Fundatia HOSPICE Casa Sperantei propune Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS) ca din 2017 sa includa in sistemul de acreditare a spitalelor, evaluarea furnizorilor de ingrijiri paliative dupa standarde si instrumente specifice, create in cadrul unui proiect sprijinit financiar de Norvegia, Islanda si Liechtenstein si derulat in parteneriat cu Institutul Regional de Oncologie Iasi si Spitalul Municipal Campia Turzii.
 
Principalul beneficiu adus de acest sistem de evaluare este al pacientului cu cancer sau alta boala cronica progresiva si incurabila, care odata internat sau vizitat la domiciliu de un serviciu acreditat, va primi ingrijiri paliative de la o echipa multidisciplinara ce va raspunde tuturor nevoilor sale: fizice dar si emotionale, sociale, spirituale. 
 
Pentru furnizorii de ingrijiri paliative procesul de pregatire pentru obtinerea acreditarii va duce atat la adoptarea unui set de instrumente pentru evaluarea complexa a nevoilor si simptomelor pacientului, cat si la un proces de invatare pentru membrii echipei de paliatie, care va trebui sa includa: medic, asistent medical, asistent social, psiholog, infirmier, ingrijitor si optional- terapeut, coordonator de asistenta spirituala, dietetician, farmacist, voluntari. 
 
Pentru a veni in sprijinul furnizorilor de paliatie si a incuraja infiintarea de noi servicii de calitate HOSPICE Casa Sperantei pune la dispozitie pe www.studiipaliative.ro iar Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative preia pe www.anip.ro Ghidul furnizorului de servicii de ingrijiri paliative in vederea acreditarii si Dosarul de observatie clinica generala a apacientului in ingrijiri paliative (care a fost propus spre preluare Ministerului Sanatatii).
 
Ingrijirea paliativa este tot mai cunoscuta in Romania, ca solutie pentru mentinerea unei cat mai bune calitati a vietii bolnavilor suferind de boli cronice grave sau boli incurabile. Ultimii ani au adus o dezvoltare accelerata a numarului de furnizori de ingrijiri paliative atat in sistemul public de sanatate, cat si prin organizatii de caritate cu servicii gratuite sau prin societati comeciale cu servicii private platite.
 
Mentinerea calitatii serviciilor este esentiala pentru ca noile unitati intrate in reteaua ingrijirilor paliative sa se alinieze la standardele comune de ingrijire a pacientilor cu nevoi complexe, diferite de cele din zona curativa a serviciilor de sanatate.
 
Ideea realizarii unui sistem de evaluare a furnizorilor de servicii specializate de ingrijiri paliative a stat la baza proiectului care si-a propus Crearea unui sistem national de evaluare a serviciilor de ingrijiri paliative pentru grupuri vulnerabile, proiect derulat in cadrul Programului RO10 - CORAI, finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (valoarea finantarii proiectului : 487.378 lei).
 
In cadrul proiectului specialisti cu experienta clinica si organizatorica din domeniu (medici de diferite specializari – oncologie, medicina de familie etc., asistenti medicali, asistenti sociali, psihologi) si reprezentanti ai autoritatilor au colaborat pentru realizarea a doua metodologii specifice de evaluare a furnizorilor de ingrijiri paliative in regim de internare si la domiciliu.
 
Evaluarea serviciilor pe baza acestor metodologii a fost asumata de Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative (ANIP), ca asociatie profesionala, si se estimeaza ca va fi preluata de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS) in programul de evaluare si acreditare a unitatilor sanitare si pentru monitorizarea calitatii in serviciile de sanatate din Romania.
 
Ghidul furnizorului de servicii de ingrijiri paliative in vederea acreditarii vine in intampinarea celor care doresc sa se pregateasca si sa parcurga acest proces de acreditare. Sunt prezentati pasii concreti care trebuie urmati in perioada de pregatire a vizitei de evaluare, desfasurarea vizitei propriu-zise si finalizarea procesului prin raportul de evaluare si acordarea acreditarii. De asemenea, sunt atasate modele ale diferitelor documente si instrumente de lucru foarte utile.
 
Un numar de 15 evaluatori independenti au fost instruiti in cadrul proeictului si s-au implicat in evaluarea unitatilor si serviciilor amintite.
Cinci spitale publice si organizatii neguvernamentale au acceptat sa contribuie ca unitati-pilot in acest proiect, au aplicat criteriile de evaluare si s-au supus voluntar evaluarii: Institutul Regional de Oncologie Iasi – compartimentul de ingrijiri paliative, Spitalul Municipal Campia Turzii – compartimentul de ingrijiri paliative, Hospice Casa Soarelui Constanta – unitate cu paturi de paliatie, Hospice Emanuel Oradea – ingrijiri paliative la domiciliu, HOSPICE Casa Sperantei (Brasov si Bucuresti) – unitati cu paturi (adulti si copii) si ingrijiri paliative la domiciliu. Pana la preluarea procesului de acreditare de catre ANMCS, certificatele de acreditare vor fi acordate acestor servicii de catre Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative cu ocazia Conferintei Nationale din 27-29 octombrie 2016, la  Baile Felix. 
 
La intalnirea de finalizare a proiectului, din 19 mai 2016, la Bucuresti au fost invitati la masa dialogului reprezentanti ai Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS), Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, evaluatorii pregatiti in proiect si furnizori de ingrijiri paliative din Bucuresti, Brasov, Arges, Bacau, Bihor, Cluj, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Prahova, Sibiu, Timisoara. 
 
„Crearea unui sistem national de evaluare a serviciilor de ingrijiri paliative pentru grupuri vulnerabile”- proiect derulat in cadrul Programului RO10 - CORAI, finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala (valoarea finantarii proiectului 487.378 lei) http://www.studiipaliative.ro

***
Ingrijirea paliativa imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiilor care se confrunta cu o boala incurabila, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psiho-sociale si spirituale. (Organizatia Mondiala a Sanatatii OMS 2002)

HOSPICE Casa Sperantei, organizatie non-profit infiintata in 1992 la Brasov, a introdus conceptul de ingrijire paliativa in Romania. HOSPICE este cea mai mare fundatie din tara care ofera gratuit servicii specializate de acest tip. 
Organizatia isi desfasoara activitatea in Brasov si Bucuresti, avand in grija copii si adulti diagnosticati cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de ingrijire paliativa, care sunt oferite in centre de zi, ambulatorii si unitati proprii pentru internare, la domiciliul pacientilor si in spitalele partenere.

HOSPICE Casa Sperantei dezvolta ingrijirea paliativa la nivel national si international prin informare, prin programe educationale dedicate profesionistilor, pacientilor si comunitatii si prin imbunatatirea legislatiei in domeniu.  
Organizatia este unul dintre cele sapte modele de ingrijire paliativa recunoscute la nivel mondial si este Centru de Excelenta pentru Europa de Est si Asia Centrala.