În 12 iulie, Fundația Hope and Homes for Children, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din Sectorul 4 al Capitalei și compania Holcim România au organizat un eveniment prin care au marcat începerea lucrărilor de construcție a casei de tip familial (CTF) „Cavalerii” din Sectorul 4 al Capitalei. Până la finalul acestui an, aici se vor muta 12 dintre copiii din Centrul de Plasament „Robin Hood”, aflat în proces de închidere.
La eveniment au fost prezenți Gabriela Coman - Președinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Andrei George Trocan, Viceprimar Sectorul 4, Mihaela Ungureanu - Director general DGASPC Sector 4, Bianca Stegeran - Director național adjunct, Hope and Homes for Children, Horia Adrian - CEO Holcim România, Dragoș Bucurenci - Director de dezvoltare, Hope and Homes for Children, jurnalista PRO TV Amalia Enache - Ambasador Hope and Homes for Children, arhitectul Omid Ghannadi, Gianina Corondan, precum și copiii din Centrul de Plasament „Robin Hood”.
Participanții la eveniment au vrut să marcheze începerea lucrărilor și au săpat, simbolic, primele gropi în fundația viitoarei case care se va numi „Cavalerii”, nume ales chiar de copiii de la Centrul de Plasament „Robin Hood” care se vor muta în ea. De asemenea, aceștia și-au scris numele pe cărămizi ce vor fi folosite mai târziu în pereții casei, aducându-și, astfel, contribuția la construirea clădirii pe care cei mici abia așteaptă să o numească „acasă”.
Procesul de închidere a Centrului de Plasament „Robin Hood” din București, Sectorul 4, a demarat la începutul anului 2017, prin semnarea unui parteneriat între Hope and Homes for Children și DGASPC Sector 4. Atunci, în centru, erau 49 de copii, fiecare dintre ei fiind evaluat individual de către specialiști ai Fundației și ai DGASPC Sector 4 în încercarea de a găsi alternativele cele mai potrivite pentru ei odată cu închiderea centrului. Pentru o parte dintre ei s-au găsit soluții și au părăsit centrul, fie prin integrare socio-profesională, fie prin plasament în asistență maternală sau transfer la alte case sau apartamente de tip familial. Până la finalul anului 2018, 12 copii cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani se vor muta în casa de tip familial „Cavalerii” dezvoltată de Hope and Homes for Children și Holcim România, iar alți 12 într-o altă casă care urmează a fi dezvoltată de Fundație.
Fondurile pentru construcția casei de tip familial „Cavalerii” au fost strânse prin intermediul campaniei „Construiește o casă, dăruiește o acasă!” derulată de Holcim România în beneficiul Hope and Homes for Children în perioada iulie–septembrie 2017. Prin această campanie, producătorul de ciment a direcționat către Fundație contravaloarea unui kilogram de ciment pentru fiecare sac de StructoPlus cu Duraditiv vândut. În urma campaniei s-au strâns 300.000 de euro, bani folosiți pentru construcția a două case de tip familial ca parte a procesului de închidere a centrelor de plasament „Robin Hood” din Sectorul 4 al Capitalei și „Elena Doamna” din Piatra Neamț.
Casa de tip familial este un serviciu care oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o casă trăiesc maximum 12 copii care primesc găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă. În total, Hope and Homes for Children a construit 104 case de tip familial și a închis 56 de instituții de tip vechi (orfelinate) în cei 20 de ani de activitate în România.
Declarații de presă:
Gabriela Coman, Președinte, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție — „Accelerarea procesului de dezinstituționalizare a copiilor din centrele de plasament clasice și asigurarea tranziției acestora în servicii dezvoltate la nivelul comunităților reprezintă o prioritate a Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru anii următori. Obiectivul închiderii centrelor de plasament este îmbunătățirea situației copiilor și tinerilor care locuiesc acolo. Copiii vor fi principalii beneficiari ai procesului de dezinstituționalizare, iar ei trebuie să participe și să fie consultați în acest proces și părerile lor să fie ascultate. ONG-urile sunt parteneri valoroși pentru procesul de dezinstituționalizare, putând aduce flexibilitate și calitate în acest proces. Parteneriatul dintre DGASPC Sector 4 și Hope and Homes for Children pentru închiderea Centrului de plasament «Robin Hood» și construirea unei case de tip familial reprezintă un răspuns la nevoile copiilor din centru și cea mai potrivită alternativă pentru cei care se vor muta curând aici.”
Mihaela Ungureanu, Director general, DGASPC Sector 4 — „În cadrul parteneriatului cu Hope and Homes for Children, prin construirea acestor căsuțe, vom reuși să închidem ultimul Centru de plasament din Sectorul 4, dintre cele 5 care au existat de-a lungul timpului. Astfel, vom putea oferi copiilor noștri servicii sociale de calitate într-un mediu nou creat, ce ne va permite asigurarea unei abordări individualizate mult mai centrată pe nevoi. Ceea ce astăzi, împreună cu partenerii noștri, reușim să le oferim acestor copii, este cea mai apropiată variantă de cea a unei familii, până la momentul la care va fi posibilă integrarea lor într-o familie. Spun asta pentru că, de la acest gest prin care marchează primele cărămizi cu numele lor și până la faptul că ei vor fi cei care își vor decora interiorul căsuței după gusturile fiecăruia, vor simți că aceasta este casa lor. Mulțumim echipei Hope and Homes for Children pentru faptul că au ales să fie alături de noi în acest demers privind închiderea ultimului centru de plasament, oferind copiilor bucuria de a avea casa pe care și-o doresc.”
Bianca Stegeran, Director național adjunct, Hope and Homes for Children — „Le mulțumim partenerilor noștri de la DGASPC Sector 4 pentru parteneriat și pentru modul în care colaborăm în procesul de închidere a Centrului de Plasament „Robin Hood”. Le mulțumim celor de la Holcim România pentru generozitate și iată că astăzi reușim, cu ajutorul lor, să începem lucrările la construcția unei noi case de tip familial. Aici vor locui 12 copii în condiții optime, vor putea învăța și vor putea crește într-un mediu foarte asemănător celui dintr-o familie obișnuită, ocrotiți și îngrijiți, așa cum orice copil are dreptul să crească. Odată cu ridicarea acestei case de tip familial suntem cu un pas mai aproape de îndeplinirea visului nostru, acela de a închide toate orfelinatele din România până în 2026.”
Horia Adrian, CEO Holcim România — „Suntem mândri că am putut contribui alături de partenerii noștri la implementarea acestui proiect frumos prin care, până la sfârșitul anului, 24 de copii își vor vedea visul de a avea un loc pe care să îl numească <<acasă>> împlinit. Felicităm misiunea Fundației Hope and Homes for Children și îi vom susține în continuare în demersurile lor, pentru ca și mai mulți tineri să aibă parte de mediul propice în care să învețe, să se dezvolte și să devină adulții încrezători și independenți de mâine.”
Amalia Enache, Ambasador Hope and Homes for Children — „Una dintre marile frământări ale părinților este să le ofere un cămin copiilor lor. Cu tot ce înseamnă acest lucru, dragoste, protecție, atenție, dar și o foarte concretă casă. Există atât de mulți care amână momentul să devină părinți tocmai pentru că au frustrarea de nu avea o casă! Există atât de mulți care se sperie că nu au lucrurile materiale de oferit copiilor și nici nu se mai gândesc că le-ar mai rămâne de dat totuși dragostea! Și îi abandonează. În simulacre de cămine. Dacă Hope and Homes for Children și-a asumat rolul de ocrotitor al copiilor vulnerabili, sigur că una dintre marile preocupări este să le ofere cămine adevărate acestor copii, iar în mine crește inima să văd cum se ridică o casă adevărată construită special pentru acești copii.”
***
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 56 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, 5.185 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 455 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.
În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 28.436 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.015 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.922 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 879 în regim de urgență şi 8.546 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.
Până în acest moment, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.
Despre Holcim România
Holcim (România) S.A., care activează de peste 20 de ani în sectorul materialelor de construcții din România, deţine 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleșd, o staţie de măcinare, 13 staţii ecologice de betoane, 3 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali şi 3 terminale de ciment în Bucureşti, Turda și Roman. Holcim are aproximativ 800 angajați în România. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitaţi website-ul companiei, și paginile de Facebook și LinkedIn dedicate.
Holcim România este membră a grupului LafargeHolcim, care s-a născut în urma fuziunii între egali dintre Lafarge și Holcim în 2015. Având peste 180 de ani de experiență combinată, Grupul rezultat în urma fuziunii își propune să intre într-o nouă eră de tehnologii și inovații de vârf în industria materialelor de construcții, pentru a face față provocărilor secolului 21.