Conferința națională „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată de Fundația Regală Margareta a României pe 1 Octombrie la Teatrul Național București, a reunit peste 150 de specialiști din toată țara pentru a dezbate și promova cele mai inovatoare și eficiente soluții pentru creșterea calității vieții vârstnicilor din România. Reprezentanți din instituții publice, organizații neguvernamentale și mediul privat au adus în atenție perspectiva îngrijorătoare a îmbătrânirii accelerate a populației României, au împărtășit bune practici pentru vârstnicii vulnerabili, precum și soluții pentru îmbătrânirea activă.
În deschiderea evenimentului, aflat la a treia ediție, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a transmis mesajul său participanților: „Ne propunem un obiectiv foarte ambițios pentru români – să schimbăm perspectiva sumbră asupra “bătrâneții”, moștenire a unei epoci de sacrificiu, conferind valoarea și respectul cuvenite seniorilor și construind punți de comunicare între generații. Este momentul ca întreaga societate românească să recunoască și să pună în valoare seniorii noștri, ca pe o bogăție pentru comunitate.”
Evenimentul a fost moderat de Iuliana Marciuc și s-a bucurat de participarea unor valoroși specialiști în problematica vârstnicilor, care au prezentat informații actuale și soluții eficiente și inovatoare în domeniul senectuții.
Printre speakeri s-au numărat Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru, expert în geriatrie și gerontologie și președinte al Fundației „Ana Aslan” Internațional, Prof. Univ. Dr. Violeta Pușcașu, inițiatoarea Universității Vârstei a III-a (U3A) din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, Mălina Voicu, cercetător științific la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Oana Budiș, coordonatorul programului Generații în cadrul Fundației Regale Margareta a României.
O prezență extraordinară a fost cea a Barbarei Bringuier, coordonator internațional al Federației Les petits frères des Pauvres, care a împărtășit publicului experiența sa în mobilizarea comunităților pentru alinarea singurătății vârstnicilor prin voluntariat.
Au fost abordate teme și problematici actuale ale persoanelor de vârsta a treia: fenomenul de îmbătrânire demografică care afectează România, topul nevoilor semnalate de vârstnicii din toată țara, progresul științific în medicina cerebrală și longevitate, soluții pentru vârstnicii vulnerabili sau aflați în situații de dependență, modalități de activare și reinserție socială a vârstnicilor prin cluburi de seniori, programe dedicate sau voluntariat.
Participanții la conferinţă pot disemina și implementa „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” în comunitățile lor, contribuind astfel la creșterea calității vieții persoanelor vârstnice.
În încheiere, publicul a fost inspirat de povestea unui invitat special: domnul Dan Emil Stoenescu, cvadruplu campion mondial la înot la 90 de ani.
În cadrul conferinței, a fost lansat Topul nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora, conform analizei realizate de Telefonul Vârstnicului, după patru ani de funcționare a liniei telefonice și având la baza peste 36.000 de interacțiuni cu seniori din toată țara.
Principalele nevoi identificate în rândul persoanelor vârstnice sunt:
# nevoia de informații, îngrijire și sprijin practic în funcție de gradul de dependență,
# consiliere și susținere emoțională,
# ajutor financiar sau material,
# nevoia de a fi activ și de participare socială.
Principalele nevoi identificate în rândul persoanelor vârstnice sunt:
# nevoia de informații, îngrijire și sprijin practic în funcție de gradul de dependență,
# consiliere și susținere emoțională,
# ajutor financiar sau material,
# nevoia de a fi activ și de participare socială.
Conferința „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” face parte din seria acțiunilor prin care Fundația Regală Margareta a României a marcat anul acesta Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.
Sponsorii evenimentului: Raiffiesen Bank, Hochland România, Johnson Wax, Adobe Foundation, TZMO Romania.
Cu o experiență de peste 29 de ani, Fundaţia Regală Margareta a României a venit în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieţii acestora, cu implicarea voluntarilor și mobilizarea partenerilor instituționali și a întregii comunităţi, cele mai recente fiind Telefonul Vârstnicului și Centrele Comunitare Generații.
***
Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Înființată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Regală Margareta a României este astăzi o organizație neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul celor 29 de ani de activitate, Fundația a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, proiecte ce și-au adus contribuția la reînnoirea spirituală și socială a României. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.