Pentru Sense International (Romania), bilantul unui deceniu de existenta insumeaza o serie de premiere cum ar fi sprijinirea autoritatilor pentru infiintarea in Romania a primelor servicii dedicate persoanelor cu surdocecitate sau recunoasterea acestei dizabilitati de catre legislatia romaneasca, dar si programe ample de screening si recuperare a copiilor diagnosticati cu aceste deficiente, programe educationale dedicate pentru acesti copii.

„In momentul in care am inceput activitatea, nu existau servicii adresate persoanelor cu surdocecitate. Problemele cu care acestia se confruntau nu erau cunoscute, iar in dictionar  nu exista un cuvant pentru aceasta dizabilitate. Despre programe de identificare si evaluare a acestor deficiente nu mai vorbim”,spune Cristiana Salomie, director Sense International (Romania).

In cadrul programului de Interventie Timpurie, dezvoltat in parteneriat cu autoritati nationale si locale, gradinite, scoli, Sense International (Romania) a sprijinit screening-ul auditiv si testarea vizuala a 27.000 de nou-nascuti si copii de varsta foarte mica asigurandu-le sansa de a beneficia de diagnostic si  consiliere. Dupa aceasta prima faza de screening / testare, SI(R) s-a implicat activ in solutionarea problemelor depistate. Astfel, 53 din copiii care au fost diagnosticati cu deficiente senzoriale au inceput un program individualizat de recuperare in cadrul centrelor Sense International (Romania) de sprijin in interventie timpurie, in Bucuresti, Oradea si Timisoara. Trei echipe multidisciplinare constituite din 11 specialisti in interventie timpurie si 12 medici de specialitate asigura reabilitarea copiilor cu surdocecitate prin tehnici si terapii variate.

Prin programul de Educatie pentru Copiii cu Surdocecitate/ Deficiente Senzoriale Multiple (DSM), dezvoltat in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, 140 de copii cu surdocecitate/deficiente senzoriale multiple din 15 scoli speciale de stat beneficiaza de servicii educationale specializate in anul scolar 2010 – 2011. Pentru prima data in Romania, o organizatie neguvernamentala a instruit, de-a lungul a 10 ani, 85 de profesori implicati in educarea copiilor cu surdocecitate si deficiente senzoriale multiple. Programul ofera copiilor cu surdocecitate sansa de a merge la scoala si de a invata, folosind metode si tehnici specifice.

Programul a primit o recunoastere internationala in anul 2009 prin cele doua distinctii importante acordate in cadrul Premiilor Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2009: Premiul de Recunoastere si Premiul Practicienilor.

SURDOCECITATEA este o combinatie de deficienta de vaz si de auz, cu diferite grade de manifestare, care afecteaza in mod dramatic comunicarea, mobilitatea si accesul la informatii. Aceasta a fost recunoscuta de legislatia din Romania ca dizabilitate distincta in anul 2006.
Incepand din anul 2001, Sense International (Romania) lucreaza in parteneriat cu persoanele cu surdocecitate, familiile acestora, personalul de ingrijire si specialisti, pentru a avea certitudinea ca toti acestia au acces la consiliere, oportunitati si sprijin.

Despre Sense International (Romania) – SI(R) – este o organizatie neguvernamentala, non-profit, nealifilata politic, independenta  de institutiile publice si private, infiintata in anul 2001, cu sprijinul organizatiei britanice Sense International. SI(R) a devenit o resursa cheie in domeniul surdocecitatii in Romania, avand ca principii fundamentale dreptul copilului cu surdocecitate la educatie si la interventie timpurie – o sansa in plus in procesul de reabilitare. Viziunea Sense International (Romania) este o lume in care toti copiii si adultii cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societatii.


Pentru a afla mai multe informatii despre Sense International (Romania) puteti vizita:www.surdocecitate.ro
Pentru mai multe informatii:
Cristiana Salomie – Director Sense International (Romania), telefon: 0040 31 1075236,
e-mail: csalomie@senseint.org.ro