Grupul de lucru a fost constituit în urma celei de-a treia ediții a Conferinței dedicate Îngrijirii Centrate pe Familie, organizată în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților

 

•  24 de medici ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Skłodowska Curie” au participat la cursuri de comunicare

•  Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: Cursurile de comunicare ar trebui să fie parte din curricula obligatorie pentru medici și asistenți medicali

 

 Studenții la facultățile de Medicină și Farmacie ar putea să urmeze cursuri pentru îmbunătățirea comunicării cu pacienții datorită unei inițiative a Fundației pentru Copii Ronald McDonald. Proiectul face parte din programul dedicat promovării  “Îngrijirii Centrate pe Familie” (Family - Centered Care), demarat în 2022 de Fundația pentru Copii Ronald McDonald.

 

Pentru a determina care sunt următorii pași în introducerea cursurilor de comunicare în facultățile de Medicină și Farmacie din România, Fundația pentru Copii Ronald McDonald a organizat pe 18 iunie, la Palatul Parlamentului, cea de-a treia ediție a Conferinței dedicate Îngrijirii Centrate pe Familie.

 

Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, dar a avut și sprijinul instituțional al Ministerului Sănătății.

 

Conferința a pus în discuție nevoia îngrijirii centrate pe familie și îmbunătățirea comunicării cu pacientul pediatric și familia lui. Conferința a adus la dezbatere specialiști în politici sociale și de sănătate, factori politici de decizie, personal medical din spitalele de pediatrie, specialiști din zona socială și medicală care interacționează cu copiii și familiile acestora, ONG-uri care susțin îngrijirea centrată pe familie, dar și reprezentanți ai organizaților studențești din cadrul facultăților de Medicină.

 

La finalul conferinței, s-a concluzionat nevoia de a constitui, cât mai repede, un grup de lucru care să continue discuțiile și să creioneze pașii necesari pentru definitivarea tematicilor relevante pentru curriculă și etapele implementării inițiativei de a organiza cursuri obligatorii de comunicare pentru studenții la facultățile de Medicină și Farmacie. Toți cei prezenți (actori guvernamentali și neguvernamentali) și-au exprimat interesul de a face parte din grup.

 

24 de medici ai Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Skłodowska Curie” au participat la cursuri de comunicare

 

De asemenea, Fundația pentru Copii Ronald McDonald a organizat anul trecut un curs pilot pentru îmbunătățirea comunicării cu micii pacienți și familiile acestora. Astfel, 24 de medici și asistenți medicali din cadrul Secției Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Skłodowska Curie” din București au participat la două module de cursuri de comunicare care au fost organizate în parteneriat cu compania de training și consultanță Ascendis.

 

Un model de succes implementat de RMHC în regiune este în Ucraina, unde aceste cursuri au fost introduse din 2023. Astfel, aproximativ 450 de studenți ai facultăților de Medicină din Ucraina participă anual la cursuri de comunicare. Cursurile sunt obligatorii și au fost introduse în curricula pentru studenții din anul al IV-lea. De altfel, un studiu realizat în 2021 în Ucraina a arătat că aproximativ 90% dintre părinți și-ar fi dorit să comunice mai mult cu doctorii.

 

Când familia este aproape, copilul se vindecă mai repede

Programul Fundației pentru Copii Ronald McDonald “Îngriijirea Centrată pe Familie” a fost lansat în 2022 în România în urma experienței celor 23.000 de părinți găzduiți în cele trei Case Ronald McDonald, dar și a studiilor globale RMHC care au demonstrat că atunci când familia este aproape de copilul spitalizat, copilul este mai optimist, iar vindecarea este mai rapidă. Prin acest program, Fundația susține crearea unui parteneriat și a unei comunicări cât mai bune în ceea ce privește relația dintre cadrele medicale și familiile pacienților copii.

 

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății: Cursurile de comunicare ar trebui să fie parte din curricula obligatorie pentru medici și asistenți medicali

 

„Tema participării familiei la procesul de îngrijire este valabilă și pentru adulți, nu doar pentru copii, pentru că vorbim despre lucruri care țin de empatie, comunicare, iar aceasta este o temă pe care trebuie să o dezvoltăm. Aceste cursuri de comunicare ar trebui să fie parte din curricula obligatorie pentru medici și asistenți medicali. Nu cred că este tentant ca aceste cursuri să fie facultative. Ne chinuim de 22 de ani să introducem educația pentru sănătate în școli și nu cred că mai trebuie să așteptăm încă 22 de ani să introducem disciplina comunicării. Oamenii când sunt bolnavi sau familiile copiilor care sunt bolnavi au nevoie de încurajare, de explicații, de o persoană cu care să comunice și să le înțeleagă neliniștile, de empatie. Toate acestea pot fi native, dar le poți și dobândi într-o instituție, în școală, fie că vorbim de facultățile de Asistenți Medicali și Moașe sau cele de Medicină”, a afirmat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

 

„Fiecare dintre noi cunoaștem cel puțin o familie al cărui copil se confruntă cu o boală gravă. Știm cu toții cât de greu este să treci printr-un astfel de moment și câtă nevoie are familia unui astfel de copil de explicații clare, pe înțelesul lor, spuse cu răbdare și înțelegere. În fața unei astfel de drame este nevoie în primul rând de empatie și grijă, mai ales atunci când vorbim de comunicarea unui diagnostic grav. Cursurile de comunicare pot ajunge în curricula studenților la Medicină, dar este nevoie ca noi toți, instituții ale statului, fundații, asociații, studenți și dascăli să lucrăm împreună și să creionăm astfel de proiecte care să fie puse în practică”, a spus Natalia Elena Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

 

„Familia este cea care oferă copiilor sentimentul de normalitate în cele mai dificile momente și doar împreună, specialiști din mai multe domenii, putem oferi sprijin familiilor copiilor internați în spitale sau diagnosticați cu boli grave. Într-adevăr este necesar să promovăm un curriculum care să cuprindă cursuri care pun în centru comunicarea, empatia, importanța psihoeducației emoționale pentru medici și personalul implicat în tratarea pacienților”, a spus Deputat Dumitrița Gliga, Președinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților.

 

„O mamă care a locuit la un moment dat în una dintre cele trei Case Ronald McDonald pe care le-am construit în curtea spitalelor de pediatrie din București, Timișoara și Iași ne-a povestit că băiețelul ei de 14 ani i-a zis astfel: «Mama, spune-i domnului doctor că tu ești medicamentul meu». Astfel arată îngrijirea centrată pe familie: înseamnă implicarea familiei pentru a îmbunătăți calitatea, bunăstarea psihologică, rezultatele clinice și experiența generală a copilului și familiei. Acest model, despre care Fundația pentru Copii Ronald McDonald a vorbit pentru prima dată în România în 2022, a adus deja schimbări pozitive în relația dintre personalul medical și familiile copiilor bolnavi. Mergem înainte cu determinare pentru a introduce cursuri de comunicare cu familiile copiilor în curricula facultăților de Medicină din România”, a declarat Amalia Năstase, Președintele Fundației pentru Copii Ronald McDonald.

 

În cadrul conferinței au mai luat cuvântul: Galina Solovey – Fundația pentru Copii Ronald McDonald Ucraina (prin înregistrare); Silvia Burcea – Coordonator Program Sănătatea Mamei și a Copilului în cadrul Salvați Copiii România; Conf. Univ. Dr. Ovidiu Popa Velea - Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București; Prof. Univ. Dr. Anca Coliță - Institutul Clinic Fundeni; Prof. Univ Dr.  Mihai Gafencu - Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeş”; Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu” Timișoara, Prof. Univ. Dr. Dan Mircea Enescu - Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Andrei Ionescu și Mara Tașu - Asociația Universitară pentru Medicină și Asistență Medicală, psihologul Alina Uricec.

 

De 26 de ani, Fundația pentru Copii Ronald McDonald oferă sprijin familiilor din România care au copiii spitalizați. Eforturile Fundației s-au îndreptat către îmbunătățirea stării de sănătate a micilor pacienți și către bunăstarea familiilor acestora, prin construirea celor trei Case Ronald McDonald din București, Timișoara și Iași, aflate în curtea spitalelor de pediatrie, donarea de echipamente medicale spitalelor și secțiilor de pediatrie și susținerea accesului copiilor la servicii medicale mai bune.

 

Până în prezent, Fundația pentru Copii Ronald McDonald a oferit peste 110.000 de nopți de cazare pentru peste 23.000 de părinți, care au putut sta alături de copiii lor pe toată perioada spitalizării, valoarea implicării în comunitate depășind 10 milioane de euro.

 

***

 

Despre Fundația pentru Copii Ronald McDonald

Prezentă de 26 de ani în România, Fundația pentru Copii Ronald McDonald are misiunea de a crea, implementa și susține programe care contribuie la îmbunătățirea sănătății și creșterea bunăstării copiilor și a familiilor acestora. Casele Ronald McDonald sunt principalul proiect al Fundației. Pe plan local, există trei “case departe de casă” care oferă sprijin pentru părinții ai căror copii beneficiază de tratamente pe perioade îndelungate de timp în spitalele de pediatrie din București, Timișoara și Iași.

De asemenea, Fundația sprijină spitale de copii și secții de pediatrie din toată țara prin dotări cu aparatură performantă de diagnoză și tratament, lucrări de infrastructură pentru extinderea sau modernizarea secțiilor de pediatrie și susținerea cu materialele, echipamentele și consumabilele necesare desfășurării actului medical în cele mai bune condiții. Mai multe detalii despre activitatea Fundației pentru Copii Ronald McDonald România, dar și modalități de implicare pot fi găsite pe site-ul www.rmhc.ro .