Ultimii 12 copii din Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon” s-au mutat în două case de tip familial 
 
În 13 august, odată cu inaugurarea oficială a două case de tip familial, Hope and Homes for Children și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași au închis Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon” din orașul Târgu Frumos.

Casele de tip familial „Spartanii” și „Motanul încălțat” sunt ultimele două case dintre cele patru pe care Fundația le-a dezvoltat în procesul de închidere a centrului. Casele au fost mobilate și decorate cu sprijinul JYSK România. 

La eveniment au participat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, Florin Ion, director general al DGASPC Iași, Ionel Vatamanu, primarul orașului Târgu Frumos, Radu Tohătan, manager al Departamentului de Asistență Socială din cadrul Hope and Homes for Children, Gabriela Baltag, director al Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon”, precum și Liviu Apreotesei, District Manager, și Ioana Popescu, director de magazin, în cadrul JYSK România. 

Centrul de Plasament „Sfântul Spiridon” este cel de-al cinzeci și optulea orfelinat închis de Hope and Homes for Children în România. În procesul de închidere a acestor instituții, Fundația a construit 109 case de tip familial. 

Centrul de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos este a doua instituție de tip vechi pe care Fundația Hope and Homes for Children și DGASPC Iași o închid în județul Iași în baza parteneriatului început în anul 2014. Procesul de închidere a Centrului de Plasament a început în februarie 2014 și, în acel moment, în centru se aflau 178 de băieți. Pe parcurs, în timp ce unii copii părăseau instituția, alți 37 au intrat în sistemul de protecție, iar grupul țintă a ajuns la 215 copii și tineri. În prezent, prin deschiderea caselor de tip familial „Spartanii” și „Motanul încălțat”, toți copiii au părăsit Centrul de Plasament, iar acesta a fost închis.
 
În cei cinci ani de muncă la închiderea centrului de plasament, cei doi parteneri au condus un proces complex de evaluare individuală a copiilor și au identificat cele mai bune alternative de transfer pentru fiecare dintre ei în parte. Dintre cei 215 copii incluși în grupul țintă, 10 tineri au fost mutați în centre pentru adulți, 151 de copii au fost reintegrați în familiile naturale sau extinse, Hope and Homes for Children contribuind la crearea condițiilor necesare reintegrării lor, iar 15 tineri cu vârste peste 18 ani au părăsit sistemul de protecție, primind sprijin pentru a se integra cu succes în societate prin programul de integrare socio-profesională. 
 
38 de copii s-au mutat în patru case de tip familial dezvoltate de Fundație. Numărul caselor de tip familial necesare a fost determinat în timpul procesului de evaluare pe baza numărului de copii pentru care nu existau alternative de transfer și care rămân în sistemul de protecție, dar și pe baza estimărilor unor noi copii care vor intra în sistem în viitor sau vor fi mutați din alte centre de plasament. 
 
Prima casă de tip familial, Casa „Teilor”, a fost inaugurată în februarie 2018. A doua casă de tip familial, „Petru Rareș”, a fost inaugurată în 17 august 2018. Ultimele două case de tip familial, „Spartanii” și „Motanul încălțat”, nume alese chiar de copiii mutați în ele, au fost inaugurate oficial în 13 august a.c., toate cele patru locuințe fiind mobilate și decorate cu sprijinul JYSK România. 
 
12 băieți cu vârste între 15 și 19 ani din Centrul de Plasament „Sfântul Spiridon” s-au mutat în Casa „Spartanii”, noua lor casă, o clădire pe două niveluri, cu patru dormitoare, camere de zi, două băi și o bucătărie, foarte spațioase, primitoare și adaptate nevoilor lor. În Casa „Motanul încălțat”, au ajuns copii din alte două instituții de tip vechi: 9 copii din Centrul de Plasament „C. A. Rosetti” și 3 copii din Centrul de Primire în Regim de Urgență din Iași. 
 
La evenimentul de inaugurare au participat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, Florin Ion, director general al DGASPC Iași, Ionel Vatamanu, primarul orașului Târgu Frumos, Radu Tohătan, manager al Departamentului Asistență Socială în cadrul Hope and Homes for Children și Liviu Apreotesei, District Manager, și Ioana Popescu, director de magazin, în cadrul JYSK România. Atmosfera a fost completată de un moment susținut de un animator magician care i-a ajutat pe copii să se bucure și mai mult de noua lor casă primitoare și frumoasă, locul în care de acum înainte își vor putea face amintiri și planuri pentru viitor. 
 
Toate casele de tip familial construite de Hope and Homes for Children oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 10-12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă. Odată cu finalizarea construcției și darea în folosință, Hope and Homes for Children donează casele de tip familial partenerului cu care colaborează, în acest caz DGASPC Iași, dar continuă să aplice planurile de acomodare, pregătite împreună cu membrii de personal pentru fiecare copil în parte și să monitorizeze, pe termen lung, copiii și membrii de personal, pentru a se preîntâmpina proactiv eventualele probleme. 
 
Iași este județul în care există, în prezent, cele mai multe instituții de tip vechi. În 1997, la nivelul județului existau 35 de centre de plasament în care erau instituționalizați peste 5.000 de copii. În 2019, mai sunt 10 centre de plasament, iar numărul copiilor din instituții și din case și apartamente de tip familial este de aproximativ 800, în timp ce 1.500 de copii se află în asistență maternală. La începutul anului 2018, Hope and Homes for Children și DGASPC Iași au finalizat închiderea Centrului de Plasament „Veniamin Costache”, anul acesta definitivând și închiderea Centrului de Plasament din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos. Cei doi parteneri mai au în plan închiderea Centrelor de Plasament „Ion Holban”, „Bucium”, „C. A. Rosetti” din Iași. 
 
Hope and Homes for Children are ca obiectiv închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România, așa numitele orfelinate, până în 2026. Programele Fundației urmăresc înlocuirea sistemului instituționalizat de protecție a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea în familie atunci când este posibil, plasarea în asistență maternală sau în case de tip familial a copiilor din orfelinate.
 
Florin Ion, director general, DGASPC Iași – „Anul acesta se împlinesc cinci ani de colaborare și parteneriat cu Hope and Homes for Children, iar în decursul acestor ani ne-am propus mai multe obiective pe care le-am și atins: închiderea unui centru de plasament cu sprijin enorm din partea Fundației, înființarea unui centru de zi pentru copii cu posibilități intelectuale deosebite în Iași, este vorba de Centrul de Zi „Bucium”. Astăzi, inaugurăm ultimele două case din cele patru care marchează închiderea centrului din Târgu Frumos. Din cei 48 de copii care au ajuns în cele patru case construite în cadrul proiectului, 38 provin din Centrul de Plasament „Sfântul Spiridon”, ceilalți de la două centre din Iași. O colaborare extraordinară alături de Hope and Homes for Children pe care vrem să o continuăm pentru că avem și alte obiective importante: închiderea Centrului de Plasament „Ion Holban” și reintegrarea în familii și integrarea socio-profesională a copiilor și tinerilor din Centrele de Plasament „Bucium” și „C.A. Rosetti.”
 
 

Radu Tohătan, manager, Departamentul de Asistență Socială, Hope and Homes for Children – „Închiderea Centrului de Plasament „Sfântul Spiridon” este un început. Este, din fericire, și un sfârșit pentru că am închis pentru totdeauna un centru mare de plasament, al doilea că mărime din România. Doar Centrul de Plasament „Ion Holban”, tot din județul Iași, a avut mai mulți copii decât cel din Târgu Frumos. Este un moment pe care, poate, nu-l simțim ca fiind foarte important, dar este un moment de referință pentru protecția copilului din România, acum când resimțim accelerarea procesului de închidere a centrelor de plasament. A închide un centru cu peste 200 de copii este o realizare importantă, care poate avea impact și în celelalte județe ale țării care au încă foarte mult de lucru în acest domeniu.”
 
 

Liviu Apreotesei, District Manager, JYSK România – „Compania noastră este o companie străină implicată în multe proiecte sociale, iar Hope and Homes for Children e unul dintre cele mai importante. Am încheiat doi ani de colaborare și am intrat în cel de-a treilea an, perioadă în are am ajuns la cifra de 10 case dezvoltate de Hope and Homes for Children și mobilate de JYSK România și în care s-au mutat 120 de copii. Compania noastră încearcă să ofere ceva în schimb societății în care își desfășoară activitatea și, personal, sunt mândru să știu că un pic din munca mea de zi cu zi ajunge la acești copii sub o formă sau alta. Un pic de la fiecare poate însemna infim pentru noi, dar pentru ei înseamnă enorm.”
 
***
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, timp în care a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 58 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 109 case de tip familial, 5.810 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 457 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.
 
În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 31.580 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.168 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.964 de copii au fost primiţi în centrele de zi, iar 930 în regim de urgență. 8.998 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.
 
Până în acest moment, 54.974 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2026 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră. Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.