Rareș Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții, Roxana Mînzatu, secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru Evaluarea și Monitorizarea Integrată a Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene, și Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România, au vizitat luni Centrul Comunitar Integrat (CCI) din Brașov. În cadrul centrului, înființat în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Primăria Brașov, ca parte a Inițiativei UNICEF "România pentru fiecare copil"[1], oficialii s-au întâlnit cu copiii și familiile care beneficiază de servicii gratuite, dar și cu echipa de profesioniști care lucrează la furnizarea acestor servicii.
„Munca incredibilă pe care UNICEF și autoritățile locale au făcut-o în Brașov poate să fie un model de bune practici la nivel național. CCI și Consiliul Local al Copiilor Brașoveni sunt doar două exemple de inițiative care, în opinia mea, pot fi preluate de toate localitățile care vor să dezvolte un mediu prietenos pentru copii. Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va continua să lucreze împreună cu UNICEF, autoritățile locale și copiii pentru a se asigura că cele mai bune servicii sunt oferite copiilor acolo unde este nevoie și la calitatea necesară pentru asigurarea bunăstării, inclusiv pentru implementarea Garanției pentru Copil”, a declarat Rareș Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Membrii delegației au discutat despre importanța asigurării unor servicii comunitare accesibile și eficiente, adaptate nevoilor specifice ale copiilor și familiilor vulnerabile, precum și despre rolul crucial al autorităților locale în susținerea unor programe și inițiative precum „România pentru fiecare copil” și Garanția pentru copii, care pot construi un viitor mai bun pentru copii și comunități mai reziliente.
2.600 de copii și adulți au beneficiat de servicii la Centrul Comunitar Integrat din Brașov. 150 de copii au beneficiat de servicii specializate oferite de doi kinetoterapeuți, doi psihologi, un logoped, un asistent medical și un asistent social, precum și de un referent educațional.
După vizita la centrul comunitar, delegația s-a întâlnit cu Consiliul Local al Copiilor Brașoveni, înființat în cadrul Inițiativei globale a UNICEF „Localități prietene ale copiilor”. Acest consiliu, care este foarte activ în viața civică a orașului, și-a prezentat inițiativele - dintre care unele sunt deja în curs de implementare - și a avut un dialog activ cu oficialii.
Inițiativa "România pentru fiecare copil" a cuprins, de asemenea, o componentă de consolidare a capacității personalului școlar pentru promovarea unei educație incluzivă de calitate. În cadrul acesteia, cadrele didactice din Brașov au participat la ateliere de educație digitală, educație incluzivă și de abilități socio-emoționale și au avut o contribuție relevantă în elaborarea unui set de instrumente pentru educația incluzivă, dedicat profesorilor din România.
„Să investești în copii înseamnă să investești în viitorul nostru comun. Vizita de astăzi evidențiază rezultatele uriașe pe care le putem obține atunci când investim resursele necesare în proiectele potrivite și cu sprijinul și implicarea profesioniștilor potriviți. Avem nevoie de servicii de calitate pentru copii în fiecare comunitate din România. De asemenea, copiii au nevoie să fie implicați mai mult în deciziile care îi afectează, iar întâlnirea cu consiliul copiilor a fost revelatoare despre ce poate realiza în practică dreptul la participare”, a declarat Roxana Mînzatu, secretar de stat, coordonator al Departamentului pentru Evaluarea și Monitorizarea Integrată a Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene, Guvernul României.
„Mă bucur să mă reîntâlnesc cu echipa puternică de profesioniști de la Centrul Comunitar Integrat din Brașov, dar și cu autoritățile locale și județene și cu partenerii noștri, fără de care România pentru fiecare copil și alte inițiative din județul Brașov nu ar fi putut ajunge la rezultatele pe care le vedem astăzi. Și mă bucur mai ales să văd copiii beneficiind de cele mai bune servicii disponibile și implicându-se activ în viața orașului lor. Munca noastră continuă și ne angajăm să furnizăm cunoștințe și expertiză tehnică pentru a sprijini Guvernul și ANPDCA în extinderea CCI-urilor în întreaga țară și în implementarea Garanției pentru copii, făcând astfel un pas mai aproape de îndeplinirea angajamentelor făcute copiilor în urmă cu 33 de ani, odată cu ratificarea Convenției Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului”, a declarat Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România.
***