România se confruntă cu o transformare socio-economică profundă, datorată schimbărilor demografice făra precedent. Se estimează că ponderea populației cu vârstă mai mare sau egală cu 65 de ani se va dubla, de la 15% la 30%, până în anul 2060, exercitând o presiune puternică asupra costurilor aferente pensiilor, serviciilor medicale și de îngrijire de lungă durata. În același timp, segmentul 15-64 de ani, va avea o scădere de 30% până în anul 2060, aceasta fiind una dintre cele mai accentuate scăderi din UE. Bătrânețea continuă să fie considerată din ce în ce mai mult un risc de dependență și de excluziune socială.

Ca atare, protecția socială a persoanelor vârstnice se regăsește că tema prioritară, inclusiv în documentele Comisiei Europene ce vizează elaborarea unor obiective și planuri de acțiune socială comune. Totuși, îmbătrânirea populației oferă și o oportunitate de dezvoltare a societății românești. Capacitatea și dorința vârstnicilor de a participa la viață socială este strâns legată de valoarea pe care societatea o acordă acestei participări, precum și de respectul oferit acestor persoane.

Este motivul pentru care Fundația de Sprijin Comunitar își propune să dezvolte continuu serviciile oferite, începând încă de acum de 20 de ani, persoanelor vârstnice din Bacău prin conturarea unui model de bătrânețe activă, care să valorifice potențialul vârstnicilor activi, dar care sunt marginalizați și ignorați de comunitate. Modelul dă posibilitatea acestora să-și valorifice experiență de viață și dorința de acțiune în diverse moduri, cât mai creative și cu un impact atât asupra calității vieții acestora cât și a comunității.

Cu sprijinul unei finanțări venite din partea Consiliului Județean Bacău, Centrul de Zi pentru vârstnici Dr. Ștefan Ciobanu va pune în continuare la dispoziția seniorilor din Bacău servicii sociale și de socializare menite să ofere acestora un loc în care să-și trăiască bătrânețea activ și demn.
 

“Centrul de zi „Dr.Ștefan Ciobanu” a fost deschis de FSC în 2002 în Municipiul Bacău, într-o clădire pusă la dispoziție gratuit de către Consiliul Local Bacău, fiind primul centru de acest gen din județ. De atunci, a oferit, pentru sute de bătrâni, un cadru organizat de accesare a serviciilor sociale și medicale punând accentul pe conceptul „îmbătrânirii active”. Acoperirea costurilor acestor servicii a fost posibilă prin cofinanțare de la autoritățile locale și județene, atragerea subvențiilor pentru beneficiari de la MMFPSSV prin Legea 34 dar și prin numeroase acțiuni de strângere de fonduri și alte finanțări obținute de FSC. Susținerea financiară a acestor servicii este un efort titanic pentru FSC, organizația noastră fiind determinată să continue această misiune până când se va asigura finanțarea acestor servicii prin bugetul de stat.”
Raluca Batleanu, coordonator proiect

Principalele servicii includ: socializare prin activități de terapie prin artă, cluburi diverse (pictură, muzică, lectură, dans), jocuri de societate (șah, table, Bingo), realizarea de obiecte decorative diverse. Seniorii sunt încurajați să comunice și să-și exprime creativitatea prin diferite metode (vizual, auditiv, mișcare). Centrul de zi, acordă și servicii de recuperare/reabilitare în scopul menținerii sau ameliorării stării de sănătate a beneficiarilor. Astfel, bătrânii își îmbunătățesc cu ajutorul specialiștilor centrului capacitățile fizice care să le permită o viață cât mai autonomă și o calitate crescută a vieții. Serviciile de recuperare/reabilitare oferite cuprind: Kinetoterapia de recuperare, gimnastică medicală, terapie prin masaj, dar și servicii de asitență medicală.