La initiativa Asociatiei Stea, ONG-urile si institutiile membre ale Grupului de lucru inter-sectrial pentru prevenirea si combaterea excluzunii sociale – GIPEX s-au implicat in realizarea unei ample cercetari sociale ce a urmarit sa identifice situatia actuala cu care se confrunta persoanele aflate in dificultate din Satu Mare. Acest studiu contribuie la imbunatatirea capacitatii de analiza a nevoilor persoanelor provenind din categorii defavorizate, in vederea dezvoltarii pe termen mediu si lung de servicii sociale si de baza care sa aduca raspunsuri coerente pentru a sprijini incluziunea sociala a acestora.
 
Rezultatele raportului de cercetare „Evaluarea nevoilor si accesibilitatii la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare” au fost prezentate miercuri, 3 iunie, in cadrul unei conferinte de presa ce va avea loc in sala de sedinte a Consiliului Local din Satu Mare, in prezenta reprezentantilor ONG-urilor si institutiilor implicate in acest studiu.
 
Cerecetarea a fost realizata in perioada octombrie 2014 - martie 2015 pe un esantion de aproape 600 de persoane si scoate in evidenta nevoile, situatiile dificile cu care se confrunta principalele categorii de persoane vulnerabile identificate din Satu Mare, precum si serviciile sociale si de baza la care pot apela, funizate de mai multe institutii si ONG-uri satmarene. Raportul prezinta o imaginea actuala cu date, analize si sinteze de profil ale acestor categorii de persoane defavorizate si este rezultatul a zeci de ore de investigatii asupra unor grupuri tinta precum: copii si tineri ai strazii, persoane fara adapost, persoane cu handicap, dependenti de alcool sau de droguri si alte grupuri aflate la risc de excluziune sociala. Realizatorii acestei cercetari au speranta ca rezultatele din raport vor aduce un plus de valoare in dezvoltarea de servicii sociale care sa aiba un impact real in viata acestor oameni. Problemele cu care se confrunta aceste persoane sunt extrem de complexe si se afla in legaturi de interdependenta unele cu altele, ceea ce face ca interventia celor ce si-au asumat responsabilitati in acest sens sa fie una dificila si de durata fiind nevoie de o stânsa colaborare inter-sectoriala.
 
Asociatia Stea multumeste tuturor institutiilor si ONG-urilor care s-au implicat in realizarea acestei cercetari sociale pentru interesul, deschiderea si deplina cooperare. Rezultatele studiului vor fi folosite mai departe de specialistii sistemului de asistenta sociala din Satu Mare pentru a fundamenta interventii, decizii si proiecte care sa aduca solutii coerente si comprehenisve pentru o viata mai buna a persoanelor vulnerabile.
 
Aceasta cercetare sociala a fost realizata in cadrul proiectului “Parteneriat inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate”, derulat de Asociatia Stea in parteneriat cu Serviciul Public de Asistenta Sociala Satu Mare, Politia Locala a municipiului Satu Mare si Directia de Evidenta a Persoanelor aflata in subordinea Consiliului Local Satu Mare, in perioada 16 mai 2014 – 30 aprilie 2016. Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul programului Fondului ONG in România (www.fondong.fdsc.ro).
 
Despre Asociatia Stea
Asociatia Stea este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui si de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil si tânar, pentru ca acesta sa se dezvolte ca parte a unei societati responsabile. Asociatia Stea lupta impotriva cersetoriei si a exploatarii copiilor si tinerilor sustinându-i sa devina independenti prin educatie si obtinerea unui loc de munca.
 
Pentru mai multe detalii, va stam la dispozitie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Leontina Volosciuc, asistent manager, sau va rugam sa accesati : www.asociatiasteasm.ro