• 1500 de persoane din 30 de comune si sate din judetele Valcea, Ilfov, Buzau, Giurgiu si Calarasi au fost informate despre serviciile sociale, ingrijirea la domiciliu si beneficiile acestora la nivel comunitar;
•  Peste 100 de reprezentanti ai autoritatilor locale au participat la intalniri privind dezvoltarea serviciilor de ingrijire la domiciliu dedicate persoanelor varstnice;
• 70 de persoane – ingrijitori, asistenti sociali si apartinatori din Covasna, Harghita, Mures au fost instruiti si pregatiti pentru a furniza asistenta permanenta;
• 30 de persoane care sufera de Alzheimer sau alte tipuri de dementa au beneficiat de ingrijire si supraveghere permanenta. 
Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta Medicala si Sociala, in parteneriat cu Asociatia Four Change, anunta rezultatele proiectului „Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania”, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014 in cadrul Fondului ONG in Romania. 
 
Prin intermediul proiectului a fost creat un nou serviciu pilot, care sa raspunda nevoilor speciale ale persoanelor care sufera de diferite tipuri de dementa (precum Alzheimer sau alte tipuri de dementa). Astfel, 30 de persoane aflate in situatie de vulnerabilitate din judetul Harghita au beneficiat de un cadru de ingrijire combinat intre serviciile furnizate in centrul de zi si supravegherea la domiciliu beneficiarului. 

„Grija fata de altul, solidaritatea, nu se invata citind, ci invatand, traind”, a declarat PÉTER György, Director Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta Medicala si Sociala. 
 
De asemenea, in cele 14 luni de proiect a fost derulata o ampla campanie de promovare si constientizare privind serviciile sociale, dar mai ales serviciile de ingrijire la domiciliu dedicate persoanelor varstnice. Campania s-a derulat in peste 30 de comune si sate din judetele Valcea, Ilfov, Buzau, Giurgiu si Calarasi si a implicat atat beneficiari si apartinatori dar si decidenti locali, cum ar fi primari, consilieri locali, secretari ai primariilor si asistenti sociali. 
 
Mai mult, 22 de reprezentanti ai autoritatilor publice din 15 comunitati au participat in perioada 23 martie - 8 Aprilie 2016 la Programul de instruire Dezvoltarea serviciilor de ingrijire pentru varstnici, constand intr-o sesiune de instruire teoretica si o vizita de studiu in judetul Harghita. 
 
„Acest program de instruire ne-a sensibilizat si ne va mobiliza foarte mult pentru initierea si convingerea autoritatilor locale de decizie, privind necesitatea iminenta de infiintare a Serviciilor Socio - medicale de Ingrijire la domiciliu pentru persoanele in nevoie din comunitatile locale”, a declarat domnul Vasile Diaconu, Asistent Social, Consilier Local Comuna Manzalesti, Vicepresedinte al Sucursalei Judetene a Asistentilor Sociali Buzau – ialomita. 
 
Documentul de politica publica „Ingrijirea la domiciliu pentru varstnici - de la nevoia sociala la prioritatea pe agenda publica si politica la nivel local”, realizat in cadrul proiectului atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta autoritatile locale din judetele Valcea, Ilfov, Buzau, Giurgiu si Calarasi, cum ar fi: interesul scazut al factorului politic (Primar, Consiliul Local, Consiliul Judetean) pentru dezvoltarea serviciilor de ingrijire la domiciliu, capacitatea scazuta a autoritatilor locale de a rezolva nevoi sociale prin servicii sociale, bugetele reduse alocate comunitatilor rurale sau numarul mic sau inexistent al furnizorilor privati de servicii sociale de ingrijire la domiciliu. 
 
„Reprezentantii autoritatilor locale sunt pilonul principal in dezvoltarea serviciilor sociale dedicate persoanelor varstnice. Acestia trebuie sa constientizeze nevoile persoanelor varstnice, sa se implice in solutionarea acestor nevoi, sa inteleaga ca asistenta sociala nu inseamna prestatii sociale, dar mai mult decat atat sa fie deschise colaborarii cu organizatiile neguvernamentale”, Diana Secal, Expert servicii sociale, Asociatia Four Change. 
 
Totodata documentul propune solutii si recomandari privind dezvoltarea si sustinerea serviciilor sociale la nivel local, cum ar fi: 
• Sustinerea dezvoltarii furnizorilor privati de servicii sociale si medicale, cu precadere in mediu rural.
•  Implicarea Consiliilor Judetene in dezvoltarea serviciilor de ingrijire la domiciliu cu precedere a celor din mediul rural.
• Stimularea dezvoltarii de catre autoritatile publice a serviciilor la nivel local prin acordarea anuala a unui premiu in bani autoritatilor locale care au sprijinit dezvoltarea serviciilor pentru varstnici. 
• Dezvoltarea capacitatii reprezentantilor autoritatilor publice de a evalua, planifica si realiza servicii sociale adresate varstnicilor, inclusiv ingrijire la domiciliu. 
 
Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 0746.607.031, sau la adresa de email office@4change.ro, persoana de contact Aurelia Pasare, Coordonator Comunicare. 

***
Nota pentru redactori:
 
Organizatia Caritas Alba Iulia este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, infiintata de Arhiepiscopia Romano Catolica din Alba Iulia. Misiunea Organizatiei Caritas Alba Iulia este promovarea caritatii si dreptatii sociale. In prezent organizatia deruleaza proiecte complexe in domeniul asistentei sociale in 6 judete ale tarii (Alba, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mures). 
 
Asociatia Four Change si-a propus sa sprijine organizatiile societatii civile pentru a deveni actori relevanti in dezvoltarea societatii romanesti. Inca din 2012 asociatia genereaza schimbari pozitive, majore in fiecare dintre comunitatile in care actioneaza, dar si in sectorul neguvernamental.