestrial. Formularele se pot descărca de la www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza, iar mai multe informații despre posibilitatea companiilor de a sponsoriza programul se pot afla la mara.niculescu@salvaticopiii.ro.
 
***
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. Salvați Copiii România și-a asumat din 2010 o contribuție importantă pentru reducerea mortalității infantile în România printr-un program amplu, național, desfășurat prin mai multe componente care vizează, deopotrivă, dotarea maternităților cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuți prematur, dezvoltarea rețelelor specializate de suport pentru mame și copii la nivelul comunităților rurale, pregătirea cadrelor medicale și implicarea specialiștilor în îmbunătățirea politicilor publice și a serviciilor privind sănătatea mamei și copilului. 

l www.salvaticopiii.ro