Asadar, o zi importanta pentru toate familiile care au prematuri dar si cadrele medicale. Stim ca eforturile depuse in sectiile de terapie intensiva neonatala sunt imense pentru a-i salva pe eroii de doar cateva sute grame, cunoastem lupta lor pentru supravietuire, lipsurile si nevoile din sistemul medical romanesc, eforturile depuse de cadrele medicale, riscurile si efectele unei nasteri survenite inainte de termen.
Este ziua in care puteti ajuta la raspandirea si constientizarea fenomenului de prematuritate si in Romania.
Despre fenomenul Prematuritatii in Romania
Studiile ONU, EFCNI sau UNICEF la nivel international arata ca 79% dintre bebelusi sunt nascuti intre 32 si 36 de saptamani, 10% intre 28-31 de saptamani, iar 11% vin pe lume la doar 28 de saptamani. Nou nascutul inainte de 28 de saptamani de gestatie sau cel foarte mic (sub 1000 de grame) este expus unor riscuri mari de a dezvolta probleme severe de: surditate 3%; cecitate (orbire) 8%; paralizie cerebrala 8-12%; retard mintal 14%.
Nou nascutii intre 1500 si 2500 de grame pot avea diferente ale coeficientului de inteligenta fata de un nou nascut la termen. Nou nascutii ce cantaresc peste 2500 de grame au un risc foarte mic de aparitie a unui retard in dezvoltare.
Conform informatiilor preliminare publicate de Ministerul Sanatatii prin Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului si Fundatia CRED in documentul “Evaluarea regionalizarii ingrijirilor pentru nou-nascuti in anul 2014”, Romania inregistreaza una dintre cele mai crescute rate ale copiilor nascuti cu greutatea egala sau mai mica de 2500 gr-10,24%, din care 3,5% sub 1999 gr. Adaptarea nou-nascutului prematur la viata extrauterina se realizeaza in conditii de dificultate, atat pentru bebelusi, cat si pentru parinti iar aceste probleme merita a fi aduse in atentia publicului larg si nu in ultimul rand trebuie sa prevenim raspandirea fenomenului de prematuritate si in Romania.
Ziua Internationala a Prematuritatii, se afla in 2015 la a V-a editie la nivel global si in 2014 s-a bucurat de implicarea a peste 60 de tari din intreaga lume, care au organizat diverse evenimente, atingand o audienta globala de peste 1,6 milioane de oameni, din peste 200 de tari. Ziua Internationala a Prematuritatii a fost recunoscuta de oficialitati ȋnca din 2011 prin initiativa Organizatiei EFCNI (Fundatia Europeana pentru ingrijirea copiilor nou-nascuti) care apara interesele prematurilor si a nou-nascutilor, dar si ale parintilor acestora, la care este afiliata si Asociatia Unu si Unu.
Cum sa te implici?
In semn de sustinere a prematurilor dar si pentru a face aceasta cauza si mai cunoscuta, va invitam sa va schimbati poza de profil din conturile retelelor de socializare, dar si cover-ul special creat de Asociatia Unu si Unu pentru Ziua Mondiala a Prematuritatii. Gasiti in atasament cele doua modele.
Nu uitati sa folositi hastag-urile: #ZiuaInternationalaaPrematuritatii, #ZiuaMondialaaPrematuritati si #SoksForLife
Invitatia la Ziua Internationala a Prematuritatii este valabila pentru toata lumea: organizatii de parinti, spitale, ong-uri, cadre medicale, companii, firme, politicieni, mass-media, parinti etc. Este simplu sa va implicati, sa faceti cunoscuta lupta prematurilor din Romania si sa deveniti Vocea Prematurilor!
Nu conteaza cat timp aveti, cati bani sunteti dispus sa donati, sunt multe cai prin care puteti sustine Ziua Internationala a Prematuritatii pentru a face cunoscuta lupta de supravietuire a nou-nascutilor inainte de termen.
De ce sa te implici?
Aproximativ 15 milioane de copii sunt nascuti prea devreme in fiecare an. In Romania 1 din 10 bebelusi este prematur, adica sunt aproximativ 18,000 de copii care se nasc inainte de termen. Datorita progreselor din medicina moderna, pot fi salvate mai multe vieti. Totusi, cu cat este mai mica varsta gestationala si greutatea la nastere, cu atat este mai probabil ca bebelusul va avea complicatii dupa nastere. Aproximativ 1 milion de copii la nivel international nu supravietuiesc luptei pentru viata in fiecare an. Dar multe decese ale nou-nascutilor si dizabilitati puteau fi evitate prin luarea unor masuri sociale, economice si legislative din ȋntreaga lume.
Despre Asociatia Unu si Unu
Este prima si singura asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple si/sau prematuri si ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizarii si dupa externare. Asociatia Unu si Unu este membra a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizatie care aduna reprezentanti din peste 50 de tari.
Misiunea Unu si Unu este de a imbunatati sanatatea bebelusilor prin proiecte de preventie privind nasterea prematura, informare si educare a societatii civile privind nasterea inainte de termen, oferirea de suport parintilor cu copii nascuti inainte de termen si derularea de proiecte privind urmarirea, monitorizarea copiilor dupa externare pana la varsta de 2 ani. Viziunea Asociatiei Unu si Unu este sa devina vocea prematurilor, a multipletilor si a parintilor lor din Romania, www.unusiunu.com
Despre EFCNI
Organizatie cu reprezentanti din peste 50 de tari, EFCNI este prima organizatie pan-europeana care reprezinta interesele prematurilor si a nou-nascutilor, dar si ale parintilor acestora. Acesta reuneste parinti si experti din diferite discipline ale sanatatii, cu scopul comun de a imbunatati sanatatea pe termen lung a prematurilor si a nou-nascutilor prin prevenire, tratament, ingrijire si suport. EFCNI primeste finantare din partea partenerilor sai premium, Abbvie, Philips AVENT, Dräger, Nestlé Nutritie si Shire, precum si de la alte companii private si donatori individuali. www.efcni.org
Contact
Diana Gamulescu, Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu, diana.gamulescu@unusiunu.com , 0737.933.511