"Prin rezolutia din 17 decembrie 1985, Adunarea Generala a Organizatiilor Natiunilor Unite a invitat guvernele sa sarbatoreasca in fiecare an, la 5 decembrie, Ziua Internationala a Voluntarilor in slujba dezvoltarii economice si sociale..."

Astazi toti cei care s-au implicat benevol in actiuni si proiecte civice primesc felicitarile celor pe care i-au ajutat. Daca vrei sa afli beneficiile pe care voluntariatul le aduce atat pentru tine dar mai ales pentru cei care au nevoie de sprijinul tau intra acum pe www.galasocietatiicivile.ro si alegeti proiectul pentru care sa faci voluntariat.

 

Ce se intampla astazi in Romania cu ocazia Zilei Internationale a Voluntarilor:

Centrul National de Voluntariat Pro Vobislanseaza miercuri 5 decembrie, incepand cu ora 11.00 publicatia ”Portret de Voluntar”.  Aceasta reuneste 40 de portrete de voluntari activi in diferite organizatii din tara, voluntari pe care organizatiile i-au nominalizat pentru a le multumi pentru activitatea lor. La eveniment va fi prezenta Mihaela Radulescu, persoana publica ce activeaza ca voluntar in diverse organizatii si al carei portret de voluntar se regaseste si in paginile acestei publicatii. De asemenea, Pro Vobis semnaleaza demararea activitatilor din campania nationala de promovare a voluntariatului: "Voluntariatul - dincolo de concept" noiembrie 2007 - aprilie 2008. Scopul principal al campaniei este sa contribuie la promovarea unei intelegeri clare si corecte a conceptului si practicii voluntariatului in Romania intre principalii beneficiari ai miscarii de voluntariat : publicul general, autoritatile publice, sectorul business si non-profit.

Grupul Ecologic de Colaborare Neraorganizeaza in perioada 3-7 decembrie la Grupul Scolar Industrial Moldova Noua, Liceul Eftimie Murgu Bozovici si Liceul de Chimie si Medicina Vrsac (Serbia) festivitati de premiere si acordare de diplome de VOLUNTAR EUROPEAN.

Asociatia Un Pas Spre Viitor organizeaza un proiect de informare privind voluntariatul in orasul Brasov.

Asociatia Prader Willi din Romaniasi-a propus sa sarbatoreasca si sa felicite voluntarii din proiectul Big Brother Big Sister - 17 eleve de liceu pedagogic care lucreaza cu copiii cu handicap produs de boli rare pentru a-i sprijini in integrarea lor in comunitate. Va premia cele mai bune eseuri pe tema: "O societate incluziva" si vor acorda premii pentru diverse aspecte legate de activitatea voluntarilor.

Filiala de Cruce Rosie VranceaOrganizeaza astazi incepand cu ora 16:30, o intalnire a voluntarilor activi in mai multe organizatii neguvernamentale din Focsani. Intalnirea se va desfasura la Sala Mica a Ateneului Popular Mr. Ghe Pastia. Organizatiile Asociatia “Speranta Andradei”, Fundatia “Cartea Calatoare”si Filiala de Cruce Rosie Vrancea si-au reunit eforturile pentru a marca impreuna Ziua Internationala a Voluntarului. Vor fi prezentate, prin voluntarii celor trei organizatii, proiectele de voluntariat aflate in prezent in implementare, respectiv: “Sperante”, “Biblioteca pentru toti”, “VoluntTIN!”. Conferinta reprezinta un bun prilej pentru voluntari de a intalni alte persoane cu preocupari similare, de a cunoaste alt tip de experiente de voluntariat, la nivel local. In partea a doua a intalnirii, va avea loc o discutie ghidata de voluntarul Corpul Pacii, Jonathan Hogstad.
- Filiala de Cruce Rosie Vrancea organizeaza si un eveniment festiv “Seara a voluntarului de Cruce Rosie”, miercuri, 05.12.2007, ca recunoastere a activitatii benevole si neremunerate depuse de voluntarii sai. Voluntarii Filialei vor realiza o reprezentatie de “Teatru Forum” –  o forma de teatru social cu un caracter interactiv foarte ridicat in care spectatorii pot interveni si chiar deveni ei insisi actori. Piesa jucata este inspirata din viata reala si in final se analizeaza (jucand) solutii la probleme sociale din viata noastra de zi cu zi. In acest caz, tema centrala a piesei va fi discriminarea.

Crucea Rosie Romana Filiala Sibiuorganizeaza cea de a doua editie a Galei Voluntarului incepand cu ora 18 la Hotel Continental Forum. Cu totii ii asteapta pe cei care timp de un an de zile au donat o parte din timpul si energia lor oamenilor vulnerabili din Sibiu: voluntarii! Pentru ei, seara de 5 decembrie va fi una cu totul si cu totul speciala.

Salvati Copiiiva participa la o dezbatere initiata de catre Directia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, ce va avea loc la Casa de Cultura a Studentilor. La aceasta dezbatere vor participa voluntari ai mai multor organizatii neguvernamentale active in domeniul tineretului si asociatii studentesti, alaturi de care 10 voluntari ai Salvati Copiii, vor analiza situatia actuala a voluntariatului in Romania si vor participa la un schimb de experienta in domeniul promovarii acestui concept in randul tinerilor.

 

Ce spun voluntarii:

“Am ales voluntariatul ca o alternativa la tot ceea ce am facut pana atunci. Am facut o alegere excelenta! Stiam ca trebuie sa fac ceva. Nu am crezut si nici acum nu cred ca as putea sa muti muntii din loc si sa rezolv toate problemele societatii, dar eram datoare sa incerc in primul rand pentru mine. Cred ca acest lucru este valabil pentru orice domeniu in care se practica voluntariatul (mediu, societate etc.). 
Am vazut oameni care au luptat cu atata indarjire pentru o cauza, incat m-am aruncat cu ei in lupta doar din admiratie si i-am respectat pentru pasiunea cu care au luat fiecare decizie si au pus-o in practica. Ce inseamna acum voluntariatul pentru mine?! Dupa 2 ani, am ajuns la concluzia ca este vorba de ambitie si pasiune. Cred ca asta este tot ceea ce ii trebuie unui voluntar.”
Oana P., voluntar inscris pe site-ul Galei Societatii Civile

"Cred ca nevoia de a-mi ajuta semenul, fara a astepta un contraserviciu, m-a determinat sa aleg voluntariatul."Dana M. - voluntar inscris pe site-ul Galei Societatii Civile

"Am voluntariat pe o perioada de aproximativ 4 ani - datorita faptului ca aveam suficient de mult timp liber (studentie), plus ca asociatia la care am voluntariat oferea posibilitatea de a calatori foarte mult in afara (proiecte europene), si de a invata lucruri noi, fara a avea pe umeri "povara responsabilitatii" unui job platit. Deci puteai castiga experienta. In plus, posibilitatea de a cunoaste foarte multa lume, si de a interactiona cu tot felul de situatii."Raluca V.

"Da, am voluntariat. Din curiozitate si pentru a da o mana de ajutor organizatiei, pentru experienta pe care nu o poti dobandi acasa. Este o experienta unica! Chiar as dori sa mai voluntariez macar si prin intermediul internetului, in timpul meu liber. Mai multa publicitate nu foarte multi stiu ca exista organizatii la care sa voluntarieze, nu le stiu sediul, si nu au informatii despre domeniul in care activeaza."Veronica N.

"Un proiect frumos m-a determinat sa fac voluntariat si in care am crezut. In plus, am vrut sa ajut ONG-ul respectiv, pentru ca ii cunosteam pe reprezentantii sai si stiam ca se implica si cred cu adevarat in proiectele pe care le desfasoara."Stefania S.

 

Ce se intampla in lume cu ocazia Zilei Internationale a Voluntarilor:

Volunteers in Bonn raise awareness in combating HIV/AIDS  Bonn, Germany: To mark the International Volunteer Day (IVD) on 5 December, the Bonn-based United Nations Volunteers (UNV) programme is partnering with AIDS-Hilfe Bonn to organize activities on 1,5 and 8 December highlighting the work of volunteers and their contribution to combating HIV/AIDS.  Read article

China marks IVD with a forum on Olympic volunteering  Beijing, China: From 5 to 13 December, the Beijing Youth Federation (BYF) together with UNV China is hosting an "International Volunteering Communication Week". The first part of the event will be part of the International Volunteer Day celebration in the country.  Read article

Trinidad and Tobago organizes volunteer fair to mark IVDPort of Spain, Trinidad and Tobago:A "Volunteer Fair" will be held in Trinidad and Tobago to mark International Volunteer Day, in the capital Port of Spain. The event will bring together several volunteer-involving and non-profit organizations and advocate volunteerism for development in the country.  Read article

Mongolian NGO, volunteer organizations line up several activities for IVDUlaanbaatar, Mongolia: In Mongolia, several organizations came together to organize IVD events focusing raising awareness on HIV/AIDS, the needs of people with disability and young people. The activities will be held from 22 November until 10 December in various the capital Ulaanbaatar.  Read article

UNV India to conduct workshop on national volunteer policy Delhi, India: UNV India will conduct a one-day workshop to facilitate dialogues between the government and representatives of several volunteer organizations in the country, to commemorate International Volunteer Day, 5 December, in the capital Delhi. On the same occasion, UNV India will distribute the paper "Volunteerism in India" to help promote volunterism for development in the country.  Read article

Nigeria will hold first 'Volunteer Summit' to mark IVD Abuja, Nigeria: Leading volunteer-involving organizations in Nigeria have organized the country's first volunteer summit with the theme "Volunteerism: the Foundation for National Development," to be held on 4-5 December to mark International Volunteer Day.  Read article

Evento de entrega do Premio Exemplo Voluntário 2007 Sao Paolo, Brazil: Evento de entrega do Premio Exemplo Voluntário 2007 tem atraçoes especiais nesse ano de 2007 O Dia Internacional do Voluntário a ser comemorado no próximo dia 5 de dezembro, contará com o evento de entrega do Premio Exemplo Voluntário, iniciativa que está na sua 4a ediçao e que premia 10 voluntários de ong's e 10 voluntários que atuam em escolas públicas.  Read article

Cyprus Young volunteers honour IVD 2007Cyprus: Young Volunteers designed a power point presentation to present their activities on IVD 2007.  As every year the association honours International Volunteer Day by giving the opportunity to the world to share the admiration of young volunteers for their voluntary contributions.  Visit site

Botswana focusing on youth, volunteers' voices on IVDFor this year, UNV Botswana will be focusing on "Youth Volunteering in Botswana" to mark International Volunteer Day, 5 December. As part of this, UNV is also publishing a booklet entitled "Volunteer Voices", consisting of comments and motivations by UNV volunteers working in the country.  Read article

Bermuda declares 5 December 'National Volunteer Day'Hamilton, Bermuda: The Centre on Philanthropy in Bermuda is partnering with the government of Bermuda to make IVD an offical national celebration - Bermuda's inaugural National Volunteer Day. The day, 5 December, will be proclaimed as National Volunteer Day from the steps of City Hall during a special ceremony, which will include government officials, corporate sponsor representatives and charities.  Read article

Australia launches volunteers' stories book on IVD Sydney, Australia:Australian Volunteers International will celebrate the work and commitment of its volunteers with the launch of its new full colour coffee table book "A Place in the World: Stories from Australian Volunteers International" on International Volunteer Day, 5 December.   Read article

Volunteers organize countrywide events for IVD in AfghanistanKabul, Afghanistan: To mark International Volunteer Day (IVD) on 5 December, the United Nations Volunteers programme (UNV) in Afghanistan, together with Local Youth Councils (LYC)  are planning to organize several activities around different regions of Afghanistan to promote volunteerism and to raise awareness on Millennium Development Goals (MDGs).  Read article

Energize.inc to give book discounts on IVDInternational Volunteer Day (IVD), annually celebrated on 5 December, offers an opportunity for volunteer organizations and individual volunteers to make their contributions visible - at local, national and international levels.    Read article