Fundația Serviciilor Sociale Bethany anunță încheierea cu succes a proiectului „Lecția din comunitate - activare civică, leadership și dezvoltare pentru tineri”, implementat în perioada 1 august – 15 noiembrie 2024 cu finanțare de la Consiliul Local Iași, în valoare de 70 000 lei.

 

România face parte din grupul de state membre UE cu cel mai scăzut nivel de participare a tinerilor la activități organizate de diferite grupuri și cluburi. Aproape o treime (32%) dintre tineri au declarat că participă la cel puțin o activitate. Între anii 2019-2022, 58% dintre tineri nu au participat la nicio acțiune de voluntariat, 70% nu au participat la nicio acțiune civică organizată de o organizație neguvernamentală, ori de către un sindicat, 84% declară că nu au participat niciodată la o dezbatere sau o consultare organizată de o autoritate publică locală sau centrală.

 

Proiectul a avut drept scop sprijinirea dezvoltării personale și civice a tinerilor din licee ieșene, echipându-i cu cunoștințe și abilități necesare pentru a deveni cetățeni activi, implicați și motivați. Prin sesiuni de reflecție și dezvoltare personală, urmate de vizite în comunitate, tinerii au fost încurajați să-și exploreze potențialul, să-și lărgească perspectivele asupra comunității pentru a lua decizii informate și a contribui cât mai bine pregătiți la creșterea și schimbarea acesteia.

 

Activitățile proiectului au adus împreună 58 de tineri din 14 licee din municipiul Iași  care au beneficiat de experiențe de învățare și dezvoltare în comunitate, după un proces de consultare privind nevoile și interesele acestora.

 

Rezultatele proiectului

Proiectul a debutat cu a doua ediție a taberei de vară Youth Camp, experiență de socializare în context de învățare, formare a abilităților de leadership și colaborare, aducând tinerii împreună timp de 4 zile, într-un cadru natural, la marginea orașului Iași. Ulterior taberei, participarea lor la 3 ateliere dedicate stării de bine a răspuns unei nevoi majore a acestora și anume cea legată de afectarea accelerată și extinsă a sănătății mintale a tinerilor. Tematicile au fost legate de sănătatea mintală, adoptarea unui stil de viață sănătos și educație pentru relații sănătoase, fiind facilitate de doi psihologi și un nutriționist.

 

În contextul unei participări scăzute a tinerilor la decizii, proiectul a reușit de asemenea să creeze cadrul ca aceștia să înțeleagă mai bine rolul instituțiilor și administrației publice cu scopul a face alegeri informate și de a înțelege importanța implicării civice, inclusiv acțiuni de voluntariat și participare. Cele 4 instituții și autorități publice vizitate – Judecătoria Iași, Inspectoratul Județean de Jandarmi „Vasile Lupu” Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a județului Iași, Primăria Municipiului Iași au deschis tinerilor uși spre a se implica activ și a cunoaște mai bine activitatea acestor instituții în comunitate – aici au primit informații despre rolul instituției în comunitate, oferta de școlarizare, cum se pot implica voluntar, tehnici de prim ajutor.

 

Urmând preferințele tinerilor pentru cultură, în primele trei teatru (75%), cinema (66%) și vizita la muzee (50%), proiectul i-a condus pentru a explora patrimoniul cultural local, descoperind valorile și istoria comunității lor, prin vizitarea a 3 locații culturale din Iași: Casa Muzeelor (Muzeul Poeziei, Muzeul Literaturii Române și Muzeul Comunismului), Casa lui Vasile Pogor și Teatrul Național cu vizionarea piesei de teatru „Antologia dispariției”. Vizitele i-au încântat extrem de plăcut, acestea i-au purtat în istoria trecutului, au înțeles frumusețea, arhitectura timpurilor în care au trăit marii clasici junimiști și le-a deschis gustul pentru cultură.  

 

La final de proiect, tinerii au primit câte un pachet educațional constituit din rechizite școlare care să-i ajute în parcursul școlar.

 

Mulțumim tuturor partenerilor publici și privați care au contribuit la succesul acestui proiect, pentru deschiderea, bunăvoința și implicarea foarte bună de care au dat dovadă în organizarea vizitelor și a activităților. Impactul său asupra tinerilor participanți și asupra comunității ieșene va continua să fie resimțit prin inițiativele și acțiunile lor viitoare iar noi vom continua să construim pe acest capital acumulat de tineri.

 

***

 

Proiectul Lecția din comunitate - activare civică, leadership și dezvoltare pentru tineri, s-a desfășurat în perioada 1 august – 15 noiembrie 2024 cu o finanțare de la Consiliul Local Iași în valoare de 70 000 lei.

 

***

 

Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 29 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității.