După șase luni de la escaladarea conflictului din Ucraina, nevoile umanitare în interiorul și în afara țării continuă să crească. În condițiile în care întregul sistem umanitar este solicitat, conflictul ar putea avea un impact de lungă durată asupra capacității organizațiilor și a donatorilor acestora de a răspunde crizei din Ucraina și la situațiile de urgență din alte părți.

Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), Crucea Roșie Ucraineană și alte 46 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie continuă să intensifice unul dintre cele mai mari răspunsuri din istorie pentru a veni în întâmpinarea nevoilor umanitare.

Președintele IFRC, Francesco Rocca, a declarat: “Omenirea a ajuns într-un punct critic. Platim un pret din ce in ce mai mare, cel al suferintei, care este de neimaginat pentru milioane de oameni. Efectele secundare cresc proportional cu prelungirea conflictului, iar acest lucru se reflecta în prețuri mai mari la alimente și carburanți, agravând criza alimentara. IFRC continuă să se adapteze la nevoile umanitare, dar nu o putem face singuri."

În Ucraina și în țările vecine, inflația și lipsa produselor esențiale, cum ar fi combustibilul și alimentele, afectează capacitatea oamenilor de a-și permite proviziile de bază. Sosirea iminentă a vremii reci în săptămânile următoare va aduce nevoi umanitare suplimentare. Deși am asistat până acum la gesturi incredibile de generozitate, aceste tensiuni economice pot afecta capacitatea comunităților gazdă de a ajuta persoanele care au fugit din calea conflictului. În plus, aceștia trebuie să aleagă între a o lua de la capăt într-o țară străină și a se întoarce în incertitudine și potențial pericol.

Conflictul continuă să aibă consecințe de mare amploare. Costul alimentelor a crescut în întreaga lume. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Exporturile de cereale ale țării au scăzut cu 46% în acest an. Această scădere masivă are un impact major asupra Cornului Mare al Africii, unde peste 80 de milioane de oameni se confruntă cu foamete extremă, cea mai gravă criză alimentară din ultimii 70 de ani.

În timp ce milioane de oameni au fost strămutați, peste 100.000 de voluntari și angajați locali ai Crucii Roșii s-au mobilizat rapid în Ucraina, în țările limitrofe - Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Moldova, Rusia și Belarus - și în alte 17 țări din regiune.

Directorul general al Crucii Roșii Ucrainene, Maksym Dotsenko, a declarat: "Oamenii au fost nevoiți să lase totul în urmă și să scape cu viață, mulți trăiesc și își fac planuri de la o zi la alta. Cu iarna apropiindu-se, știm că acest lucru va deveni din ce în ce mai dificil pentru oamenii care au nevoie de elementele de bază pentru a supraviețui - un loc cald în care să trăiască, hrană, bunuri și servicii."

"Personalul și voluntarii noștri continuă să lucreze non-stop pentru a-i sprijini pe oameni, chiar și atunci când mulți își fac griji pentru propriile familii și pentru siguranța lor. Cu toate acestea, ei continuă să îmbrace haina Crucii Roșii pentru a livra ajutoare esențiale celor care au nevoie de ele. Ne concentrăm să ne adaptăm, să fim flexibili și receptivi la orice se va întâmpla în continuare."

Viitorul crizei umanitare din Ucraina rămâne necunoscut. Chiar dacă conflictul s-ar încheia mâine, va dura ani de zile pentru a repara pagubele provocate orașelor și locuințelor, dar și impactul asupra familiilor. Această perspectivă necesită ca organizațiile umanitare, guvernele și donatorii să se angajeze pe termen lung. Va trebui să se găsească noi surse de finanțare și resurse în afara bugetelor umanitare.

Ghidată de imparțialitate, IFRC, împreună cu alți membri ai Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, va continua să se implice, oferind ajutor umanitar esențial; asistență în numerar și cupoane, asistență medicală, inclusiv sprijin pentru sănătate mintală, prim ajutor, bunuri și îngrijiri medicale, precum și apă și canalizare.

Intervenția Crucii Roșii Române pentru ajutorarea poporului ucrainean:

  • Informarea și asistență umanitară oferită în punctele de frontieră, aeroporturi și gări pentru civilii ucraineni care au intrat în România: 250 000 beneficiari;
  • Restabilirea legăturilor de familie: 20 000 beneficiari;
  • Sprijin oferit de Crucea Roșie centrelor de cazare cu hrană, apă, produse de igienă, materiale sanitare: 7 000 beneficiari.
  • Asistarea directă a cetățenilor ucraineni prin servicii oferite de filialele de Cruce Roșie: produse de igienă și îmbrăcăminte, asigurarea de mese calde, activități de socializare și educative pentru copii, asistență medicală și asistență psiho-socială: 84 165 beneficiari;
  • Asistență oferită cetățenilor ucraineni prin call center la numărul 0374.415.000 în limba română, engleză, rusă și ucraineană: 6 500 de apeluri;
  • Asistență financiară directă: 10.07 milioane euro distribuite către 48 539 cetățeni ucraineni aflați pe teritoriul României (21 120 familii).
  • Sprijin pentru cei rămași în Ucraina, prin transporturi umanitare periodice efectuate de Crucea Roșie Română: 90 de transporturi cu 2 250 de tone de produse și materiale sanitare distribuite la Cernăuți, Uzgorod și Odessa.

  • ***


    Despre IFRC


    IFRC este cea mai mare rețea umanitară din lume, formată din 192 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie care lucrează pentru a salva vieți și a promova demnitatea în întreaga lume.