Șase sute de elevi care învață în instituții de învățământ din comune marginalizate din județul Iași vor beneficia, unii chiar pentru prima dată în viață, de acces la servicii stomatologice, în mod gratuit, în cabinetul stomatologic școlar mobil al asociației Merci Charity cu susținerea Kaufland România, până la finalul anului.
Consecințele lipsei accesului la servicii de asistență stomatologică pentru copii din mediul rural se văd la adulții de azi: unul din trei și-a pierdut deja trei dinți până la vârsta de 40 de ani și unul din 20 are nevoie de implanturi. O sănătate orală precară poate afecta digestia, inima, accesul la educație prin absențe școlare cauzate de dureri dentare, familia și poate genera neintegrare socială prin respingere socială, refuz la angajare.
Proiectul susținut de Kaufland România, vine în sprijinul a 600 de copii cu vârsta între 6 și 14 ani, scopul fiind pilotarea unei soluții de asistență stomatologică preventivă adaptată mediului rural. “Consider că în România este necesară prioritizarea măsurilor de profilaxie orală și îndrumarea oamenilor spre prevenție pentru a evita necesitatea unor tratamente complexe. Astfel, acțiunea desfășurată în mediul rural vine ca un punct de plecare în educarea copiilor și încurajarea acestora privind importanța menținerii unei igiene orale corespunzătoare și a unui zâmbet frumos și sănătos.”, Alexandra Lupuleasa, medic rezident ortodonție și ortopedie dento-facială, Iași.
Infrastructura medicală stomatologică fixă nu mai este o soluție pentru anumite zone georgrafice. Sunt comune în care peste câțiva ani numărul copiilor va scădea, unele școli se vor închide și atunci nu este justificată investiția într-un cabinet stomatologic fix în școală. De asemenea, lipsesc stomatologi care să profeseze în mediul rural adesea din cauza navetei sau a puterii slabe de cumpărare a populației dintr-o comună.
„Noi, la Kaufland România, avem un crez: Implicarea face diferența. De aceea, ne-am alăturat misiunii Merci Charity de a asigura copiilor din comunități vulnerabile acces la servicii stomatologice. Împreună contribuim la zâmbete luminoase și comunități mai sănătoase”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.
Cabinetul stomatologic școlar mobil va deservi concomitent 10 școli din mediul rural, echipa proiectului adaptând modelul tradițional de cabinet stomatologic școlar din mediul urban la realitatea și nevoile mediului rural. Judetul Iași a fost selectat pentru pilotare pentru că are o rată de marginalizare a comunelor printre cele mai mari din mediul rural (Atlasul zonelor rurale marginalizate, World Bank, 2016).
„Proiectul Zâna Merciluță mi-a oferit oportunitatea de a face un bine comunității prin profesia pe care mi-am ales-o. Împreună cu această minunată echipă am ocazia de a aduce un aport la dezvoltarea copiilor prin îmbunătățirea educației sanitare. Astfel, sperăm să ajutăm cât mai mulți copii să înțeleagă că zâmbetul lor poate schimba lumea.”, Diana Flutur, medic rezident ortodonție și ortopedie dento-facială, Iași.
Programul de acces la tratament stomatologic oferit în regim mobil se va derula până la 31 decembrie 2022, în beneficiul a 600 de copii din 10 instituții de învățământ ieșene, comunele de care aparțin școlile și Direcția de Sănătate Publică Iași, contribuind la misiunea acesteia de prevenție pentru sănătate orală. Instituțiile de învățământ au fost selectate printr-un proces de exprimare a interesului și a unei grile de criterii de eligibilitate stabilită de asociație.
www.zanamerciluta.ro
***
Despre asociația Merci Charity
Merci Charity Boutique este o organizație non-profit fondată în 2012 al cărei scop este sprijinirea cauzelor umanitare prin proiecte de sănătate și educație pentru copii cu probleme medicale și sociale. Asociația deține două cabinete stomatologice mobile și a contribuit la crearea legislației pentru înființarea, organizarea și autorizarea cabinetelor medicale mobile din România. În 2019, asociația a fost distinsă cu premiul pentru inovație în sănătate “The Anthony Vavasis Innovation Award in Mobile Healthcare”, USA.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 151 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.
Kaufland angajează persoane cu dizabilități la nivel național. Cei interesați pot aplica online, pe cariere.kaufland.ro - unde este disponibilă lista posturilor vacante.