45 de copii şi tineri din sistemul de protecție din București și 8 județe au beneficiat, timp de un an, de sprijin și pregătire în cadrul proiectului Great Future, cu scopul de a-i ajuta să se integreze mai bine în comunitate, în momentul ieșirii din sistem.
Great Future este un proiect derulat pe parcursul a 3 ani, la iniţiativa Ajungem MARI, cel mai mare program național în sprijinul copiilor și tinerilor instituționalizați, şi finanțat de PEPCO România. Copiii și tinerii sunt susținuți să dezvolte deprinderi de viaţă independentă şi competenţe vocaţionale. Rezultatele obținute în 12 luni arată schimbări semnificative, cu o implicare activă în educație și dezvoltare.
Emilia Mocan, Director Național Ajungem MARI și manager de proiect: „La pachet cu sufletele lor frumoase și potențialul enorm, vin traume și abuzuri greu de înțeles. De peste 9 ani, încercăm să nu stăm nepăsători în fața lor și să le oferim un program educațional complet, croit pe adevăratele lor nevoi. Ne bucurăm că PEPCO ni s-a alăturat în acest demers și a înțeles că este important să fie un partener de cursă lungă pentru a construi legături puternice și de încredere cu copiii.
45 de copii și tineri instituționalizați au fost înscriși în proiect, cărora le-am putut îndeplini mai multe nevoi: ședințe de terapie, consiliere vocațională, coaching, deprinderi de viață independentă. Am observat deja schimbări în comportamentul lor. Dacă la început erau timizi, neîncrezători sau vulcanici și sceptici, acum au mai multă încredere în ei, în oamenii din jurul lor, în voluntari și în programul nostru. Sunt mult mai deschiși să experimenteze și să-și îmbunătățească cunoștințele”.
Viața copiilor și adolescenților instituționalizați este plină de provocări
10 copii și tineri instituționalizați au fost ajutați să se dezvolte personal și profesional, prin ședințe de consiliere vocațională și coaching. Consilierii și trainerii i-au ghidat pe tineri pentru a face primii pași în procesul de a-și găsi un loc de muncă. Au descoperit ce le place și ce abilități au, în ce constă procesul de aplicare pentru un job, cum te prezinți la interviu și au participat și la câteva jocuri de rol.
Proiectul Great Future a însemnat un ajutor semnificativ şi pentru 15 tineri care au intrat de anul trecut în procesul de terapie, esenţial în lupta cu traumele.
„Când am decis să accept și să vindec tot ce se află în Universul meu interior (traume, neajunsuri, frustrări), m-am gândit necontenit că va fi bine. Am mai avut recăderi, dar de cele mai multe ori îmi reveneam de cum intram în cabinet. Mă simt bine când sunt acolo, simt că am un sens pe această lume, simt că aș putea să mă apreciez mai mult. Terapia este ca o excursie spre Cosmos. Cu cât mă descopăr mai mult, cu atât îmi dau seama că, de fapt, nu știu nimic despre mine, de cât de multe lucruri sunt capabilă, că am foarte multe resurse în mine, iar de multe ori nici nu îmi dau seama de unde vin”, spune Ioana, beneficiar al programului Great Future.
6 zile cu ateliere, workshop-uri, jocuri și drumeții în tabere de dezvoltare
32 de tineri instituționalizați au participat la ateliere de autocunoaștere, de emoții și psihoeducație, de educație pentru sănătate, de viață independentă și angajabilitate. S-au implicat activ în crearea programului, au venit cu propuneri de activități și teme de discuții și au învățat să fie chiar ei traineri și facilitatori.
Ajungem MARI a organizat drumeții, jocuri de echipă și activități de dezvoltare personală. Printre acestea, biblioteca vie "Lecții de viață", unde tinerii au jucat rolul unor cărți și și-au spus poveștile dificile, traumele prin care au trecut și ce lecții au învățat din asta.
Ana Cristache, Director General Ajungem MARI: „Ne bucurăm mult că am cunoscut tineri minunați, cu un potențial uriaș, pe care voluntarii noștri i-au ajutat de-a lungul timpului. A fost o dovadă că munca lor are un impact real și voluntariatul schimbă cu adevărat viețile tinerilor instituționalizați. Pentru toți participanții, fără excepție, a fost cea mai frumoasă tabără din viața lor”.
Iar pentru 25 de copii instituționalizați din 4 județe, proiectul Great Future a însemnat șansa de a-și descoperi pasiunea, de a-și dezvolta talentul și a-și îndeplini visul. 15 copii au participat la cursuri de arte marțiale, 5 copii au început pentru prima dată cursuri de înot, 3 copii au fost înscriși la aikido, un copil a luat cursuri de chitară și un altul și-a îmbunătățit tehnicile la ședințele de pictură.
Alina Șandor, coordonatoare și voluntar Ajungem MARI: „Erau atât de speriaţi: că nu vor fi acceptaţi de ceilalţi copii, că nu sunt suficient de buni. Se gândeau doar la ce trebuie să dovedească, nicidecum la lucrurile minunate pe care le vor învăţa. Când au văzut că nu îi respinge nimeni, că toţi vin acolo ca să înveţe, lucrurile s-au schimbat radical şi s-au concentrat cu adevărat la ceea ce le făcea plăcere. Dar nu e doar despre ce învaţă, ci despre felul complex în care îi ajută aceste cursuri.”
***
Despre Ajungem MARI: Ajungem MARI este unicul program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate. Sunt peste 3.000 de copii sprijiniţi de voluntarii organizaţiei, în Bucureşti şi 24 de judeţe din ţară. Mai multe informații despre organizație și proiectele desfășurate puteți citi aici pe www.ajungemmari.ro.
Despre PEPCO România: Pepco este lanțul de retail european cu cea mai rapidă creștere, oferind îmbrăcăminte pentru întreaga familie și bunuri de uz casnic. Motto-ul rețelei „Descoperă calitatea, bucură-te de preț” atrage în fiecare lună milioane de clienți. Compania are aproape 4.000 de magazine și este prezentă în 20 țări din Europa. În prezent, rețeaua are peste 25.000 de angajați, dintre care aproximativ 2970 doar în România.
La nivel de grup, Pepco desfășoară activități extinse în domeniul dezvoltării durabile pe baza unei strategii care acoperă toate domeniile ESG. Scopul companiei este de a implementa și de a oferi clienților soluții durabile prin reducerea impactului activității asupra mediului și ajută clienții să facă alegeri mai informate și benefice pentru planetă, în fiecare zi. Din punct de vedere social, își propune să diminueze inegalitățile și să ofere șanse egale la un start bun în viața de adult copiilor și adolescenților. Nu în ultimul rând, investește în dezvoltarea angajaților și îi încurajează să se implice în acțiuni de voluntariat. Pentru mai multe informații accesați www.pepco.ro