Asociatia ADOR COPIII – Comunitatea familiilor adoptive inregistrata in Registrul Special la numarul 50/2004 si atestata sa desfasoare servicii in domeniul adoptiei interne prin ordinul 577/21.06.2012, avand ca scop promovarea si sustinerea procesului de adoptie din Romania pentru a determina cresterea numarului de copii adoptati, eficientizarea procesului adoptiei si garantarea respectarii drepturilor parintilor adoptivi si a copilului,in spiritul promovarii principiilor familiei si a valorilor civice, reprezentand o categorie semnificativa de cetateni interesati de procedura si procesul adoptiei in Romania dar si de respectarea drepturilor copilului, va solicita in baza legii 233/2002 un punct de vedere oficial referitor la situatia juridica a celor 57 de copii aflati internati in Spitalul Sf. Maria din Iasi care au fost prezentati in mai multe materiale in mass media, in ultimele zile.

In formularea punctului dumneavoastra de vedere solicitam sa faceti referire la modul in care a fost aplicata legea 272/2004 referitor la protectia si promovarea drepturilor copilului si legea 274-2004 republicata. De asemenea solicitam o pozitie oficiala din partea dumneavoastra de ce asupra acestor copii nu s-a instituit o masura de protectie socialat si motivatia pentru care, in lipsa instituirii acesteia, acesti copii nu au fost incredintati organismelor private care pot desfasura activitati in domeniul protectiei drepturilor copilului si al protectiei special, see you care D.G.A.S.P.C. Iasi are incheiate conventii de colaborare (protrivit raportului prezentat pe site-ul Consiliului Judetean Iasi).

Consideram ca locul acestor copii este alaturi de o familie (naturala, substitutiva sau adoptive) si va revine in mod direct solutionarea de urgenta a situatiei juridice a celor 57 de copii, astfel incat acestia sa iasa cat mai repede posibil din mediul spitalicesc in care stau de mult timp, privati de ingrijire constanta, afectiune, atentie si stimularea propice dezvoltarii lor psiho somato motrice.

Ca reprezentanti ai societatii civile trebuie sa subliniem dezaprobarea noastra fata de faptul ca a fost incalcat art. 99, lit. g din 272/2004 care face referire la protectia speciala a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai impotriva exploatarii copilului de catre mass-media.

In speranta ca veti acorda atentia cuvenita solicitarii noastre deschise si ca veti lua masurile adecvate, in interesul superior al copiilor la care facem referire. asteptam cu interes pozitia oficiala a institutiei pe care o reprezentati, respective Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Iasi.

Presedinte
Asociatia ADOR Copiii


Asociatia desfasoara campania pentru constientizarea necesitatii imbunatatirii sistemului de protectie sociala din Romania - RESETEAZA SISTEMUL . Odata cu modificarile aduse legii 273-2004 privind regimul juridic al adoptiei trebuie adusa in conformitate cu realitatile anului 2012 SI legea privind protectia copilului 272/2004.

65.000 de copii sunt inca blocati in sistemul de protectie sociala din cauza unei legi depasite si care ii priveaza de dreptul la o familie!