Fundația Hope and Homes for Children a demarat construcția unei noi case familiale în comuna Țuțora, jud. Iași, cu finanțare din partea Asociației Umanitare Tester Grup și în parteneriat cu autoritățile locale. La finalizarea construcției, 12 copii cu nevoi speciale fizice și intelectuale vor părăsi Centrul de Plasament Ion Holban din Iași, pentru a se muta Acasă.
Noul spațiu va fi construit sub formă de locuință, cu arhitectura, funcțiunile și spiritul unei case familiale - living foarte spațios, bucătărie, spălătorie și terasă, patru dormitoare și două bai. Terenul cu o suprafață de circa 5.200 m2 pe care se construiește casa a fost pus la dispoziție de Primăria Țuțora, alături de Consiliul Județean Iași și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.
„Suntem bucuroși să finanțăm un proiect care dă speranță și normalizează viața unor copii care au nevoie de ajutor și acum și în viitor. Ne-am alăturat inițiativei convinși că această contribuție va ajuta la echilibrul emoțional al copiilor și tinerilor spre o viață de adulți mai bună. Felicităm partenerii proiectului pentru capacitatea de a coagula eforturile societății civile, autorităților și mediului privat. Vom continua să sprijinim și alte inițiative care se adresează cu consecvență și unitate nevoilor comunității”, declară Bogdan Toporaș Pițigoi, fondatorul Asociației Umanitare Tester Grup.
Centrul de Plasament Ion Holban se va închide
În județul Iași, Fundația a construit deja 4 case familiale destinate copiilor instituționalizați, contribuind, astfel, la închiderea Centrelor de Plasament Veniamin Costache (2017) și Sf. Spiridon (2018). În acest moment, pe lângă casa familială aflată în construcție în comuna Țuțora, altele 2 sunt în lucru, în comunele Aroneanu și Miroslava. Prin construirea acestor 3 case familiale, se va putea pune lacătul pe Centrul de Plasament Ion Holban.
„Casele familiale construite de Hope and Homes for Children le oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial, aceștia bucurându-se de îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru a putea deveni adulți responsabili, integrați în societate. Mulțumim partenerilor noștri pentru că s-au implicat în a le oferi acestor copii o copilărie și o adolescență în care să se poată simți în siguranță, ajutați, protejați și încrezători", declară Robert Ion – Director General Hope and Homes for Children România.
Hope and Homes for Children a început procesul de dezinstituționalizare (închidere a orfelinatelor) în județul Iași în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Consiliul Județean Iași în anul 2014, în baza unui protocol de colaborare în vederea reformării fundamentale a sistemului de protecție a copilului din județ. Sunt, de asemenea, derulate programe ce vizează prevenirea separării copilului de părinți și sprijinirea tinerilor care ies din sistemul de protecție la împlinirea vârstei de 18 ani, prin acțiuni de integrare socio-profesională. În plus, Fundația construiește în Iași primul centru Respiro, destinat copiilor cu dizabilități. Cu o investiție de 550.000 de euro, centrul va fi dat în folosință în anul 2025 și va oferi servicii integrate de îngrijire și recuperare pe perioadă determinată pentru copii și tineri cu vârste între 0 și 18 ani, dar și consiliere și îndrumare pentru familiile lor.
***
Despre Hope and Homes for Children România
Din 1998 și până în prezent, Fundația a contribuit la închiderea a 66 de centre de plasament. Prin serviciile dezvoltate de noi, copiii trec de la îngrijirea în instituții în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case familiale, care le permit o viață apropiată de normalitate.
Prin eforturile noastre și ale partenerilor, am dezvoltat 122 case si 8 apartamente familiale, cu peste 7.000 de copii scoși din orfelinate și aproximativ 1850 reintegrați în familia naturală sau extinsă.
Fundația activează intens și în zona de prevenire a separării copilului de familie, intervenind pentru susținerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Prin sprijin financiar și consiliere, am rezolvat probleme ce pot determina abandonul familial și am salvat 40.000 de copii de la a fi rupți de familie.
De asemenea, prin Programul de integrare socială și profesională, susținem tinerii extrem de vulnerabili care ies din orfelinate la împlinirea vârstei de 18 ani. Până acum am ajutat 2.250 de tineri. Unora le-am asigurat locuințe, sprijin material, pe alții i-am sprijinit pe traseul profesional pe care și l-au dorit.
https://hopeandhomes.ro/
Despre Asociația Umanitară Tester Grup
Asociația Umanitară Tester Grup reprezintă angajamentul față de oameni al Grupului Tester prin care susține proiecte și inițiative orientate către dezvoltarea, evoluția și sănătatea comunității. Grupul este una dintre primele afaceri antreprenoriale din Iași și din zona Moldovei. Cu un istoric de 30 de ani, grupul dezvoltă afaceri de top precum Casa Auto, dealerul cu cele mai multe mărci reprezentate din România, proiecte imobiliare de succes și servicii de mobilitate.