Peste 120 de copii cu diferite tipuri de deficiențe din Brașov și Covasna se bucură de terapie gratuită prin proiectul „Dr.Peștișor – terapeutul copiilor”. Inițiativa aparține Centrului de Cercetări Subacvatice din Dalnic, județul Covasna și a câștigat o finanțare din partea Fundației Orange, prin programul „Susține un ONG!”, ediția 2018.
Sesiunile, care se vor desfășura pe toată durata verii și în luna septembrie, vor îmbina terapia asistată de animale, folosind pești Koi și carași aurii, cu meloterapia (terapie prin muzică) și unele elemente de hidroterapie.
Scopul proiectului este acela de a îmbunătăți calitatea vieții și de a dezvolta abilitățile de comunicare și relaționare a unor copii cu deficiențe senzoriale și fizice precum tulburări de spectru autist, sindrom Down, dificultăți de cunoaștere și învățare, dar și altele.
„Perioada în care activitățile instituțiilor de stat, inclusiv cele ale școlilor, sunt reduse sau întrerupte, este un moment bun ca părinții copiilor cu deficiențe să îi aducă pe cei mici la centrul nostru și să participe împreună cu ei la activitățile pe care le propunem. Am văzut de-a lungul timpului ce înseamnă pentru un copil cu deficiențe terapia acvatică și, chiar dacă e mai puțin cunoscută la noi în țară, efectele lucrului cu emoțiile lor, într-un mod constructiv, produce treptat efecte extraordinare asupra modului în care cei mici se integrează într-un grup, comunică și relaționează cu ceilalți.” a spus Szabó Jenő, Managerul Departamentului de Terapii Speciale de la Centrul de Cercetări Subacvatice.
Peste 2000 de familii din Brașov și Covasna au în grijă unul sau mai mulți copii cu diferite tipuri de deficiențe, care au nevoie de terapie periodică. La centrul din Dalnic se bucură de sprijin din partea unor profesioniști licențiați în psihopedagogie specială, cu experiență de peste 10 ani în învățământul special, dar și de bazine speciale pentru terapie și aparatură adaptată nevoilor lor.
„Am prezentat proiectul în concursul „Susține un ONG” și am câștigat o finanțare pentru Dr. Peștișor. Cu ajutorul Dr. Peștișor, copiii cu deficiențe din Brașov și Covasna vor experimenta senzații noi, care sperăm să le îmbunătățească starea fizică, psihică și emoțională.” a spus Smazenka Ferencz Andras, angajat Orange, câștigător al concursului de finanțare „Susține un ONG!”
Proiectul a câștigat una dintre cele 6 finanțări de 32.000 lei de anul acesta, oferite de Fundația Orange prin programul de finanțare „Susține un ONG!”. Prin concurs, angajații Orange sunt încurajați să propună și să coordoneze, alături de un ONG partener, proiecte de filantropie în care cred.
***
Centrul de Cercetări Subacvatice este o organizație nonprofit, înființată cu scopul de a aplica terapii eficiente pentru copii și adulți cu deficiențe, centrate pe incluziuneaîn societate a persoanelor cu posibilități reduse din zone rurale, familii dezavantajate, minorități, etc. Numărul participanților la aceste activități, de la înființare, a fost de peste 2000 de persoane.
Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei 5 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 3,5 milioane de euro in proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro
Programul Susține un ONG! este un fond care oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajați și dezvoltate alături de o organizație non-profit, pentru ca ei să învețe să coordoneze un proiect, să învețe să caute resurse alternative de finanțare pentru proiectele în care cred, să învețe să comunice un proiect, să dezvolte capacitatea de identificare de soluții la probleme sociale elementare, să crească gradul de satisfacție personală, să crească atașarea față de brandul Orange și să motiveze angajații să rămână în companie.