Intrucat costul tratamentelor pentru bolile suferite de copii este extrem de mare, deseori parintii nu mai dispun de resursele necesare pentru achizitionarea de rechizite pentru scoala. In acelasi timp, pe perioada spitalizarii sau a tratamentelor, copiii care sunt la varsta scolara renunta la cursuri, lucru care poate afecta grav rezultatele la invatatura.
Astfel, SCOALA INIMILOR isi propune colectarea de rechizite si fonduri suplimentare care sa acopere nevoia de rechizite pentru fiecare din cei peste 200 de copii care sunt sub tratament la Institutul Alexandru Trestioreanu, in cadrul sectiei de oncopediatrie de la Spitalul Fundeni. Aceasta activitate vine in sprijinul eforturilor Asociatiei P.A.V.E.L., care deruleaza inca din 2012 programe unice la nivelul spitalelor de oncopediatrie si hematologie din Romania, programe de suport educativ pentru copiii si tinerii cu cerinte educationale speciale, sub umbrela proiectului Scoala de Spital.
Programele includ activitati educative pentru prescolari (educatie plastica si abilitati practice), copii de ciclu primar si secundar, alfabetizare pentru cei nescolarizati, sesiuni educative pentru adolescenti si tineri de ciclu liceal sau care doresc sa invete o meserie. Copiii si tinerii au sansa sa aprofundeze cunostinte de limba romana, matematica, limbi straine sau educatie civica, multi dintre ei putand sa-si dezvolte abilitatile la pictura sau la realizarea de colaje si, nu in ultimul rand putand sa se pregateasca pentru sustinerea tezelor sau incheierea situatiei scolare pentru un anumit semestru la momentul intoarcerii la scoala.
Proiectul SCOALA INIMILOR este promovat prin intermediul retelelor de socializare, avand un mecanism simplu, sub forma unei unei provocari pe care fiecare sponsor care intra in programul de sustinere a burselor de scoala o lanseaza catre cunoscutii sai. Practic, odata ce o persoana se hotaraste se implice in proiect, poate sustine unul dintre copii inclusi prin oferirea unei burse de studiu (sub forma unei contributii banesti sau direct in rechizite). Sponsorul primeste automat un colaj de imagini cu fotografia copilului bursier ales si cu fotografia personala, colaj pe care are posibilitatea de a-l seta ca fotografie de profil, lansand aceeasi provocare si catre alte persoane.
Contributiile catre proiect pot fi realizate astfel:
- prin donatia de rechizite, fie ceva necesar in general pentru studii, fie un pachet personalizat realizat dupa o analiza a pasiunilor copiilor implicati in proiect. Pachetele pot fi livrate personal sau prin curier Asociatiei P.A.VE.L.: Soseaua Fundeni, Nr. 252, etajul 1, Sector 2, Bucuresti, cod 022338
- prin donatia unei sume de bani direct catre Asociatiei P.A.V.E.L., in fondurile de proiecte:
RO16BPOS71003031332RON01 (cont in lei, deschis la BancPost)
RO10BPOS71003031332EUR06 (cont in euro, deschis la BancPost)
Asociatia P.A.V.E.L, impreuna cu familiile apartinatoare, au intreprins o serie de demersuri catre autoritatile de resort pentru realizarea unor programe educationale coerente in spitalele implicate in program, intrucat legea educatiei este extrem de restrictiva in Romania, precizand ca pacientii pot beneficia de educatie in spitale numai ca urmare a solicitarii exprese din partea conducerii spitalelor, copilul putand beneficia de educatie daca spitalizarea este de minim 4 saptamani si daca pot fi formate clase cu 10 copii. In realitate, perioada de spitalizare difera de la un caz la altul si este greu de prevazut evolutia bolii sau raspunsul la tratament (chimioterapie, radioterapie sau interventii chirurgicale).
***
Asociatia P.A.V.E.L. - asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer, ONG infiintat in 10 mai 1996.
Asociatia P.A.V.E.L. - asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer, ONG infiintat in 10 mai 1996.
Asociatia P.A.V.E.L. are drept scop imbunatatirea vietii copiilor si tinerilor bolnavi de cancer, leucemie si anemii grave prin acordarea de sprijin moral, informational, psihologic, social si material copiilor, tinerilor bolnavi si familiilor lor.
Programe si activitati desfasurate de echipa P.A.V.E.L.:
1. Casa parintilor - gazduire gratuita pe perioada de spitalizare pentru copii bolnavi si parintii lor
2. Asistenta sociala si ajutor umanitar de urgenta
3. Evenimente speciale pentru copiii care petrec sarbatorile in spital
4. Tabere si excursii pentru copii si tineri
5. Terapie prin ludoterapie, arte combinate si terapie ocupationala
6. Consiliere psihologica
7. Scoala de spital pentru copii si adolescenti spitalizati – servicii educationale adaptate conditiei de sanatate
8. Consiliere juridica
9. Kinetoterapie
10. Recuperare prin stimulare senzoriala
12. Imbunatatirea conditiilor de ingrijire si tratament in sectiile de oncopediatrie si de promovare a drepturilor pacientilor si de imbunatatire a imaginii acestora
14. Campanii umanitare pentru cazurile sociale care necesita sprijin financiar pentru tratament si ingrijire de calitate
15. Campanii de constientizare a publicului asupra semnelor cancerului la copii si de preventie in randul tinerilor
16. Telverde (Cancer Helpline) 0 800 800 421, linie telefonica disponibila gratuit din 2007, numar la care pot fi oferite informatii copiilor si adolescentilor bolnavi de cancer, parintilor precum si publicului larg interesat. Cancer Helpline este primul si singurul telefon de acest tip din Romania.