”Atunci cand Guvernele vor fi capabile sa spuna cum vad Romania peste 10 ani, atunci se va produce cu adevarat schimbarea si Romania va incepe sa evolueze”. Acesta este crezul ONG-urilor prezente la evenimentul organizat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), pe 18 aprilie 2016, in cadrul proiectului „O Federatie mai Puternica pentru Promovarea Drepturilor Copilului” implementat de FONPC si finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Conferinta de incheiere a proiectului „O Federatie mai Puternica pentru Promovarea Drepturilor Copilului” a fost o ocazie cu care s-au impartasit experiente si s-au dezbatut subiecte legate de parteneriatul public-privat si finantarea serviciilor sociale.
Prezenta la acest eveniment Vicepresedinta FONPC, Elena Tudorache a atras atentia asupra abuzurilor pe care Inspectia sociala le face in judete. ”Inspectorii sociali isi depasesc atributiile” a declarat domnia sa, explicand faptul ca evaluarile pe care inspectorii sociali le fac in judete s-au transformat in controale. Cei prezenti au confirmat acest lucru si au mentionat faptul ca nu exista o metodologie unitara de lucru a inspectorilor sociali, nici in cadrul aceluiasi judet si nici de la un judet la altul. Practic nu exista instrumente coerente si unitare pe care acestia sa le foloseasca. De exemplu inspectorii sociali verifica doar hartii si nu sunt deloc interesati de rezultate.
Cele peste 60 de ONG-uri prezente au atras atentia si asupra discriminarii in finantarea serviciilor sociale, inclusiv in cadrul finantarilor prin fonduri europene si prin programele de Interes National (finantare ANPDCA). Un alt punct dezbatut a fost cel al intarzierilor rambursarilor catre ONG-urile care au beneficiat de fonduri europene. ONG-urile au fost verificate de catre OIR-uri chiar intr-un mod abuziv de multe ori, insa nu exista nicio masura pentru cei care ingreuneaza rambursarea fondurilor catre ONG-uri.
Matei Ghigiu, Consilier - Ministrul Fondurilor Europene a afirmat ca Ministerul Fondurilor Europene a luat cunostinta de aceste lucruri si ca pentru viitoarele fonduri europene se va avea in vedere prevenirea acestor abuzuri. Contractele ce se vor incheia vor proteja mai mult beneficiarii. Domnia sa a prezentat calendarul fondurilor europene, cu focus pe acele linii de interes pentru FONPC si membrii sai. Parteneriatul public-privat va fi la baza apelurilor de proiecte ”ONG-urile sunt mana extinsa a statului” a spus domnia sa.
Prezenta la eveniment doamna Elena Tudor, Director ANPDCA a prezentat cateva dintre prioritatile Autoritatii pentru anul 2016. ”Asistenta sociala nu trebuie sa se rezume doar la saracie” a declarat domnia sa, ”avem nevoie de masuri pe termen lung pentru prevenirea separarii copilului de familie, prevenirea saraciei si a excluziunii sociale”. Dezvoltarea serviciilor comunitare, focusarea pe prevenire, evaluarea institutiilor de tip vechi, dezinstitutionalizarea, evaluarea copiilor cu dizabilitati si depistarea precoce, sunt cateva dintre prioritatile ANPDCA.
Mihaela Ungureanu, Presedinte ANPDH a vorbit despre cardul european pentru dizabilitate si despre faptul ca Romania este printre cele opt tari care beneficiaza de acest proiect. De asemenea, domnia sa si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu ingreunarea procesului de avizare a Strategiei pentru Persoanele cu Dizabilitati.
Alina Seghedi, Consilier la Cancelaria Primului Ministru a vorbit despre pachetul integrat pentru combaterea saraciei. Domnia sa a vorbit despre importanta celor 47 de masuri si despre Coalitia anti saracie care are drept rol sprijinirea implementarii acestora. Un aspect important al acestui pachet este corelarea cu fondurile europene si cu strategiile existe in Romania.
ONG-urile si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu lipsa continuitatii la nivelul Guvernului atunci cand este vorba despre asumarea unor strategii sau masuri. Un exemplu elocvent este Strategia pentru persoanele cu dizabilitati, care se va re-intoarce in circuitul de avizare din cauza schimbarii Ministrului Muncii. ”Pachetul integrat pentru combaterea saraciei poate fi doar un document bine realizat dar fara puterea de a schimba ceva daca nu va fi asumat de noul Guvern in 2017” au declarat cei prezenti. Lipsa unui plan operational al acestui pachet il face sa fie doar un document si nu o serie de masuri care ar putea fi monitorizate pe baza unor indicatori.
Tot in cadrul conferintei de incheiere a proiectului „O Federatie mai Puternica pentru Promovarea Drepturilor Copilului” s-a prezentat si un material de informare si promovare a rezultatelor proiectului in randul organizatiilor neguvernamentale, autoritatilor guvernamentale si mass-media, decidentilor si persoanelor care pot influenta politicile sociale adresate copiilor.
La eveniment au participat peste 60 de reprezentanti ai ONG-urilor, colaboratori si parteneri FONPC. Evenimentul a oferit o imagine larga asupra modului in care a fost condus proiectul, a rezultatelor acestuia si a capacitatii Federatiei de a planifica propria dezvoltare pentru a raspunde mai bine nevoilor principalilor sai beneficiari – copiii.