In Romania, de 4 ani, Asociatia Unu si Unu prin programul Socks for life desfasoara anual cate o campanie de constientizare si de sporire a notorietatii in randul societatii civile a fenomenului nasterilor premature. Anul acesta, ONG-ul invita toti utilizatorii internetului, autoritatile, companiile dar si parintii sa se alature efortului de constientizare si sprijinire a prematurilor din Romania. 

“Campaniei noastre i s-a alaturat ambasadorul organizatiei Unu si Unu, Tily Niculae care reda cu multa emotie testimonialul din partea unei mame cu bebelus indelung spitalizat in terapie intensiva neonatala. Este realitatea dura a zeci de mii de parinti din Romania si noi incercam sa schimbam acest lucru. De aceea, mesajul nostru video se incheie cu un indemn la mobilizare catre toti factorii decizionali. In felul acesta se poate instala normalitatea in sectiile de terapie intensiva din Romania”
spune Diana Gamulescu, vicepresedinnte Asociatia Unu si Unu.

Mesajul video se poate vizualiza aici

De asemenea, parintii, sustinatorii, cadrele medicale isi pot schimba poza de profil din conturile social media prin platforma: http://twibbon.com/support/ziua-prematuritatii-2 folosind hashtag-urile #17Noiembrie #ZiuaPrematuritatii #SockforLife

Din 2013 Asociatia Unu si Unu face se implica activ in viata familiilor cu prematuri si face donatii in spitalele din Romania prin proiectul Fire de dragoste, a realizat, editat si donat Ghidul Prematurului – primul din Romania,  a lansat primul call center pentru parintii cu bebelusii indelung spitalizati – Alo Prematuritate – 0800390678, a organizat Cursuri gratuite de parenting cu sute de beneficiari, ofera in regim de voluntariat consiliere psihologica in sectii de neonatologie, prin grupuri de suport adresate familiilor cu bebelusi vulnerabili, se implica in proiecte de advocacy care vizeaza imbunatatirea calitatii serviciilor de ingrijire ale nou-nascutului atat pe plan local, cat si international. 

Despre fenomenul prematuritatii
Aproximativ 15 milioane de copii sunt nascuti prea devreme in fiecare an. In Romania 1 din 10 bebelusi este prematur, adica sunt aproximativ 18,000 de copii care se nasc inainte de termen. 
Cea mai mare parte dintre aceastia sunt expusi riscurilor de a dezvolta probleme severe de: surditate, orbire, paralizie cerebrala, retard mintal.
Aproximativ 1 milion de copii  la nivel international nu supravietuiesc luptei pentru viata în fiecare an. Dar multe decese ale nou-nascutilor si dizabilitati puteau fi evitate prin luarea unor masuri sociale, economice si legislative din intreaga lume.
 
Despre Asociatia Unu si Unu
Asociatia Unu si Unu  este prima si singura asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple, prematuri si bebelusi spitalizati si ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizarii și dupa externare. Asociatia Unu si Unu este membra a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizatie care aduna reprezentanți din peste 50 de tari.
Misiunea Unu și Unu este de a imbunatati sanatatea bebelusilor prin proiecte de preventie, informare si educare a societatii civile privind bebelusii abandonati, nasterea inainte de termen, oferirea de suport prematurilor si bebelusilor spitalizati, precum si  derularea de proiecte privind urmarirea, monitorizarea copiilor dupa externare pana la varsta de 7 ani. Viziunea Asociatiei Unu si Unu  este sa devina vocea prematurilor si a bebelusilor spitalizati din Romania.