Grupul Rompetrol prin programul de responsabilite sociala “Impreuna pentru fiecare” a sustinut dotarea SOS Satul Copiilor Bucuresti cu 5 colectoare solare Èi instalatia de preluare a apei incalzite prin colectoare pentru ca aceasta sa poata fi utilizata. Valoarea sprijinului oferit de companie a fost de aproximativ 50.000 RON.
“Grupul Rompetrol isi afirma calitatea de cetatean corporativ responsabil prin programul “Impreuna pentru fiecare”. Sprijinim dezvoltarea durabila si ne directionam energia pe proiecte de protectia mediului, sanatate, educatie&cultura si initiativa antreprenoriala. Acest proiect trebuie sa le dea copiilor mai multe motive de a fi increzatori si fericiti.” a declarat Oana Nastase, Communication & Corporate Affairs Director, The Rompetrol Group.
Cele 5 colectoare construite cu ajutorul Rompetrol, dar si alte 3 colectoare construite de ViitorPlus in cadrul proiectului sau “Regenesys”, vor facilita incalzirea apei menajere folosita in gradinita din SOS Satul Copiilor Bucuresti si intr-una din casele familiale ale satului. Beneficiarii acestui proiect vor fi cei peste 70 de copii inscrisi la gradinita si 8 locatari ai casei familiale. Cele 5 colectoarele au fost construite in cadrul unor ateliere educationale, cu ajutorul a 30 de participanti, voluntari ViitorPlus, angajati Rompetrol Èi localnici din Eforie Sud. Pe langa componenta practica de constructie a colectoarelor solare, proiectul a inclus si sesiuni educationale despre energie regenerabila pentru aproape 250 de copii din tabara din Eforie Sud si din cadrul SOS Satul Copiilor Bucuresti. Proiectul s-a desfasurat in perioada august 2010 – martie 2011.
Estimam ca un colector solar plan, de tipul celui construit prin proiectul ViitorPlus, va realiza o reducere a emisiilor de dioxid de carbon de aproximativ 700 kg/an, respectiv 1,91 kg/zi in medie. Pe perioada unui an, estimam ca se va realiza o reducere de 1,6 t de dioxid de carbon prin utilizarea sistemelor solare instalate. Colectoarele solare manufacturate de voluntarii ViitorPlus au durata medie de functionare de 10 ani. Astfel, pe durata proiectului, estimam ca se va realiza o reducere de 16 t de dioxid de carbon prin utilizarea celor 2 sisteme solare instalate la SOS Satul Copiilor Bucuresti.
“Fiecare dintre noi este constient de schimbarile climatice care se fac simtite in prezent, acestea fiind mai evidente in ultimii 20 de ani. Este necesara trecerea cat mai rapida la surse de energie curata, regenerabila, iar noi am inceput prin predarea metodei de construire a colectoarelor solare si prin amplasarea lor in cadrul unor institutii sociale.”, a declarat Gabriela Iordan, Coordonatorul proiectelor “Soarele rasare si pentru copii!” si “Regenesys”.
“Suntem foarte incantati ca cei de la ViitorPlus ne-au propus sa fim parteneri Èi beneficiari ai proiectului “Soarele rasare si pentru copii!”. in primul rand pentru ca SOS Satele Copiilor Romania pune mare accent pe educatia copiilor si acestia trebuie sa invete de mici si cum sa protejeze mediul inconjurator. in al doilea rand pentru ca acest sistem nepoluant de incalzire a apei menajere, alimentat de energie regenerabila solara ne va ajuta la eficientizarea costurilor administrative atat pentru Gradinita SOS, cat si pentru casa familiala unde s-a instalat acest sistem, oferindu-ne posibilitatea sa-i investim in alte activitati pentru copii. Multumim ViitorPlus si Rompetrol pentru aceasta initiativa. Astazi, aici, cu ajutorul vostru, “Soarele rasare si pentru copii!” “, a declarat Mirela Lavric, Director National al Asociatiei SOS Satele Copiilor Romania.
„Soarele rasare si pentru copii!” este unul din cele 7 proiecte de protectia mediului declarate castigatoare in 2010 in cadrul programului “Impreuna pentru fiecare”.
Programul “Regenesys” este un proiect ViitorPlus, creat sub forma unui teambuilding pentru constructia de colectoare solare, pentru angajatii unor companii. Datorita acestui proiect, exista deja inca 5 colectoare solare, iar pe masura ce alte organizatii vor oferi finantari pentru colectoare si instalatiile aferente, acestea vor fi donate pentru incalzirea apei altor cladiri cu destinatii sociale, cum ar fi: camine de batrani si copii, scoli, tabere pentru copii etc.
***
Despre ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila
ViitorPlus este o organizatie nonprofit care deruleaza de cinci ani proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, constructie de colectoare solare si dotare a unor obiective sociale cu sisteme de incalzire a apei menajare ce utilizeaza energia soarelui, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite zone ale tarii precum Bucuresti, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman.
Cele mai cunoscute proiecte ale sale sunt: “Adopta un copac!”, “Recicleta”, “Sacosa de panza”, “Harta Reciclarii”, “Recicleaza pentru copaci!”, “ecOprovocarea”, “Valea Teleajenului-ECOmunitatea ta!” Èi “Valea Doftanei-ECOmunitatea ta!”
Despre Grupul Rompetrol
Grupul Rompetrol este o companie petroliera multinationala, cu sediul in Amsterdam, Olanda, cu majoritatea operatiunilor si activelor in Franta, Romania, Spania si Europa de Sud-Est. Principalele activitati ale Grupului sunt in domeniile rafinare si marketing/vanzare de produse petroliere, dar si in operatiuni aditionale - explorare si productie, servicii petroliere, EPCM, transport etc.
Cu operatiuni in 12 tari, Grupul intentioneaza sa devina unul dintre cele mai importante companii integrate petroliere din Europa si sa obtina o pozitie consolidata in bazinul Marii Negre si al Marii Mediterane, pentru asigurarea unui flux constant de materie prima si produse la standarde europene, in acord cu nevoile consumatorilor.
Despre Asociatia SOS Satele Copiilor Romania
Organizatia SOS Satele Copiilor Romania este membra a SOS Kinderdorf International, una dintre cele mai mari organizatii non-profit din lume. infiintata in anul 1949 de catre medicul Hermann Gmeiner, actioneaza in 132 de tari, oferind 1.800 de programe si servicii unui numar de peste 1 milion de beneficiari.
SOS Satele Copiilor Romania ocroteste si sprijina astazi, la 20 de ani de la infiintare, peste 1.000 de copii care au pierdut sau risca sa piarda ingrijirea familiilor biologice.