"Acesti copii au trecut de curand prin experienta unor traume emotionale. Unii dintre ei si-au pierdut in ultimii doi ani mama ca urmare a infectiei HIV/SIDA, iar altii se confrunta cu dificultatile majore de tratament si investigatii medicale permanente impuse de un diagnostic deocamdata fara leac" – a declarat Luiza Vlahopol, coordonatorul proiectului si sef departament psihosocial la fundatia Baylor.
Activitatile din cadrul proiectului vor fi derulate de 4 psihologi cu experienta clinica, ce activeaza de cel putin 5 ani in cadrul departamentului psihosocial al Fundatiei Baylor Marea Neagra. Doi dintre psihologi au specializare in psihoterapie - acestia vor coordona activitatile psihoterapeutice din programul de dimineata, iar ceilalti doi psihologi vor coordona activitatile de socializare si cele reacreative din programul de dupa amiaza. In plus, permanent copiii vor fi supravegheati medical de o asistenta a fundatiei, care cunoaste regimul terapeutic al copiilor si poate interveni pentru orice situatie problematica din punct de vedere al sanatatii.
La finalul proiectului toti copiii vor fi trecut prin intreg programul terapeutic stabilit si vor fi capabili sa identifice emotii, sa le gestioneze, vor invata sa aplice regulile de baza de comunicare cu ceilalti si vor invata cel putin o strategie de rezolvare a unei situatii problematice si vor cunoaste pasii ce trebuie parcursi pentru a lua o decizie si a depasi o problema.
Proiectul este sustinut financiar de Fundatia United Way Romania si compania Metropolitan Life prin programul „Alaturi de tine”, care aloca finantare pentru mai multe ONG-uri locale ce desfasoara proiecte sociale in zonele din tara unde exista agentii Metropolitan Life.
"Am considerat ca cea mai potrivita modalitate de a sustine comunitatile locale este de a implica angajatii si agentii nostri care locuiesc in respectivele zone sa aleaga proiecte de CSR din mediul apropiat lor", afirma Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life. "Astfel colegii nostri inteleg printr-o legatura directa cu beneficiarii care sunt problemele cu care se confrunta acestia si cum poate programul Alaturi de tine dezvoltat impreuna cu United Way sa ii ajute".
Fundatia United Way Romania sprijina programe si initiative sociale care imbunatatesc vietile copiilor, adultilor si varstnicilor in dificultate. United Way Romania lucreaza ca un organizator comunitar, mobilizand o retea extinsa de parteneri din comunitate – ONG-uri, companii, institutii publice, lideri din societatea civila, donatori si voluntari – sa isi coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv in cele trei directii care pun bazele unei comunitati prospere: acces la o educatie de calitate, servicii bune de sanatate si un venit suficient pentru a intretine o familie.
“Lupta cu virusul HIV si efectele sale – in special asupra copiilor – este o problema complexa si are nevoie de implicare din partea comunitatii. De aceea, suntem incantati ca ne putem aduce contributia printr-un proiect selectat pentru finantare chiar de membri ai comunitatii din care acesti copii provin, angajati ai agentiei Metropolitan Life Constanta. Ne bucuram sa putem sprijini o initiativa care reda zambetul unora dintre cei mai vulnerabili copii – este o dovada ca, impreuna, avem puterea sa schimbam vieti”, a declarat Cristina Damian, Directorul Executiv al Fundatiei United Way Romania.
In ultimii ani, Fundatia Baylor Marea Neagra a desfasurat o serie de grupuri terapeutice atat pentru copii, cat si pentru adulti. Grupurile terapeutice au vizat acceptarea si adaptarea la diagnosticul de infectie cu HIV, aderenta la terapia antiretrovirala specifica persoanelor infectate cu HIV, dezvoltarea personala in scopul identificarii si dezvoltarii de resurse prin care persoanele infectate sa depaseasca trauma aflarii diagnosticului. Aceste grupuri au cuprins activitati de art-terapie, joc de rol, dramatizare, povesti metaforice.
"Progresele participantilor la grupuri sunt reale, ele concretizandu-se mai ales prin aderenta crescuta la tratament si functionarea sociala adecvata a pacientilor, aspecte care au contribuit la imbunatatirea analizelor medicale. In acest context, suntem foarte recunoscatori organizatiei United Way pentru sansa pe care o dau copiilor cu HIV din comunitatea noastra, permitandu-le accesul la un astfel de program terapeutic creat special pentru ei. " – a declarat Ana-Maria Schweitzer, directorul executiv al fundatiei Baylor.