În decembrie, Asociația Zi de BINE reia și dezvoltă inițiativa „Cald în Vatră” și, împreună cu Asociația SufletEȘTI și Asociația Sanovan Serviciii Medicale vizitează bunicii din municipiul Onești, județul Bacău, pentru a curăța coșul sobelor și a oferi servicii medicale.
Cu ajutorul unei echipe de coșari profesioniști, vor curăța coșurile de fum pentru 30 de bunici izolați din satele de lângă Onești și le vor oferi lemne de foc pentru întreaga iarnă. De asemenea, vor asigura aprovizionarea cu alimente de bază pentru 50 de familii, cât și cadrul de desfășurare pentru o caravană medicală, alături de Asociația Sanovan Serviciii Medicale, care va oferi investigații medicale la domiciliu în perioada 14 - 15 decembrie pentru 50 de seniori.
„Acum două ierni, când am demarat prima acțiune Cald în Vatră și am luat la pas satele de la lângă Onești împreună cu Mihai Zarzu, am ascultat povești de neimaginat și am văzut ce înseamnă singurătatea, neputința și sărăcia bunicilor noștri rămași singuri în cea mai grea perioadă a vieții. Deși nu am realizat, poate că acesta a fost și catalizatorul pentru proiectul pe care l-am început apoi la Centrul Comunitar Zi de BINE din București – „NEpierdute” – un proiect pentru sănătatea seniorilor noștri. Iar acum, încărcate cu sacoșe de căciuli, fulare, mănuși, șoșoni și pături pe care doamnele nostre senioare din proiectul „NEpierdute” le-au croșetat cu mâinile lor în ultima lună, ne întoarcem la Onești, la bunicii de la care a plecat totul”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
Inițiativa „Cald în vatră” face parte din proiectul NEpierdute al Asociației Zi de BINE, un proiect pentru sănătatea fizică, mintală și emoțională a seniorilor aflați în situații vulnerabile. Un proiect susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de BINE - Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin.
„La început nu știam exact despre ce este vorba când mă gândeam la desfundat sobe și coșuri de fum, dar acum mi-am dat seama că prin această acțiune noi chiar salvăm vieți. Bătrânii ne povestesc că le intră fumul în casă, că soba nu funcționează bine, dar după vizita noastră cu coșari autorizați, când trecem pe la ei ne îmbrățișează și ne spun că nu știu ce le-am făcut la sobă dar nu mai scoate pic de fum, încălzește foarte bine și nu le mai este frică să facă focul. Colaborarea cu Asociația Zi de BINE reprezintă o certitudine că am făcut lucruri bune. Chiar dacă sunt într-un oraș mic, asta nu înseamnă că nu pot face proiecte mari. Împreună, am reușit să ridicăm la alt nivel această acțiune. Pe lângă curățarea sobei și a coșului de fum, mașina plină de lemne este un DAR de la Dumnezeu, cum ne spun bătrânii,” a declarat Mihai Zarzu, fondatorul Asociației SufletEȘTI, Onești.
Încălzirea locuinței nu ar trebui să fie un lux, însă datele Asociației Energia Inteligentă arată că peste 3 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne de foc, iar multe dintre acestea sunt situate în județele Teleorman și Bacău, unde sărăcia extremă este răspândită. Totodată, conform datelor IGSU, coșurile de fum necurățate sau defecte reprezintă principalele cauze ale incendiilor casnice.
Mihai Zarzu a fondat Asociația SufletEȘTI în urmă cu patru ani, în plină pandemie, și a început prin a oferi ajutor în spitale, pentru ca ulterior să sprijine educația copiilor și să curățe coșurile de fum ale gospodăriilor bătrânilor izolați.
Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de BINE, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau prin donarea zilei de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.
***
Despre Asociația Zi de BINE
Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru un proiect social.
Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se anunță cauza susținută și sunt descrise nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii află ce s-a întâmplat cu banii și sunt invitați să vadă rezultatul implicării lor.
Dacă aveți un proiect în care credeți dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.