Fundația Inovații Sociale Regina Maria implementează în perioada aprilie – septembrie 2024, un nou proiect dedicat refugiaților ucraineni și altor migranți, privind integrarea acestora în sistemul național de sănătate. Este vorba despre Centrul medical pentru refugiații ucraineni și alte tipuri de migranți, proiect desfășurat cu ajutorul HIAS România, în cadrul clinicilor Fundației: Policlinica Sociala Baba Novac,  Clinica Sala Palatului și InClinic Rahova.

 

Proiectul se concentrează pe două activități:

  • Furnizarea de servicii de înregistrare in sistem si consultații medicale primare pentru cel puțin 210 migranți

Pacienții se pot programa în limba ucraineană sau rusă, sunt înscriși în sistemul național Epias , și, în urma discuțiilor cu mediatorii sanitari ucraineni, primesc recomandări către specialiști și/sau investigații
 

  • Furnizarea de servicii de investigații pentru cel puțin 80 migranți

În urma screeningului inițial, pacientii sunt navigati si sustinuti in efectuarea investigatiilor ulterioare in cadrul clinicilor fundatiei sau indrumati spre parteneri externi.

În plus, Fundația va acopei costurile asociate servicilor medicale critice, respectiv consultațiile de urgență din afara domeniului sistemului medical de stat gratuit și investigațiile urgente de radiologie și imagistică.

 

În ultimii ani, Fundația Inovații Sociale Regina Maria a fost alături de refugiații ucraineni prin  proiecte privind furnizarea de ingrijiri medicale și medicamente prin Clinica Mobilă de Îngrijiri medicale, formată dintr-o echipa de medici ucraineni refugiati, în tandem cu medici români.
 

Luând în considerare faptul că o mare parte a acestor migranți isi vor prelungi pe termen nedifinit șederea în România, sau chiar au decis să rămână aici în continuare, înțelegem importanța construirii unor „poduri” de comunicare și acces al acestora la servicii medicale de acum înainte, într-un context legislativ destul de volatil pentru aceștia.
 

De asemenea, având în vedere că România devine din ce în ce mai mult o țară de destinație pentru migranți de diferite alte naționalități, considerăm că este important să contribuim și noi la îmbunătățirea infrastructurii dedicate migranților, pe cât mai multe paliere: sănatate, educație, sprijin în integrare.
 

Acest proiect vine în completara experienței deja acumulate și, cu siguranță, contribuie la eforturile imediate de ajutor a migranților și constituie o resursă valoroasă pentru perfecționarea continuă a strategiilor în anticiparea și pregătirea pentru viitoarele provocări umanitare.” – Cristiana Mateoiu, Director executiv Fundația Inovații Sociale Regina Maria

 

Mai multe despre implicarea fundației in ajutorarea refugiaților vedeți AICI

 

***

 

Despre Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria

Fundația Inovații Sociale Regina Maria este o organizație non-profit, care de 14 ani oferă o gamă largă de servicii medicale gratuite sau la pret redus bolnavilor vulnerabili în cadrul celor trei policlinici din București, și care îngrijește și educă un număr de peste 230 de copii  în centrele educaționale ale Fundației - Baneasa, Corbeanca, Clinceni. Fundația Inovații Sociale Regina Maria este inițiativa filantropică a familiei Dr. Wargha și Mitra Enayati, si nu face parte din Reteaua de Sanatate privata Regina Maria.

 

Despre HIAS România

HIAS și-a început activitatea în septembrie 2022 prin sustinerea refugiaților strămutați de criza ucraineană dar și prin oferirea de sprijini tuturor refugiaților din România, în general. Activitatile noastre sunt concentrate pe asistență în domeniile incluziunii economice, violenței de gen și sănătății mintale, precum și pe protecție și asistență legală. HIAS România colaborează îndeaproape cu partenerii locali și implememnteaza activitati de suport în zonele insuficient deservite, cu mari concentrații de refugiați din țară precum Bucuresti, Galati, Braila, Constanta. Mai multe informatii: https://hias.org/where/romania/