aces â Academia Scolilor din Europa Centrala da startul unui nou concurs de proiecte dezvoltate in parteneriate internationale intre scoli
âDiversitateaâeste tema editiei de anul acesta a concursului de proiecte dezvoltate in parteneriate internationale intre scoli. Competitia este organizata de catre aces, Academia Scolilor din Europa Centrala - una dintre cele mai mari retele internationale de scoli din regiune - Romania fiind una dintre cele 15 tari participante.
âEu si ceilalti. Sa descoperim diversitatea din jurul nostruâ este tema generala a editiei din acest an. In societatea actuala, diversitatea s-a transformat din exceptie in norma: persoane de diferite etnii, religii, varste, genuri si orientari sexuale convietuiesc si trebuie tratate ca fiind egale. Scolile, dar mai ales proiectele scolare cum este si aces le ofera elevilor posibilitatea de a interactiona cu persoane din culturi diferite si de a invata unii de la altii. Astfel, elevii incep sa vada lumea prin alti ochi, fapt care va genera gandirea critica, o mai mare deschidere si creativitate â calitati esentiale pentru lumea in care traim.
Scolile si liceele din toate orasele din Romania sunt invitate sa-si gaseasca o scoala partenera intr-una dintre tarile participante la aces. Un motor de cautare online (www.aces.or.at/partnerfinder) va ajuta scolile sa-si gaseasca « partenerul ideal » de proiect, in conformitate cu interesele si cerintele comune. Urmatorul pas este implementarea in parteneriat a unei idei comune de proiect, care sa trateze aspecte variate ale diversitatii ca identitatea, discriminarea, standarde si valori comune etc. Printre orasele partenere pentru tarile din Romania se numara : Zagreb, Praga, Budapesta si multe altele.
Propunerile de proiecte pot fi trimise pana la data de 30 aprilie 2013.
Un juriu international va evalua si selecta cele mai bune proiecte, iar castigatorii vor fi premiati cu o bursa si cu sustinere pe tot parcursul implementarii. Alaturi de colegii lor din strainatate, elevii si profesorii lor vor implementa ideea comuna de proiect. Totodata, proiectul include si un program de vizite intre tari, pentru a expune elevii participanti la experiente cat mai diverse, esentiale schimbului multicultural. Mai mult, castigatorii vor primi sprijin suplimentar pe tot parcursul fazei de implementare si vor lua parte la intalniri internationale de lucru, unde vor impartasi experiente, vor invata noi metode educationale si vor dezvolta ideea lor pentru un proiect multicultural.
aces - Academia Scolilor din Europa Centrala
Reteaua de scoli aces a fost initiata in 2006 de catre Fundatia ERSTE. Proiectul este coordonat de VÄELÃ DOM (Slovacia) si Interkulturelles Zentrum (Austria) si este sustinut de Ministerele Educatiei din toate cele 15 tari participante. Obiectivul aces este acela de a crea conditiile necesare pentru dialog intercultural si cooperare intre elevi si de a crea o retea permanenta de cunostinte comune, metode comune de invatare si inovatie. La editiile precendente ale aces au luat parte aproximativ 23.000 elevi si 3.000 profesori din 15 tari participante. Pana in prezent din Romania au participat 63 de scoli care au inscris 97 de proiecte.
Informatii pe scurt:
Tema concursului de proiecte: âEu si ceilalti. Sa descoperim diversitatea din jurul nostruâ
Termenul limita pentru inscrieri: 30 aprilie 2013
Tari participante: Albania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia.
Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul: www.aces.or.at
***
Fundatia ERSTE
In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din âErste Ãsterreichische Spar-Casseâ, prima Banca de Economii din Austria. Fundatia ERSTE este actionarul principal al Grupului Erste si investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea societatii civile din Europa Centrala si de Sud-Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa. www.erstestiftung.org
Interkulturelles Zentrum
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizatie independenta nonâprofit cu sediul in Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijina parteneriatele internationale intre scoli, cooperarea internationala in domeniul educatiei, activitatile desfasurate de tineri la nivel international, precum si educatia interculturala si managementul diversitatii in Austria si in strainatate. Proiecte importante precum aces sau YouthNET promoveaza dialogul intercultural dintre tarile din Uniunea Europeana si tarile din estul si sudâestul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agentia Nationala pentru programul Uniunii Europene âTineret in actiuneâ. In prezent 21 de persoane lucreaza pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv si un board de conducere onorific. Pentru mai multe informatii, vizitati www.iz.or.at
VÄELÃ DOM
VÄELÃ DOM este o asociatie nonâprofit infiintata in mai 2009 la Bratislava, care dezvolta idei si initiative care ajuta societatea sa faca fata provocarilor unei Europe noi si unite. Asociatia joaca un rol activ in descoperirea resurselor existente si crearea unora noi care sa poata stimula viata culturala si sociala din Slovacia, dar si in alte tari, in special din centrul si sudâestul Europei. VÄELÃ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme si retele si sprijinirea, promovarea si organizarea de proiecte pentru binele public in Slovacia si in strainatate. Intarirea societatii civile si dialogul in interiorul Europei este un obiectiv important al asociatiei VÄELÃ DOM. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.
Persoana de contact (presa):
Graffiti PR (Romania): Mariana Oprea: Tel: 0730 202 354; E-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro