Sense International (Romania) organizeaza la Oradea intalnirea profesorilor psihopedagogi care lucreaza cu copiii cu surdocecitate si deficiente senzoriale multiple
Fundatia Sense International (Romania) organizeaza in perioada 19-20 martie 2011, la Oradea, intalnirea profesorilor psihopedagogi si a specialistilor din alte domenii care lucreaza cu copiii cu surdocecitate si deficiente senzoriale multiple.
Tema intalnirii este “Importanta abordarii individualizate in cazul copiilor cu surdocecitate/ deficiente senzoriale multiple”. Printre participanti se numara reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului Åi Sportului, ai Inspectoratelor Ècolare din Bucuresti, Timis si Bihor, precum si profesori psihopedagogi din Bucuresti, Buzau, Cluj Napoca, Craiova, Falticeni, Iasi, Oradea, Sibiu si Timisoara.
Timp de doua zile, participantii vor aborda teme diverse, precum importanta individualizarii procesului de educatie la copiii cu surdocecitate / deficiente senzoriale multiple, abordare si modalitati de interventie diferentiata la copiii cu surdocecitate/ deficiente senzoriale multiple. Duminica, acestia vor vizita Centrul de Sprijin in Interventie Timpurie din cadrul Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva Senzoriala Oradea.
Sense International (Romania) a implinit anul acesta un deceniu de existenta. Intalniri precum aceasta de la Oradea au avut loc de doua ori pe an, timp de zece ani. Daca in 2001 existau doar 2 grupe de copii cu surdocecitate si 4 profesori specializati in acest domeniu (la Bucuresti si la Cluj Napoca), acum 140 de copii cu surdocecitate/deficiente senzoriale multiple din 15 Åcoli speciale de stat (35 de grupe) din intreaga tara beneficiaza de servicii educationale, sprijiniti de 85 de profesori instruiti de Sense International (Romania) de-a lungul anilor.
SI(R) a inregistrat o serie de premiere cum ar fi sprijinirea autoritatilor pentru infiintarea in Romania a primelor servicii dedicate copiilor cu surdocecitate sau recunoaÅterea acestei dizabilitati de catre legislatia romaneasca, precum Åi programe ample de screening Åi recuperare a copiilor diagnosticati cu aceste deficiente, programe educationale dedicate pentru aceÅti copii.
In Oradea, fundatia Sense International (Romania) lucreaza in parteneriat cu Centrul Åcolar pentru Educatie Incluziva Senzoriala Oradea, Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie Oradea, Directia Generala de Asistenta Sociala Åi de Protectie a Copilului Bihor si Inspectoratul Ècolar Bihor, in implementarea programelor de educatie si interventie timpurie in beneficiul copiilor cu surdocecitate si deficiente senzoriale multiple.
SURDOCECITATEA este o combinatie de deficienta de vaz Åi de auz, cu diferite grade de manifestare, care afecteaza in mod dramatic comunicarea, mobilitatea Åi accesul la informatii. Aceasta a fost recunoscuta de legislatia din Romania ca dizabilitate distincta in anul 2006.
Despre Sense International (Romania) – SI(R) – este o organizatie neguvernamentala, non-profit, nealifilata politic, independenta de institutiile publice Åi private, infiintata in anul 2001, cu sprijinul organizatiei britanice Sense International. SI(R) a devenit o resursa cheie in domeniul surdocecitatii in Romania, avand ca principii fundamentale dreptul copilului cu surdocecitate la educatie si la interventie timpurie – o sansa in plus in procesul de reabilitare. Viziunea Sense International (Romania) este o lume in care toti copiii si adultii cu surdocecitate pot deveni membri activi ai societatii. Pentru a afla mai multe informatii despre Sense International (Romania) puteti vizita: www.surdocecitate.ro
Pentru mai multe informatii:
Cristiana Salomie – Director Sense International (Romania), telefon: 0040 31 1075236,
e-mail: csalomie@senseint.org.ro