UNICEF a sprijinit eforturile de a translata prevederile Codului in legislatia romaneasca inca din anul 2004, promovand si incorporarea noilor Directive Europene. Asistenta tehnica asigurata de UNICEF a fost argumentata si de rata alaptarii exclusive care, in 2010, a fost de 12,6%, indicand o scadere fata de alti ani (aceasta cifra este mult sub media europeana de 30% si de media mondiala de 36%), alaturi de alte practici inadecvate referitoare la nutritia sugarului si copilului mic.
 
Cercetari nationale desfasurate in perioada 1991 – 2010 arata efectele negative ale intreruperii timpurii a alaptarii, ale ratei reduse de alaptare exclusiva, ale introducerii inadecvate a laptelui de vaca si ale introducerii alimentelor complementare la momente nepotrivite si cu alimente inadecvate. Lipsa instruirii si sprijinirii parintilor cu privire la practicile de ingrijire la domiciliu a copilului, impreuna cu marketingul agresiv al substituentilor de lapte matern ingreuneaza promovarea unei nutritii adecvate si a dezvoltarii sanatoase a copilului. 
 
Laptele matern este standardul de aur pentru hranirea copilului si primul vaccin pe care acesta il primeste. Cercetarile arata ca alaptarea aduce beneficii atat mamelor, cat si copiilor. In acelasi timp, reprezinta o importanta sursa de economii pentru sistemul de sanatate si pentru angajatori. Studiile au demonstrat ca un copil alaptat are riscuri mai scazute de a face o infectie acuta, de a instala sindromul de moarte subita sau boli cronice cum ar fi astmul, diabetul sau obezitatea.
 
Aprobarea legii Codului este un succes incontestabil, dar trebuie sa fim constienti ca, in acelasi timp, reprezinta un nou inceput avand in vedere necesitatea asigurarii implementarii si monitorizarii acestuia, precum si a masurarii impactului in ceea ce priveste starea de sanatate a sugarului si copilului mic.

***
Despre UNICEF
UNICEF activeaza in Romania si in alte 190 de tari si teritorii cu scopul de a ajuta copiii sa supravietuiasca si sa duca o viata cat mai buna, de la nastere si pana in adolescenta. In Romania,  UNICEF colaboreaza cu Guvernul, Parlamentul, autoritatile locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali, si cu mass-media pentru a asigura tuturor copiilor si adolescentilor acces la ingrijire si educatie de calitate, pentru a-i proteja de violenta si a-i ajuta sa creasca intr-un mediu familial, pentru a monitoriza respectarea drepturilor copiilor si a mobiliza resurse in beneficiul lor. UNICEF este finantata in intregime din contributiile voluntare ale persoanelor fizice, ale organizatiilor din mediul de afaceri, ale fundatiilor si guvernelor din intreaga lume.