Mai mult de 400 de persoane au fost asteptate astazi, 14 noiembrie, in mall Plaza Romania si Bucuresti Mall (Vitan), intre orele 11.00 si 17.00 pentru masurarea gratuita a glicemiei. Actiunea face parte din proiectul Controlin derulat de Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania si vizeaza informarea publicului larg privind diabetul si complicatiile acestuia. Diabetul este o boala cronica ce afecteaza mai mult de 300 de milioane de diabetici in intreaga lume. In Romania mai mult de 700.000 de persoane sunt inregistrate cu diabet si au nevoie de masurarea zilnica a glicemiei. 
 
14 noiembrie este Ziua Mondiala a Diabetului si a fost marcata in acest an prin actiuni de testare gratuita a glicemiei pentru publicul larg in cele doua locatii mentionate. Testarea glicemiei se realizeaza dintr-o picatura de sange capilar si este vitala in depistarea si tratamentul diabetului. Este recomandata efectuarea testului cel putin o data pe an pentru persoanele sanatoase. Valorile crescute ale glicemiei indica un risc major de a dezvolta boala.
 
Controlin este un proiect de management a diabetului care include in prezent  500 de persoane care sufera de diabet de tip 1 (insulino-dependenti) si diabet de tip 2 (insulino independent), din toata tara, si este dezvoltat de catre Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania. In cadrul proiectului, pacientii beneficiaza gratuit de kit-ul „Controlin” cu ajutorul caruia isi monitorizeaza zilnic glicemia. Kit-ul „Controlin” contine un glucometru de ultima generatie cu Bluetooth incorporat, consumabile pentru un an de zile si acces la aplicatia pe telefonul mobil care le permite sa isi controleze mai bine boala. 
 
***
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia activeaza in trei domenii: sanatate publica, educatie si integrare sociala, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 30 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 9 premii de excelenta - nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 150.000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro.
 
Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 15 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat peste 700 de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate, cu dizabilitati si al victimelor calamitatilor naturale. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 15 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro sau www.facebook.com/fundatiavodafone.