...precum si cu alti actori relevanti pentru a ajuta copiii vulnerabili si familiile lor. Povestile de mai sus dovedesc ca Pachetul Minim de Servicii are un impact pozitiv, iar copiii vulnerabili pot avea oportunitati mai bune pentru a-si atinge potentialul.

Camera Deputatilor si UNICEF Romania au organizat o dezbatere care a vizat Pachetul Minim de Servicii, avand ca scop mobilizarea principalilor decidenti in sprijinul prevenirii excluziunii sociale a 1,9 milioane de copii vulnerabili. Alaturi de domnul Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor, doamna Claudia Ana Costea, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, domnul Adrian Curaj, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, doamna Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF in Romania, E.S. doamna Tove Bruvik Westberg, Ambasador al Regatului Norvegiei in Romania si Republica Moldova, domnul Viorel Ilie, Primar Moinesti, la dezbatere au luat parte reprezentanti ai Parlamentului, ministerelor de resort, autoritatilor centrale si locale, ONG-urilor si mass mediei.
 
Pachetul Minim de Servicii cuprinde servicii acordate la nivelul comunitatii in domeniul sanatatii, protectiei sociale si educatiei. Pachetul are caracter universal, poate fi accesat de orice familie, insa vizeaza in mod special copiii cei mai vulnerabili si familiile acestora. Totodata, Pachetul Minim de Servicii prevede o componenta puternica de preventie. Concret, Pachetul Minim de Servicii presupune ca in fiecare comunitate sa existe cel putin un asistent social, un asistent medical comunitar si un consilier scolar. Impreuna, acestia vin in sprijinul copiilor vulnerabili si al familiilor acestora, determinand nevoile lor si acordandu-le servicii in functie de acestea. Acesti trei profesionisti colaboreaza strans in beneficiul familiilor, lucrand totodata impreuna cu actorii relevanti la nivel local, precum primaria, ONG-urile si alti parteneri din comunitate.
 
Pe langa faptul ca poate preveni excluziunea sociala a 1,9 milioane de copii, Pachetul Minim de Servicii are si potentialul de a genera economii in sectoarele sociale. Costurile totale pentru primul an de implementare la nivel national, inclusiv investitia initiala in formare si echipamente, se ridica la doar 130 milioane de euro. Incepand cu al doilea an de implementare, costurile se ridica la 123 milioane euro.
In prezent, UNICEF si autoritatile de la nivel central, judetean si local din Judetul Bacau testeaza acest Pachet Minim de Servicii, cu finantare din partea Granturilor Norvegiene, UNICEF si a sectorului privat. Proiectul pilot este supus unei evaluari independente ale carei rezultate sunt diseminate in randul decidentilor in vederea dezvoltarii de legi, norme si standarde noi in domeniu, precum si a atragerii de fonduri nationale si europene in scopul implementarii modelului la nivel national.