La începutul anului 2021, Asociația Help Autism a lansat programul Help Home – primul program de viață independentă din România dedicat exclusiv adolescenților cu autism. În luna iunie a acestui an, Asociația Help Autism, în parteneriat cu Primăria Sectorului 3, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3, deschide ușa celui de-al doilea centru Help Home – un spațiu de exersat pentru un viitor acasă, apartamentul în care adolescenții cu autism vor învăța zilnic să spună „Pot Singur” la toate acele lucruri mărunte, dar esențiale, pe care ei nu le pot face încă singuri.
Sprijinul DGASPC Sector 3 constă în punerea la dispoziție a spațiului unde se desfășoară activitatea programului Help Home, Asociația Help Autism împreună cu partenerii săi asigurând personalul și resursele necesare, oferind astfel intervenția terapeutică corespunzătoare nevoilor pentru adolescenții cu minți aparte. Programul Help Home este gratuit, iar în a doua locuință vor primi ajutor specializat 10 adolescenți și tineri din București, ei își vor petrece câteva ore pe zi în Help Home Ozana. Extinderea programului, deschiderea noii locuințe Help Home și conturarea acestui parteneriat reprezintă un pas înainte spre atingerea scopului final al programului și anume: independența și autonomia tinerilor cu autism și oferă un model de bună practică pentru alte orașe din țară.
Investiția anuală în acest program se ridică la 50 000 de euro pentru fiecare apartament, fonduri acoperite din sponsorizări private și donații individuale.
„În Help Home, Pot singur! devine posibil. În primul Help Home am văzut cum tinerii cu minți aparte reușesc cu adevărat să fie pe zi ce trece mai independenți. Am văzut cum Nu pot deschide pachetul de cașcaval se transformă în Uite, ți-am făcut un sandviș. Poftă bună. Am văzut cum Nu pot să-mi pun geaca pe umeraș se transformă în Am reușit să fac curat singur acasă. Am văzut cum tinerii au început să comunice mai des și să construiască relații de prietenie aparte; cum au grijă unii față de ceilalți. Progresul adolescenților care urmează programul Help Home este vizibil, iar bucuria noastră – a părinților, a terapeuților și a tuturor celor care au făcut posibil acest proiect, este din ce în ce mai mare. Ei au nevoie de noi, de atenția fiecăruia dintre noi, pentru ca într-o zi independența lor să nu mai fie doar un vis.”, menționează Elena Nicolae, psihoterapeut și coordonator al programului Help Home.
1 din 54 de copii este afectat de autism*. În România, se estimează că trăiesc peste 30 000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), cu toate că doar jumătate sunt în evidența statului, dintre care 13 905 sunt copii**, autismul fiind considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.
În prezent, fără existența unui program de terapie specific, un adolescent cu autism nu poate să se dezbrace sau să se îmbrace singur, nu poate merge la toaletă fără un însoțitor, nu poate să-și prepare fără ajutor un sandviș, nu poate sta singur acasă, nu poate traversa strada, nu poate să se gândească la viitor și în definitiv, nu își poate trăi viața de unul singur. Aceasta este realitatea majorității tinerilor cu TSA.
„Ne dorim să multiplicăm acest program în multe alte orașe, ne-am bucura să avem deschiderea instituțiilor locale pentru a pune la dispoziție locuința și a companiiilor pentru a se implica direct într-o schimbare în comunitate. Noi venim cu expertiza pentru a pregăti echipe de psihologi locali astfel încât traseul spre a-și atinge potențialul al persoanelor cu autism să nu se oprească în adolescență.”, precizează Daniela Bololoi, președinta asociației Help Autism.
Programul Help Home vine în întâmpinarea unei necesități, conturând un spațiu de învățare dedicat adolescenților cu autism, unde toate aceste lucruri devin deprinderi. Sub îndrumarea terapeuților, adolescenții și tinerii cu autism vor învăța, prin repetiție îndelungată, pe parcursul mai multor luni, cum să se descurce singuri acasă și în societate, dezvoltându-și abilitățile de autoservire, aptitudinile de socializare, precum și abilitățile personale și profesionale. Help Home oferă soluția personalizată pentru ritmul de învățare al fiecărui tânăr în parte.
„Ce este Help Home pentru mine și soțul meu? Speranța și credința că este posibil.... Speranța că Andrei poate fi un adult independent. Un adult care își va putea asigura și gestiona nevoile de bază pentru a putea trăi. Că va reuși să își asigure hrana atunci când ii este foame, de la un banal sandviș până la prepararea unei mese calde, că va reuși să-și poarte singur de grijă, de la igiena personală până la curățenia locuinței. Credința că atunci când noi nu vom mai fi alături de el va fi capabil să se descurce singur, în fiecare zi.” Roxana, mama lui Andrei.
„Când am aflat de acest proiect am fost foarte încântată. Dacă la o vârstă mai mică există diverse centre și mai multe posibilități, vine vârsta când copilul are nevoie de un alt tip de terapie, pentru a atinge independența. În Help Home, Andrei a învățat să își facă sandvișurile singur, să pună masa, să coopereze, să își asume anumite sarcini. Dacă în trecut se ascundea într-un colț când făceam curățenie în casă, acum el e ajutorul meu de nădejde. Efectele sunt extrem de pozitive. Îmi doresc ca din ce în ce mai mulți copii să aibă acces la acest program.” Gabriela, mama lui Andrei.
„Help Home este un loc magic, după părerea mea, în care tinerii cu minți aparte învață că și ei pot singuri. Tudor a evoluat foarte bine. Ce învață acolo, pune în practică și acasă. Se văd rezultatele. Atunci când copiii sunt mici, există centre în care se poate face terapie. Dar copiii aceștia ajung mari, adolescenți. Help Home este o nevoie. M-aș bucura ca acest program să fie în toată țara. Trebuie să facem ceva și pentru ei. Pentru viitorul lor.” Angelica, mama lui Tudor.
Pentru a face posibilă existența Help Home pe termen lung și pentru a extinde soluția și în alte locații, este nevoie de susținerea exterioară, de sprijinul donatorilor și sponsorilor. Donațiile sunt posibile pe www.helpautism.ro/ce-facem/helphome sau trimițând HELP prin SMS la 8844, pentru a dona 2 Euro lunar. Companiile se pot implica direcționând 20% din impozit, alăturându-se partenerilor care au făcut posibilă deschiderea ușii primului Help Home.
Filtrul de instagram PotSingur poate fi folosit de cei care își doresc să-și aducă aminte de perioada adolescenței, încurajând donațiile pentru cei care încă nu-și pot trăi adolescența singuri. Doar cu ajutorul celor generoși, ei vor putea spune într-o zi #PotSingur.
_________________________________________________________
* conform raportului CDC 2020
** Conform datelor culese în perioada ianuarie – iunie 2019 pentru realizarea ”Analizei naționale de etapă a situației abilitării / reabilitării persoanei cu tulburări din spectrul autist (copil și adult), în vederea elaborării Planului Național pentru Autism 2020 – 2024”.