"Caietul Elevului", componenta originala conceputa si dezvoltata in Romania in cadrul proiectului educational "Cartea Dunarii albastre", a fost distins cu argint de Liga Americana a Profesionistilor in Comunicare (League of American Communications Professionals - LACP) in cadrul competitiei internationale "2008 Spotlight Awards Print, Video and Web".




"Cartea Dunarii albastre” (Danube Box) este un proiect educational ce are ca obiectiv conservarea Dunarii, implicarea, educarea si integrarea generatiei tinere din orasele riverane fluviului in ecosistemul Dunarii. Proiectul a luat nastere in contextul parteneriatului dintre Sistemul Coca-Cola si Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), fiind lansat in tara noastra in 2007, cu ocazia Presedintiei Romaniei la ICPDR.

In competitia LACP "Caietul elevului" s-a clasat intre cele mai bune materiale de comunicare din cele 1256 de proiecte inscrise din 10 tari, fiind apreciat pentru realizarea grafica, creativitate,  relevanta si claritatea mesajului.




Setul educational "Cartea Dunarii albastre" contine un manual al profesorului, un CD-ROM interactiv, o harta a bazinului dunarean, un pachet de carti de joc cu plante si animale dunarene si un "Caiet al elevului".

"Cartea Dunarii albastre" constituie prima disciplina optionala dedicata protectiei apei si ecosistemelor Dunarii, predata in 22 de scoli dunarene, incepand cu anul scolar 2008-2009. Un numar de aproximativ 500 de elevi beneficiaza de acest material educational, estimandu-se ca acest prim grup tinta va deveni un veritabil multiplicator de informatie de mediu, prin transmiterea cunostintelor acumulate catre colegi, prieteni, familie si comunitate si angrenandu-i pe parcurs in initiative concrete de protectie a mediului.

In Romania, proiectul reprezinta o initiativa a Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), fiind tradus si adaptat de Asociatiile Salvati Dunarea si Delta si MaiMultVerde, implementat in parteneriat cu Fundatia Codecs pentru Leadership, cu sprijinul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Coca-Cola HBC Romania.

Contact: Miruna Cugler, Manager Comunicare MaiMultVerde, 0755 224 816, miruna.cugler@maimultverde.ro.

Note pentru jurnalisti:

1. Liga Americana a Profesionistilor in Comunicare (LACP)  s-a constituit in 2001 cu scopul de a crea un cadru de discutie pentru cele mai bune proiecte dezvoltate de profesionistii din industria de relatii publice, precum si pentru recompensarea celor mai bune initiative in comunicare. LACP acorda sprijin in dezvoltarea competentelor de comunicare pentru peste 30000 de profesionisti din intreaga lume. In competitiile trimestriale se inscriu sute de lucrari apartinand companiilor din intreaga lume.

2. In Romania, Sistemul Coca-Cola este format din Coca-Cola Romania si Coca-Cola HBC Romania. Coca-Cola HBC Romania asigura imbutelierea, distributia si vanzarea produselor sub licenta Coca-Cola. Coca-Cola HBC Romania se implica in proiecte dedicate protectiei apei, printre care enumeram Verde003, cartea Dunarii albastre, Ziua Dunarii, simpozionul "Avem o Delta: Cum procedam?".

3. Comisia Internationala a Fluviului Dunarea (ICPDR) este un organism international cu sediul la Viena, format in anul 1993, avand ca scop implementeare Conventiei pentru Protectia Fluviului Dunarea, ratificata de toate tarile dunarene. In cadrul ICPDR, delegati ai statelor implicate, reprezentanti ai Ministerelor de Mediu, experti tehnici, membri ai societatii civile si ai comunitatii stiintifice coopereaza pentru a asigura folosirea echitabila si durabila a aperlor din bazinul dunarean. Presedintia ICPDR este detinuta anual de cate unul din statele dunarene; Romania a detinut aceasta presedintie in anul 2007.

4. In doar patru ani de la infiintare, asociatia "Salvati Dunarea si Delta" este cea mai vizibila organizatie de mediu din Romania si s-a impus ca unul dintre cele mai influente grupuri de lobby pe probleme ecologice la nivelul autoritatilor nationale. ”Salvati Delta” este singura organizatie neguvernamentala din Romania care desfasoara actiuni de protectie la nivelul intregii Rezervatii a Biosferei Delta Dunarii.

5. Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi impreuna cu romanii un mediu sanatos pentru noi si copiii nostri. MaiMultVerde isi doreste sa responsabilizeze publicul larg fata de mediu si sa sprijine sectorul verde al societatii civile. Sub Inaltul Patronaj al ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Asociatia MaiMultVerde isi propune sa miste lucrurile inainte de a fi prea tarziu. De noi depinde cum va arata viitorul si daca va mai avea cine sa-i fie martor!