Hepatitele virale reprezintă un real pericol pentru sănătatea românilor, iar vaccinarea este cel mai eficient mod de a ne feri de infectare. Potrivit rapoartelor Centrului European de Control şi Prevenire al Bolilor, numărul de infecții cu virusul hepatitic B a scăzut constant în ţara noastră, de la 486 în 2010 la 266 în 2014. În contrast, în Europa s-a înregistrat o creștere a numărului de pacienți diagnosticați, de la 16.370 în 2010 la 22.442 în 2014. 

Cauza diferenţei de cifre nu este explicată de o bună gestionare a hepatitelor virale în ţara noastră, ci, din păcate, de slaba diagnosticare şi de subraportarea constantă a cazurilor de infecţie cu virusurile B sau C. Ca dovadă, în sprijinul celor de mai sus, Fundaţia Baylor Marea Neagră, prin programul său de testare gratuită, a depistat numai în Dobrogea, 201 cazuri în 2010 şi 354 de cazuri în 2014. Acest contrast indică faptul că statisticile naţionale sunt, fără îndoială, departe de realitatea din teritoriu.

Este îmbucurător, totuși, faptul că pericolul reprezentat de hepatitele virale este conştientizat de constănţeni. Potrivit Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, în primul trimestru al anului 2016, 1306 de locuitori ai judeţului Constanţa s-au vaccinat împotriva hepatitei B. 
În 2015 şi 2016, 59 de constănţeni s-au vaccinat împotriva hepatitei B la Centrul Clinic de Excelenţă Baylor în cadrul programului de Consiliere şi Testare Voluntară.

Fundaţia Baylor Marea Neagră este alături de pacienţii săi pe care îi consiliază şi îi îndrumă în procesul de vaccinare.
 
„Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual se înregistrează între şase şi opt milioane de cazuri noi de hepatite virale B şi C. De asemenea, anual, cele două hepatite virale ucid 1,4 milioane de oameni. Vaccinarea este singurul mod, extrem de eficient şi lipsit de nocivitate, de a ne feri de hepatita B, o boală extrem de gravă, care poate duce la ciroză şi la cancer. Mai mult, vaccinul împotriva hepatitei B este printre puţinele care pot preveni o formă gravă de cancer, cel hepatic. Trebuie să conştientizăm faptul că, odată cronicizată, infecţia cu virusul hepatitic B nu mai poate fi vindecată”, spune dr. Violeta Cîndea, medic specialist cu competenţe în medicină generală în cadrul Fundaţiei Baylor Marea Neagră.
 
Despre hepatita B
• Hepatita B este provocată de un virus prezent în sânge, în secreţiile genitale, spermă, în limfocite, în măduva osoasă, în laptele matern, în salivă, în lacrimi, în urină, iar replicarea lui este intensă
• Virusul B poate rezista în mediul extern, în medie, 7 zile. Nu este inactivat de alcool, eter sau căldură
• Puterea de contaminare a virusului B este foarte mare: riscul contaminării în afara unei expuneri la sângele unei persoane infectate este de 30% 

• Sursa de infecţie este omul: parenteral, sexual, vertical – de la mamă la copil
• Hepatita B poate să treacă neobservată, la majoritatea bolnavilor aceasta fiind asimptomatica
• Între 10% – 30% dintre cazurile de hepatită acută, se pot manifesta prin: oboseală, greaţă, vărsături, sindrom pseudo-gripal şi îngălbenire

• Între 0,1% – 1% din cazurile de hepatită B pot evolua spre formele acute, spre o hepatită fulminantă (forma gravă şi mortală a bolii în absenţa transplantului hepatic)
• Perioada de incubaţie a virusului hepatitei B este, în medie, de 75 de zile, dar poate varia între 30 şi 180 de zile
• Prin vaccinare, organismul produce anticorpi, care te apără de infectările ulterioare cu VHB

• Prin vaccinare se asigură atât prevenirea hepatitei B acute, cât şi evoluţia acesteia către hepatita cronică şi a urmărilor ei grave: ciroza şi cancerul hepatic
• La nivel mondial, în anul 2013 aproximativ 686.000 de persoane infectate cu virusul hepatic B au decedat din cauze asociate cu infecţia acută (69.000 de decese), ciroză (317.000 de decese) şi de cancer hepatic cauzat de virusul HBV (300.000 de decese)
 
Puteţi afla mai multe informaţii despre hepatita B pe http://baylor.ro/hepatita şi despre vaccinare pe http://baylor.ro/hepatita/vaccinare.
 
***
Despre Fundaţia Baylor Marea Neagră
Centrul de Excelență Clinică HIV sau Centrul de Copii Româno-American a fost deschis în data de 6 aprilie 2001, iar Fundația Baylor Marea Neagră a fost organizată juridic în anul 2004. Centrul de Excelență a fost înființat de dr. Mark Kline, din dorința de a-i ajuta pe copiii infectați cu HIV pe care i-a întâlnit în prima sa vizită în România la sfârșitul anilor nouăzeci. Centrul a devenit cea mai mare clinică pediatrică pentru îngrijirea și tratarea infecției cu HIV din Europa. Baylor România face parte dintr-o rețea de centre cu cartierul general în Houston, Texas la Colegiul de Medicină Baylor și la Spitalul Pediatric Texas. Rețeaua include 13 țări din Africa, America de Nord și Europa de Est în care BIPAI lucrează pentru creșterea accesului la servicii  centrate pe familie. În prezent, Fundația Baylor are o misiune extinsă în domeniul prevenirii, tratării și îngrijirii bolilor infecțioase. Baylor își desfășoară activitatea la  Centrul de Excelență în Constanța, susține trei centre de testare și consiliere rapidă în regiunea Dobrogea (primele din țară), un laborator mobil pentru testare și un Complex Rezidențial pentru tineri vulnerabili. Fundația Baylor Marea Neagră încearcă să micșoreze impactul bolilor infecțioase cum ar fi: infecția cu HIV, hepatitele virale, tuberculoza și bolile cu transmitere sexuală.